Turizmci ve mağara uzmanı olarak da tanınan Zonguldak’ın asi çocuğu Engin Zaman, 6 Kasım 2020 tarihli “Zonguldak Sele Hazır Olun!” başlıklı yazılı açıklamasında, DSİ’nin Gökgöl Mağarası çevresinde yaptığı çalışmalar nedeniyle büyük bir sel felaketinin beklediğini öne sürdü.

Konuyla ilgili vali Mustafa Tutulmaz’ı uyardığını ve valinin yakın ilgi göstererek DSİ ve Karayolları yöneticileri ile görüşme sağladığını, bu arada siyasetçilere de durumu ilettiğini kaydeden Engin Zaman, “Gökgöl havzasında Gökgöl Mağarasından başlayıp Zafer Petrole kadar uzanan havzada büyük mağara sistemini çözebilmek ve bu sistemin içine girebilmek için 5 yıl boyunca her aşırı yağışta arazi çalışması yapmış ve su hareketleri üzerine çalışma yapmış bir kişi olarak yazıyorum.”  Dedi ve uyarısına şöyle devam etti:

“Gökgöl Havzası aşırı yağış döneminde az önce bahsettiğim mağara sistemi Zonguldak'ın hayatını kurtaran bir sistem.

Şimdi Gökgöl Deresi Karayolları tarafından kanala alınmaktadır.

100 yıl içinde 3 büyük sel yapmış bir dereyi kanala almak cinayettir. Ayrıca bilim insanları önümüzdeki 50 yıl aşırı sağanak yağmurlar dönemine girdiğimiz uyarısı dikkate alındığında, Gökgöl deresi daha önce sel yaparken dere yatağı geniş yaylanarak gelerek sel yaptı. Dere yatağının bir özelliği de yağan yağmur sularının bir kısmını mağara sistemine kaçması sayesinde sel olma tehlikesini engellemesidir.

En son 6 haziran 2014 günü sele ramak kalmıştı.. Şimdi dere yatağı kanala alınıyor. Bunun anlamı şudur. Yağan yağmur suları şehre daha tazyikli akacak demektir. Mağara sistemine kaçan su kaçamayacak ve % 10 dahi olsa bu kaçak su şehre sel yapacaktır. Fotoğrafa tekrar bakarsanız %10 luk tazyikli gelen su şehri nasıl zarar vereceğini görebilirsiniz.

Kokaksu deresi zemin ıslah çalışmasında dere yatağı yaklaşık 40 cm yükseltildi. Gökgöl deresi de aynı şekilde yükseltirse fotoğrafa tekrar bakın ne olur.

Gökgöl deresi üzerine yapılan kanal çalışması derhal iptal edilmesi gerekir. Aksi takdirde bundan sonra Zonguldak her aşırı yağışta sel tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.

Bu konu ile ilgili yaklaşık 3 aydır mücadele veriyorum.

Zonguldak Valimize durumu anlattım. Konuya ciddiyetle yaklaştı. DSİ ve Karayolları Bölge Müdürleri ile görüştürdü. İkisine de durumun ciddiyetini anlattım. Valimiz de DSİ şube müdürlüğüne yazı yazarak uyardı. DSİ şube müdürlüğünün vermiş olduğu bilgide hiç bir sorun olmayacağını yıllık debi ölçüsüne göre hareket ettiklerini söylemiş.

Yine konuyu Zonguldak AKP milletvekili Polat Türkmen'i arayarak bilgi verdim.

AKP Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun'u da arayarak uyardım.

Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan'ı da bu konuda uyardım. Bana verdiği cevap. ''Benim başım ağırmaz ''oldu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş bilgi verdim.

 CHP Zonguldak İl Başkanı Murat Polat'a ayak üstü bilgi verdim.

Şimdi de sizlere bilgi veriyorum.

Bugün en son çarem valilik makamına dilekçe vererek bu çalışmanın durdurulmasını isteyeceğim.

Ben elimden geleni yaptım.

Bundan sonra sel olursa sorumlular bellidir.”