Alaplı'da okullaşmanın artması için ilçede faaliyet gösteren siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve derneklerin harekete geçmesi bekleniyor. İlçede tek lise binası olarak eğitim öğretimini sürdüren Alaplı Atalay Lisesi, her yıl artış gösteren öğrenci sayına karşın okulun derslik sayısının az olmasından dolayı talebi karşılayamaz hale geldiği 8 derslikte 235 öğrenciyle eğitim öğretime devam eden lise binasında ileriki yıllarda talebi karşılayamayacak seviyeye geleceği belirtiliyor.  Alaplı'da genel lise olma özelliğini koruyan Atalay Lisesi 1966 yılının Ortaokul Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılmış olup bina, S.S. Lavar İşçileri Yapı Kooperatifi tarafından kullanılmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsis verilmiştir.  Okul 8 derslik,17 öğretmen ve 235 öğrenci bulunmakta, İlçede mevcut olan Alaplı Atalay Lisesi binasının yetersiz ve eski olduğundan dolayı sürekli bakım istemesi ve öğrenci mevcudunun şu anki bina için fazla gelmesi nedeniyle ikinci bir genel lise ihtiyacı bulunmaktadır.. Merkez Mahallesi, Karaçam Mevkiinde, 7 pafta, 6 ada, 3 parselde bulunan 13.1659.00 m2 yerin, Erdemir Lisesi olarak yapımına ilgili Kuruluş tarafından yapılması ya da yerin, Alaplı Lisesi olarak Bakanlık tarafından yapılması gerekmektedir.
Anadolu Lisesi geçici
binada hizmet veriyor
Alaplı'da geçici binada hizmet veren Anadolu Lisesi için yeni bir lise binasının yapılmasının beklendiği bildirildi.
Kaymakamlığın 2009 brifinginde elde edilen bilgilere göre "Halen okulda 16 sınıf ve 22 öğretmeni ve 331 öğrencisi ile eğitim öğretime devam etmektedir. İlçe Merkezinde bulunan Alaplı Anadolu Lisesinin kendi binası olmayıp halen Karşıyaka Mahallesinde Karşıyaka İlköğretim Okuluna ait olan binayı geçici olarak kullanmaktadır. Alaplı Kaymakamlık aracılığıyla Zonguldak Valilik Makamına 21 Eylül 2007 Tarih ve 715/4921 sayılı yazı ile teklif ve gerekli dosyalar gönderilmiştir.  Zonguldak Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Valilik Makamı İl Planlama ve Koordinasyon Başkanlığına 29.08.2007 tarih ve 715/24136 sayılı yazıları ile yatırım teklifine alınması konulu yazısı gönderilmiştir. Alaplı Tepeköy Mahallesi 1200 Evler Mevkiinde 123 ada,3 parselde bulunan 13.554,87 metrekare Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne tahsisli alan üzerinde 32 Derslikli (30 Öğrencilik)  960 Öğrenci Kapasiteli Anadolu Lisesi Binası Yapımı gerekmektedir"

ÇPL Dernek Binasında hizmet veriyor
Alaplı İlçesinde Alaplı Dini Müesseseleri yaptırma ve yaşatma derneğine ait olan Çok Programlı Lisesinin yeni yatırım yılı programına alınmasının beklendiği bildirildi.
Kaymakamlık 2009 yılı brifing verilerine göre
"Çok Programlı Lise binası Alaplı Dini Müesseseleri yaptırma ve yaşatma derneğine ait olup Milli Eğitim Bakanlığına şartlı tahsis yapılmıştır. Halen bünyesinde Genel Lise, Ticaret Meslek Lisesi, Muhasebe ve Finansman, İmam Hatip Lisesi ve Kız Meslek Lisesi Tekstil Konfeksiyon alanları bulunmaktadır. Gerek Bakanlığımız Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğümüzün emirleri ve gerekse eğitim kalitemizi arttırmamızın sonucu olarak Okulun her geçen sene öğrenci talebi artmış bulunmaktadır. Toplam 368 öğrencimiz ve 11 derslik bulunmakta olup sınıf başına yaklaşık 34 öğrenci düşmekle beraber birçok alan ve dal olduğundan derslik sayısına ihtiyaç bulunmaktadır. Çünkü dersliklerimiz küçük ve eğitime elverişli durumda değildir. Öğrencilerin 10' uncu sınıftan itibaren alanlara ayrıldığından bazı alanlara yığılım olmakta ve derslik sayısı yetmemektedir. Dersliklerin küçük olduğundan laboratuarlarımız ve okul kütüphanemiz derslik olarak kullanılmaktadır. Okulun Tip Okul Projesi olarak düşünülmediğinden eğitim olanakları kısıtlıdır. Salon, spor odası ve işlik sınıflar bulunmamaktadır. Liselerin 4. yıl eğitime geçmesinden dolayı sıkıntılarımız daha da artmıştır. Bağlı bulunan Bakanlık Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlü öğrenci kapasitemizi arttırmakla ilgili emir ve tavsiyeleri bulunmaktadır. Okulumuza çok yoğun talep olmasına karşın derslik yetersizliğinden öğrenci kayıtlarında sıkıntılar yaşanmaktadır. Konu ile ilgili Valilik Milli Eğitim Müdürlüğünce 23.10.2008 tarih ve 30798 sayılı yazımızla Milli Eğitim Bakanlığına talepte bulunulmuştur.  Aşağıdoğancılar Köyü Kumtarla Mevkiinde 131 Ada 21 Parselde bulunan 7.221,68 m²'lik Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne ait arsaya yaklaşık maliyeti 3.250.000,00 TL ( ÜçilyonYediYüzElliBin ) olan 720 Öğrenci kapasiteli 24 derslikli Alaplı Çok Programlı Lisesi binasının yatırım programına alınarak yapılması gerekmektedir"

Köy Okullarında derslik sıkıntısı
Alaplı İlçesinde Köylerde Aşağıdağ İlköğretim Okuluna 530 öğrenci için acilen 4 derslik, Çatak İlköğretim Okuluna 467 öğrenci için 4 derslik, A.Zeki Atalay İlköğretim Okuluna 508 öğrenci için 6 derslik, Atatürk İlköğretim Okuluna 1091 öğrenci için 6 derslik ihtiyacının bulunduğu belirtildi.