Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'ni ziyaret ederek 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi hakkında maden işçilerini bilgilendirdi.
Maden işçilerinin sorularını da yanıtlayan Muslu, "Sizlere teşekkür ediyoruz. Çünkü olgun davrandınız, olması gerekenleri yaptınız, sabırlı oldunuz. Maden işçisine yakışır bir tavır sergilediniz. Zonguldak'tan duruşunuzu Türkiye'ye gösterdiniz" dedi.
Genel Başkan Yardımcıları İsmet Demirhan ve Dursun Oğuz, Genel Sekreter Taci Alkaya, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, Amasra Şube Yönetim Kurulu ile diğer şubelerin yöneticilerinin de katıldığı ziyarette Türk-İş ile Hükümet arasında imzalanan çerçeve anlaşmasının dışında ek kazanımlar sağladıklarını belirten Muslu, diğer hakların yanı sıra kömür istihkakı, ikramiyeler ile ilgili maddeleri koruduklarını söyledi.
"Yürürlük süresi 01.01.2009 olan toplu iş sözleşmesinin görüşmeleri 6 Şubat'ta başladı. Görüşmelerimiz yaklaşık 6,5 aylık bir zaman aldı. Sizlere teşekkür ediyoruz.
Çünkü olgun davrandınız, olması gerekenleri yaptınız, sabırlı oldunuz. Maden işçisine yakışır bir tavır sergilediniz. Belki istediklerimizi alamadık ama Zonguldak'tan duruşunuzu Türkiye'ye gösterdiniz. 2 Temmuz'da Madenci Anıtı'nda, 7 Temmuz'da işyerlerinizde 1 saat iş bırakarak gerçekleştirdiğiniz eylemler Ankara'da ses getirdi. Hükümetin ilk teklifini değiştirmesinde özellikle düşük ücretlilere verilen 25 TL'lik iyileştirmenin 60 TL'ye ve sınırın 1000 TL'den 1100 TL'ye çıkartılmasında büyük katkınız var".

YAN SANATLARA
İŞÇİ TALEBİ VAR
Pano Ayak Üretim İşçisi açısından mevcut durumda TTK'nın bir açığının bulunmadığını belirten Muslu, "Ancak yan sanatlarda işçi açıklarımız var. Nakliyatçı, tamir-taramacı gibi sanatlar yanı sıra harici servislerde, atölyelerde işçi açıklarımız bulunuyor.
Bu nedenle TTK Genel Müdürlüğü, Hazine'den 900 işçi talebinde bulundu.
2008 yılının başından bugüne kadar 1500 işçi arkadaşımız emekli oldu. Ancak 2009 yılı başında işbaşı yapan 3 bin yeni arkadaşımızın yeraltı çalışma koşullarına uyum sağlamaya başlamalarıyla birlikte üretimiz artmaya başladı.
Üretimimizi daha da artırarak, daha verimli çalışarak ülkemize hizmet etmek istiyoruz" dedi.