TMMOB Maden Mühendisleri Odası  ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ortak  bir açıklama yaparak, maden ocağında eylem yapan emekçilerin yasal haklarının ödenmesini istedi.

“Zonguldak/Kilimli İşçilerinin Yaşamları Güvence Altına Alınmalıdır.” başlıklı yazılı açıklama şöyle:

4 AYDIR MAAŞ ALAMIYORLAR

Ruhsat hukuku Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun uhdesinde bulunan ve rödevans sözleşmesi ile Zonguldak ili Kilimli ilçesinde üretim faaliyeti yürüten De-Ka ve Balçınlar Madencilik adlı iki özel şirkete 13 Nisan 2016 tarihinde bir zamanlar siyasi iktidar ile aynı yolda yürüyen paralel yapıyla mücadele kapsamında Kayyum atanmıştır.

2016 yılı Ocak ve Şubat aylarına ait maaşlarını alamayan işçiler 4 Nisan 2016 tarihinden itibaren işe gitmeme kararı almışlardır. Mayıs ayı itibariyle 4 aydır maaşlarını alamayan işçiler18 Nisan 2016 tarihinde önce kayyum heyetiyle daha sonra da kent yöneticileri ile görüşmeler yaparak haklarının ödenmesini istemişler ancak bir sonuç alamamışlardır.

EYLEM 6 GÜNÜNÜ DOLDURDU

Bu nedenle seslerini duyurabilmek ve haklarını alabilmek için önce yedi katlı bir binanın çatısına çıkmışlar daha sonra da Yeni Çeltek işçileri gibi kendilerini ocağa kapatarak açlık grevine başlamışlardır. Açlık grevi bugün itibariyle 6 gününü doldurmuştur.

Devletin öncelikli görevi bu işçilerin yaşamlarını güvence altına almak ve iş yasasıyla belirlenmiş olan haklarının verilmesini sağlamaktır.

Ayrıca atanmış olan kayyum heyeti içerisinde maden mühendisinin olmaması ve ocakta çalışan mühendisler ile iş güvenliği uzmanının ocağa girmesinin emniyet güçleri tarafından engellenmesi nedeniyle ocak içerisinde ki iş güvenliğinin alınamaması içeride bulunan işçilerin hayatını tehlikeye sokmaktadır. Bu nedenle içerisinde Odamız tarafından belirlenmiş uzmanların ve TTK Tahlisiye ekiplerinin de yer aldığı uzman bir heyet tarafından ocak içerisinde başta havalandırma olmak üzere gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin belirlenmesi ve bu önlemlerin Kayyum Heyeti tarafından yaşama geçirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yaşanabilecek ölümlerden bu kararı alanlar sorumlu olacaklardır.

YAŞAMLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI

Bununla birlikte 23 Mayıs 2016 tarihinde işçi aileleri tarafından ocak içerisinde ölümle mücadele eden eşlerine destek vermek ve seslerini duyurabilmek amacıyla Kilimli’de gerçekleştirilen eyleme destek vermek için başta şube yöneticilerimiz olmak üzere Zonguldak Demokrasi Güçlerine karşı yapılan saldırıyı ve provakatif eylemi gerçekleştirenleri ve bunları kışkırtanları kınıyoruz.

19 Mayıs’tan itibaren yeraltında açlık grevinde bulunan maden işçileri ve aileleri ölümle burun buruna ve perişan bir durumdadır. Devlet adına kayyum vasıtasıyla şirkete el koyan iktidar hükümet olma vasfını yerine getirmeli ve öncelikle yeraltında açlık grevinde bulunan işçilerin yaşamları güvence altına alınmalıdır. Yeni Çeltek’te benzer şekilde direnen Soma A.Ş. işçilerine verilen haklarda olduğu gibi De-Ka ve Balçınlar işçilerinin de başta çalışma hakları olmak üzere diğer ücret alacaklarının ödenmesi için gerekenler yapılmalıdır.