Aracına konulan bombanın patlatılmasıyla 24 Ocak 1993 ‘de katledilen Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’’yu anmak için Kdz. Ereğli’de düzenlenen “Uğur Mumcu’dan Günümüze Türkiye” konulu panele konuşmacı olarak katılan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği İstanbul Şube Başkanı Cengiz Öksüz, konuşmasında “Kemalizm” ifadesinin CHP’nin kurultayında kaldırıldığını ve yerine Atatürk’çülük’ün konulduğunu söyledi.

Cengiz Öksüz’ün salonda yaptığı bu dikkat çeken açıklamasını, panelin ardından Atatürk Kültür Merkezi önündeki Zübeyde Hanım’ın Büstünün önünde sorduk. 

Öksüz, Kemalizm ilkesiyle ilgili ifadenin CHP’nin 1953 yılındaki Kurultay’ında programından kaldırıldığına dikkat çekti. Öksüz ile soru-yanıt bölümlü söyleşimizin deşifre edilmiş metni şöyle:

“Kemalizm ifadesi Kurtuluş Savaşı sırasında Avrupalılar tarafından ortaya atıldı. Kurtuluş Savaşı’na katılan Kuvayı Milliyecilere ‘Kemalist’ dendi. Yani Mustafa Kemal yandaşlarına ‘Kemalist’ dendi. Daha sonra Cumhuriyet kurulduktan sonra, arka arkaya Cumhuriyet devrimleri yapıldı. Bu Cumhuriyet devrimlere yabancılar hep ‘Kemalist Devrimler’ dediler. Daha sonra 1930  yıllara  geldiğimizde bu Atatürk ilkeleri dediğimiz ilkeler tek tek belirlendi. 1935 yılına geldiğimizde o dört ilkenin yanına devletçilik ve devrimcilik ilkesi eklendi. Atatürk 35 yılında kendi el yazısıyla yazdığı bir şey var. Bunların alt alta sıralıyor bunların hepsine Kemalizm denir diyor. Daha sonra Atatürk öldü. 45 ile 50 arasında batıyla bir takım anlaşmalar yapıldı, İMF, Dünya Bankası, Marshall, ortak eğitim anlaşması vesaire. 1950’de Nato’ya müracaat edildi, 52’de de Nato’ya girildi, 53 yılında da CHP’nin genel kurulunda ilk kez Atatürkçülük kavramı getirildi. 53’den sonra Kemalizm kavramı çok az kullanılır oldu. Ahmet Taner Kışlalı  Kemalizm’i kullanıyordu. Yabancı sosyologlar, toplum bilimcileri ve siyaset bilimcileri de hep Kemalist derler. Özellikle 1960’dan sonra Kemalizm unutuldu Kemalizm yerine hep Atatürkçülük ikame edilmeye başlandı. 12 Eylül yönetimi Atatürkçülük  adı altında Kemalizm’e karşı bunu getirdi. Böylelikle Atatürkçülük kavramının içi boşaltıldı. Bir kökenden saptırıldı bir de Atatürkçülük kavramının içi boşaltıldı. Şimdi Kemalizm şöyle bir şeydir. Dünyanın neresinde olur ise olsun Kemalist dediğinizde anti emperyalisttir, tam bağımsızlıktan yanadır.  Kemalizm’de Nato yok, Kemalizm’de iki anlaşmaları yan yana getiremezsiniz. Kemalizm’e bu yakışmaz. Kemalizm bunların hepsini ret eder. Birleşmiş Milletlere bile 1933’de bizi davet edin, biz mecliste görüşürüz kabul edersek, üye oluruz.”

Soru: Hocam siz şimdi 1953’de CHP’de Kemalizm’in kaldırıldığını söylediniz.

Öksüz: Atatürkçülük dendi Kemalizm’e.

Soru: Tüzüğe mi koydular?

Öksüz: O programdaydı, programdan kaldırıp Atatürkçülük dediler.

Soru: Peki bugünkü CHP’de ne var? Kemalizm var mı?

Öksüz: Bugün Kemalizm ile uzaktan yakından ilgisi yok.

Soru: 53’de kaldırıldı ise bugünkü yönetim koyması gerekmez mi?

Öksüz: Farkında mısınız birkaç günden bu yana Atatürkçülük ile Kemalizm kavramı tartışılmaya başladı. Bunun konuşulması sağlıklıdır. Bunun konuşulması şu bakımdan sağlıklıdır. Kemalizmin ne olduğunu toplum kavramaya başladı. Atatürkçülük  başka yerlere çekildi. Atatürkçülük ikili anlaşmalarla Atatürkçülük olmaz! Atatürk batıyı gösterdi. Hayır! Atatürk batıcı değildi. Atatürk batılı sosyal bilimlerde, batılı eğitimde Atatürk tamam. Atatürk hiçbir zaman batıcı olmamıştır. Çağdaş Uygarlık Düzeyi demek batıcılık değil.

Soru: Atatürk’ü ifade ederken Kemalist demek gerekir.

Öksüz:O  daha uygundur. 12 Eylül yönetimi ve daha sonra Atatürkçü bilim adamları profesörler tırnak içinde söylüyorum bunu batı ile özdeşleştikleri için Atatürk kavramı ne yazık ki çok aşındı. Herkesin kafasında bir Atatürkçülük var. Atatürkçülük; yani Kemalizm tam bağımsızlıktan, laiklikten yana olmalı, laiklik ilkesine sıkı sıkı sarılmalı, emperyalizme karış olmalı.

Soru: Bugünkü CHP, Yeni CHP dediler ya bir ara ne oluyor?

Öksüz: Şimdi biliyorsunuz liberaller ile ortak toplantılar yapıyorlar. Ne olduğunu ben artık kamuoyuna bırakıyorum.