Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle 2 Ekim Cuma günü kutlama ve dayanışma gecesi düzenleneceği bildirildi.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından her yıl kutlanan 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, bu yıl da coşkuyla kutlanacak. 2 Ekim 2009 Cuma günü saat 19.00'da Çaycuma Özkul Hotel'de düzenlenecek yemekli gece açılış konuşmasıyla başlayacak olan gecede, davul zurnanın yanı sıra Türk Halk Müziği dinletisinin de gerçekleştirileceği belirtildi.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği yaptığı yazılı açıklamada 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nün tarihçesini şu şekilde açıkladı:
"5 Ekim, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından 1994 yılında Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edilmiş bir gün. 1994'ten bu yana her yıl, 100'ü aşkın ülkede 5 Ekim, Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.
Bu günün esas önemi, uluslararası öğretmen örgütlerinin katkılarıyla 5 Ekim 1966 tarihinde ILO ve UNESCO tarafından "Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı"nın alınmasında yatıyor. Tüm dünya öğretmenleri için önemli olan tarihi kararla öğretmenlerin toplumsal statüsüne yönelik önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Öğretmenlerin sadece okul içinde değil, toplum içinde de yerine getirdikleri görevin taşıdığı önemi, uluslararası düzeyde belgeleyen, öğretmenlerin tüm sorunlarını ele alan ve durumlarını tüm ayrıntıları ile düzenleyen kararın yıldönümü olması nedeniyle 5 Ekim tarihinin ayrı bir önemi var. "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı", öğretmenlerin konumlarını güçlendirmeyi, haklarını geliştirmeyi ve korumayı amaçlayan, bu anlamıyla uluslararası düzeyde yapılmış bir toplu sözleşme niteliği taşıyor. 145 paragraftan oluşan belge, öğretmenlik mesleğinde işe alınma, işe alınmada seçme ve formasyon, mesleğe hazırlık, değişik düzeydeki öğretmenlerin meslek sorunları, iş güvencesi, öğretmenin hak ve sorumlulukları, disiplin işleri ve mesleksel bağımsızlık gibi konuları kapsıyor. Ayrıca ücret, çalışma süreleri ve koşulları, özel izinler, araştırma izinleri, tatil, eğitim-öğretim yardımcı personelleri, sınıf mevcutları, öğretmen değişimi, uzak bölgelerde ve kırsal kesimde çalışan öğretmenler ile ilgili özel düzenlemeler, aile yükümlülükleri olan öğretmenlerle ilgili düzenlemeler, sağlık, sosyal güvenlik ve emeklilik gibi konular da bu belge kapsamında.
 "Tavsiye Kararı", Türkiye tarafından da kabul edilen ve altına imza atılan bir belge. Türkiye, atmış olduğu bu imza ile yukarıda belirtilen konularda yükümlülükler aldığını, kabul etmiş ama o tarihten bugüne kadar geçen zaman dilimine bakıldığında öğretmenlerin sorunları ile ilgili olarak atılmış somut bir adım görmek mümkün değil.
Bu nedenle dünyanın çeşitli ülkelerindeki öğretmen örgütleri gibi Eğitim Sen de, her yıl 5 Ekim'de öğretmenlerin yaşadığı sorunları ve siyasi iktidarlardan taleplerini içeren araştırmalar yayınlıyor. Öğretmenlerin, diğer eğitim emekçilerinin ve bilim insanlarının sorunları yanı sıra, genel olarak eğitimin ve yükseköğretimin sorunlarının çözümü için dayanışma ve mücadelenin güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor."