Milli Eğitim Bakanlığı'nın Zonguldak il genelinde 218 köy okulunu satışa çıkarma kararının İl Genel Meclisinde görüşüldüğünü belirten Meclis Üyesi Efe, "Kimin malını satıyorsunuz? Bu okullar iktidara babasından miras mı kaldı?" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının köy okullarını satmaya çalıştığını belirten CHP'li İl Genel Meclis Üyesi Yılmaz Efe, hayırsever vatandaşların sırf okul yapılsın diye yıllar önce bağışladığı arsaların üzerine inşa edilen köy okullarının taşımalı eğitim ile boşalınca Milli Eğitim Bakanlığının gözünü bu okullara diktiğini belirtti. Zonguldak İl Genel Meclis Toplantısında bu konunun görüşüldüğünü ve Zonguldak'ta 218 tane okulun satışının Özel İdarelere yüklendiğini vurgulayan Efe yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi. "Birçoğu vatandaşın  sırf okul yapılsın diye yıllar önce bağışladığı arsalar üzerine inşa edilen köy okulları taşımalı eğitim ile boşalınca Milli Eğitim Bakanlığı gözünü okullara dikti.

SATIN GÖNDERİN
Kafasında üretmekten ziyade tüketmek fikrini taşıyan ve acaba ne satabilirim hayalinden vazgeçmeyen iktidar şimdi de Özel İdarelere emir vererek, satın ve parasını gönderin diyor. Bu ibarenin üzerinde durmak lazım, gelen yazılar adeta emir gibi, satın ve parasını gönderin. Kimin malını satıyorsunuz? Bu okullar iktidara babasından miras mı kaldı? Hayır! Bakanlığın malı mı, hayır. Kimin mülkiyetinde, kimin malı peki? Bu okulların tamamı bulundukları köyün tüzel kişiliği adına tapuda kayıtlı. Yani okulların sahibi köy tüzel kişilikleri. Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri Sivas, Yozgat, Tunceli ve Zonguldak ile beraber birkaç ili daha gezmişler ve satılması gereken okulları tespit etmişler. Zonguldak genelinde satılması talimatı verilen okul sayısı, Ereğli'den satılması istenilen hiç okul olmamasına rağmen toplam 218 tane ve bu iş Özel İdarelere yüklenmiş durumda. 02 Eylül 2009 tarihinde Zonguldak İl Genel Meclisinin gündemine gelen konunun incelenmesi için Milli Eğitimin adeta emir niteliğindeki yazısı meclis bünyesindeki 5 ayrı komisyona havale edildi ve incelemeye alındı.

MÜLKİYET PROBLEMİ
Öncelikle ortada mülkiyet problemi var. Çünkü okullar köy tüzel kişiliklerinin. Ne özel idarenin ne de bakanlığın satma yetkisi yok. Çünkü mülkiyet onlara ait değil. Diğer yandan yıllar önce bu okullar inşa edilirken vatandaşlar sırf okul yapılsın diye arsalarını bağışlamışlar. Yani işin özünde başkasına ait olan ve kamuya tahsis edilmiş bir arsayı sırf para kazanmak için başkasına satıyorsun. Bu hakkaniyete ve adalete aykırı. Ne günahı var arsasını bağışlayan hayırsever vatandaşın? Şimdi onun arsasını satmaya kalkıyorsun. Meclis bünyesindeki tüm arkadaşların bu konudan rahatsızlık duyduğunu biliyoruz ve meclisten bu okulların satılmaması yönünde karar çıkacağını düşünüyoruz.

AĞIRLIĞI KOYACAĞIZ
İl Genel Meclisinde sahibi olduğumuz grup olarak  biz bu okulların satılmasına karşıyız. Madem devlet illaki buraları elden çıkarmayı düşünüyor o zaman ya ilk başta bu arsaları bağışlayanlara iade etsin ya da bu okullar çok cüzi ücretler karşılığında yine köylünün kullanımı için bakım ve onarımı kiralayana ait olmak üzere kiralansın. Yani atıl olmaktan kurtulsunlar.
Bir düşünün köylerde tüm kına, nişan ve düğün gibi etkinlikler halen bu okulların bahçesinde yapılır. Seçimlerde oylar okullarda kullanılır. Bu okulları elden çıkarırsanız bunlar nasıl gerçekleştirilecek.
Sokakta mı? Bizler okullarımızın satılmaması için  mecliste tüm ağırlığımızı ortaya koyacağız. Lütfen köylülerimiz de okullarına, kendi mülklerine sahip çıksınlar" dedi.