Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) öldürülen 64 gazeteciyi,  ilk basın şehidi Hasan Fehmi Efendi'nin mezarı başında düzenlenen törenle andı. Anma töreninde konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Son dönemde 2009'dan bu yana öldürülen meslektaşımız olmamıştır. Ama öldürme yerine ceza infazına dönen tutuklamalar uygulanmaktadır dedi.

Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olan Hasan Fehmi'nin 6 Nisan 1909'da Galata Köprüsü'nde öldürülmesinden bu yana 104 yıl geçti. O günden bu yana Türkiye'de Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Hrant Dink'in de aralarında bulunduğu 64 gazeteci kurşunlara, bombalara hedef olarak yaşamını yitirdi.  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti "Öldürülen Gazeteciler Günü"nde ilk basın şehidi Serbesti Gazetesi Başyazarı Hasan Fehmi Efendi'den bugüne kadar geçen sürede öldürülen gazeteciler için anma töreni düzenlendi.  Hasan Fehmi Efendi'nin Çemberlitaş Divanyolu'nda bulunan II. Mahmut Türbesi'ndeki kabri başında yapılan törene Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Sekreter Yardımları Zafer Atay ve Ahmet Özdemir, TGC Basın Müzesi Müdiresi Saadet Altay, TGC İdare Müdürü Cem Çapanoğlu, TGC üyeleri ve gazeteciler katıldı. 

KURŞUNLARIN HEDEFİ

Törende konuşma yapan TGC Başkanı Orhan Erinç, Türk basınında öldürülen ilk gazeteci olan Hasan Fehmi Bey'in mezarı başında, Fehmi Bey'in öldürüldüğü 6 Nisan 1909 gününden bu yana aramızdan ayrılan 64 meslektaşımızı da anmak için toplanmış bulunuyoruz. Serbesti Gazetesi Başyazarı Hasan Fehmi Bey, muhalif tavrı nedeniyle Galata köprüsünde kurşunların hedefi olmuş ve hunharca bir cinayete kurban gitmiştir. O günden bu yana en dikkate değer durum olarak; 70 yıl sonra Abdi Bey'in suikaste uğrayarak yaşamını yitiren 16. gazeteci olduğunu görüyoruz. Ancak 1992 yılında 14, 1993 yılında da 8 gazetecini öldürülmüş olması o süreçteki Türkiye'yi de simgelemektedir diye konuştu.

KOMİSYONUN ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER İLE İLGİLİ GİRİŞİMİ OLMADI

Erinç, Şunu da belirtmek gerekir diye düşünüyorum. TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu, öldürülen gazetecilerle ilgili herhangi bir girişimde bulunmamıştır. Bulunduysa da bu konuda çalışmalar ve araştırmalar yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne bilgi verilmemiştir dedi. Başkan Erinç, o günlerdeki ortamın irdelenmesi ve meslektaşların anımsanması noktasında bu konunun önemine vurgu yaptı.

HEM MESLEKLERİNDEN HEM ÖZGÜRLÜKLERİNDEN YOKSUN BIRAKILIYORLAR

 Son öldürülen meslektaşımız İsmail Cihan Hayırsevener Bandırma'da 19 Aralık 2009 günü aramızdan alınmıştır diyen Erinç, Son dönemde 2009'dan bu yana öldürülen meslektaşımız olmamıştır. Ama öldürme yerine ceza infazına dönen tutuklamalar uygulanmaktadır. Bu da meslektaşlarımızın uzun süredir hem mesleklerini yapmaktan hem de özgürlüklerinden yoksun bırakılmasını, yapılan yasalarla sağlanan bir durumu olmaktadır şeklinde konuştu.

 İSMAİL GÜNEŞ  ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER LİSTESİNE ALINACAK MI?

İhlas Haber Ajansı muhabiri İsmail Güneş'in 2009 yılında Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte helikopterin düşmesi sonucunda yaşamını yitirdiğini hatırlatan Başkan Erinç, Güneş'in öldürülen gazeteciler listesinde yer alıp almaması ile ilgili de şunları söyledi: Şu anda İsmail kardeşimizin öldürülmüş olduğu konusunda kesin bir karar bulunmamaktadır. Biz öldürülen gazeteciler listesini oluştururken kesin yargı kararlarını ya da iddianamelerini dikkate alarak oluşturuyoruz. Mesela kıdemli meslektaşlarımız anımsayacaklardır. Adnan Menderes'in Kıbrıs görüşmeleri için gittiği Londra'da uçağı düşmüş ve orada foto muhabiri meslektaşımız Burhan Tan da hayatını kaybetmiştir. Ama görüldüğü gibi bu listede Burhan Tan da yer almamaktadır. Çünkü gazetecilerin 3 türlü yaşamdan ayrılması söz konusu. Birincisi iş kazasıyla, ikincisi eceliyle üçüncüsü de bir suikaste uğrayarak ya da öldürülerek. Bu sadece öldürülen meslektaşlarımızla ilgili bir listedir. Şimdi soruşturma sürmektedir. Zaten geçen yıl da söylemiştim. Şayet helikopterin sabotaj sonucu düşürüldüğü ortaya çıkarsa İsmail kardeşimiz de bu listeye alınacak dedi.

Hasan Fehmi Efendi'nin mezarı başında düzenlenen törenin ardından TGC Basın Müzesi'nde bugüne kadar öldürülen gazetecilerin fotoğraflarının yer aldığı galeri ziyaret edildi.