ZKÜ Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu'nda Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Etkinliği konulu konferans gerçekleştirildi.
Konferansa, ZKÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Muhlis Bağdigen, ZKÜ Kilimli Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ahmet Altın, Öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Okan Şentürk tarafından Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Sosyal Güvenlik Kurumunun Etkinliği ile ilgili bilgiler verdi. Türkiye'de kayıt dışı istihdam ve nedenleri hakkında bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Okan Şentürk, Türkiye'de kayıt dışılığın en çok görüldüğü çalışma alanları, tarım sektörü, inşaat sektörü, hizmet sektörü, küçük çaplı işletmelerde, geçici ve mevsimlik işlerde kayıt dışılığın diğer sektör ve işletmelere göre daha yoğun olduğu görülmektedir. Kayıt dışının en fazla olduğu meslek grubu tarım, hayvancılık, ormancılık ve su ürünlerinde çalışan gruptur. Kayıt dışının en az olduğu meslek grubu ise profesyonel meslek mensuplarının çalışmış olduğu meslek grubudur. Bu grup büro ve müşteri hizmetlerinde çalışan elemanlardır. Kayıt dışı en fazla 25-29 yaş ve 60 artı yaş gruplarında ve kayıt dışı en az 30-34 yaş grubunda görülmektedir. Kayıt dışı istihdamın en yoğun olduğu kesim okuma yazma bilmeyenlerle ile okuma yazma bilen fakat okul bitirmeyenler.
Kayıt dışı istihdamın en az yoğunlukta olduğu kesim yüksek okul mezunları olarak görülmektedir. Kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında yürütülen faaliyetlerden istenilen sonuçlara ulaşılabilmesi için, yasal ve idari anlamda yapılan düzenlemelerin etkin politika araçları ile desteklenmesi, sorunun çözümüne ilişkin karar ve uygulamaların kamu kurum ve kuruluşları, sosyal tarafların ve sivil toplum kuruluşlarının toplumsal mutabakatı gerekmektedir. İşsizlik, enflasyon ve yoksulluk kayıt dışı istihdama neden olan en temel sorunlardan bir kaçıdır. İşsizlik ve enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde kayıt dışı istihdam da yüksektir dedi.