Bülent Ecevit Üniversitesi, medeniyet ve bilim tarihi üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınan Prof. Dr. Sadettin Ökten’e fahri doktora payesi tevcihine karar verdi.

 

Üniversite Senatosu inşaat mühendisliği ve mimarlık alanlarında ihtisas yapan Prof. Dr. Sadettin Ökten’e fahri doktora payesinin tevcih edilmesini oybirliği ile karara bağlayan üniversite şu açıklamayı yaptı:

Senato da “Mühendislik ve mimari sahasındaki ihtisas ve çalışmalarıyla birlikte varlık, insan, inanç, şehir, musiki, edebiyat, tarih, teknoloji alanlarında, kavramların anlam dünyasını genişleten düşünce, söylem ve eserleri ile tevarüs edilen medeniyetin yeniden inşasına, geleneğe, kültüre, bilime ve bilim tarihine, sanata, edebiyata yapmış olduğu evrensel nitelikteki katkılar dolayısıyla Sayın Sadettin Ökten’e Üniversitemizin “Fahri Doktora Payesi”nin tevcihine oy birliği ile karar verilmiştir.”

 

ZONGULDAK’A GELEREK ÖDÜLÜNÜ ALACAK

Prof. Dr. Ökten ortaya koyduğu eserler, gerçekleştirdiği söyleşi ve mülakatlar ile entelektüel zeminlerde yaşanan tartışmalara yön tayin eden isimlerin başında geliyor. İlerleyen günlerde düzenlenecek Fahri Doktora Takdim Töreni için Zonguldak’a gelecek olan Prof. Dr. Sadettin Ökten, tarih, edebiyat, medeniyet ve bilim tarihi üzerine geliştirdiği söylemlerle kavramların yeniden yorumlanmasını sağlayan yazar ve akademisyen kimliği ile de tanınıyor. Medeniyet tasavvuru, insan-varlık, insan-şehir ilişkisi, geleneğin modern zamanlara aktarımı gibi konularda ufuk açıcı görüşleri ile akademik mecralar ve pek çok farklı kültür kesimi üzerinde tesir yaratan Sadettin Ökten 1942 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Mahmut Celalettin Ökten’dir. 1959 yılında Vefa Lisesini bitiren Ökten, 1964’te İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun olur ve aynı sene mezun olduğu bölümde akademik hayatına başladı. 1971-1973 yılları arasında misafir doktora öğrencisi olarak ABD’de çalışmalarını sürdüren Ökten, 1977 yılında doktora eğitimini tamamladı. 1979-1980 yılları arasında Belçika’da akademik çalışmalarını sürdüren Sadettin Ökten, 1982 yılında Doçent, 1989 yılında ise Profesörlüğe yükseldi. 1985 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesine geçen Prof. Dr. Sadettin Ökten, 2004 yılında emekliye ayrılmıştır. 

Akademik çalışmaları ve eserleri ile alanının önde gelen akademisyenlerinden olan Prof. Dr. Ökten, şehir ve medeniyet, inanç, edebiyat, musiki, teknoloji başlıklarında kaleme aldığı araştırma ve fikir yazıları ile kadim bir medeniyetin yeniden yorumlanarak reforme edilmesi noktasında büyük hizmetlere imza atmayı sürdürmektedir. Yazarın bu anlamda kaleme aldığı pek çok yazı ve söyleşi dışında şu ana kadar basılmış eserlerinden bazıları, Fincanımda Cola Var, Örselenmiş Osmanlı’dan Medeniyet Umuduna, Yahya Kemal’in Rüzgârıyla, Yahya Kemal’in İstanbul’u ve Devamı, Mesken ve Mesken Mimarimiz’dir.

 

İRFAN DÜNYAMIZA YAPTIĞI KATKILARIN TEŞEKKÜRÜDÜR

Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosunun verdiği kararın gerekçeleri ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, Sadettin Ökten’in ilim ve irfan dünyamıza yaptığı katkıların bir teşekkürü olarak değerlendirdiği karar ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Üniversiteler uğraşı ve faaliyet alanları bakımından bilgi, araştırma ve düşüncenin kıymetini en fazla takdir etmek durumunda olan kurumlardır. Bu bilinçle hareket eden Bülent Ecevit Üniversitesi, ülkemizin yetiştirdiği değerlere sahip çıkarak sanattan, bilime, kültürden edebiyata kadar uzanan pek çok alana dair çalışmalar üreten insanlarımıza şükran ve takdirlerini, verdiği Fahri Doktora Payesi ile ortaya koymaktadır. Son iki yılda Üniversitemizde Alev Alatlı, Ebubekir Eroğlu ve Kudsi Erguner’e takdim edilen Fahri Doktora payeleri bu duyguların en somut ifadesi anlamını taşımaktadır. Ülkemizin kadim medeniyet birikimi üzerinde insanlığın ortak değerlerini bir anıt gibi yükselten bilim, kültür ve sanat insanlarımızı bir ahde vefa duygusu içerisinde taltif ve tasvip eden bu payenin son sahibi Sadettin Ökten oldu. Şehir – medeniyet, insan - varlık, gelenek - gelecek kavramları üzerinden edebiyat, musiki, tarih, inanç ve teknoloji ile birlikte bir medeniyet tasavvuru inşa eden Prof. Dr. Sadettin Ökten, yeni nesillere miras olarak bıraktığı fikir ve eserleriyle ölümsüz hizmetlere imza atmayı sürdüren bilge bir akademisyen konumundadır. Sadettin Ökten karakteri, kariyeri ve eserleri ile gerek çağdaşları gerekse kendisinden sonra gelecek kuşaklar için izleri takip edilmesi gereken bir yolculuğun duraklarını inşa etmektedir. Bu duraklar her seferinde okunması ve üzerinde düşünülmesi gereken eserleri ile çağlar ötesine ulaşacak değerdedir. Sayın Ökten’in çalışmalarını Senatomuzca oybirliği ile alınan karar uyarınca fahri doktora payesi ile taçlandırmaktan onur duyuyoruz.”

 

(Haber Merkezi)