Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası son dönemlerde sıkça konuşulan hastane yapımı ile ilgili ilçe yöneticilerini biraraya topladı ve çözümü konusunda ilk fitili ateşledi.

Kdz. Ereğli TSO tarafından yapılması düşünülen 400 yataklı hastane yerinin tartışıldığı istişare toplantısına siyasi parti ilçe başkanlarının tamamına yakını katılırken, AKP Milletvekili Fazlı Erdoğan ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık arasında zaman zaman yaşanan diyaloglar toplantıya damgasını vurdular.

Erdoğan: Ereğli'ye hizmet getirmek gerçekten çok zor. Bunu özellikle bilmenizi istiyorum. Biz Ereğli olarak çok konuşan az iş yapan bir ilçeyiz. Gönlüm bunu hazetmiyor bende bunu hak etmiyorum. Siyaset yapmaya hakkımız yok, iş üretmeye hakkımız var.

Posbıyık: Sağlık Bakanlığı rüşvet mi veriyor. Bakanlık olarak yerini de bulacaksın, hastaneyi de yapacaksın. Bakanlık mutlaka Devlet Demiryolları arazisine hastane yapacaksa benim engelleme gücüm yok. Ancak gelecek kuşaklara şikayet ederim, yazık olur.

Son dönemlerde düzenlediği birlik ve beraberlik toplantıları ile ön plana çıkan Ticaret ve Sanayi Odası, gündemi sıkça meşgul eden her kesimin ayrı bir fikir ürettiği 400 yataklı hastanenin yapımı ile ilgili süreci masaya yatırdı. Siyasi partilerin ilçe başkanlarının tamamına yakını, meslek odaları, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de yoğun ilgi gösterdiği toplantıda AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'da yeraldı. TSO Başkanı Mehmet Genç amaçlarının birlik ve beraberliği sağlamak adına böyle bir toplantı düzenlediklerini belirtip, "Ereğli konusunda gösterilen hassasiyete teşekkür ediyoruz. Önceliğimiz Ereğli'nin sorunlarının birlikte çözülmesidir. Taşın altına elimizi koymaya her zaman hazırız bu konuda da tam desteğimiz var" dedi.

ODA?DAN DETAYLI BİLGİ

Kdz. Ereğli Mimarlar Odası Başkanı Şerif Sertan Ocakcı, TSO'nun düzenlediği bu toplantıyı doğru olanı tavsiye etmek için bulunduklarını belirterek başladığı konuşmasında, Ereğli'nin modern bir hastaneyi hak ettiğini, Ereğli Mimarlar Odası olarak da bu konuda atılacak her türlü adımı desteklediklerini söyledi. Hastaneyi modern bir yapıya kavuştururken kente, kent işleyişine ve yaşantısına kötü yönde etki vermemek amacıyla uyarı ve tavsiyeleri bulunduğunu açıklayan Ocakçı, "Şehrimizde uzun zamandır süregelen hastane konusunda; Yerel basından okuduğumuz ve haberdar olduğumuz mevkiiler ve araziler söz konusu olmaktadır. Bu arazilerin; analizi, uygunluğu ve ihtiyaç programlarının tetkikinden kısa da olsa bahsetmek istiyorum.

3 FARKLI ARAZİ

Günümüze kadar olan süre içerisinde; 3 farklı arazi gündemdedir. Eski Devlet demiryollarına ait arazi, Osman tepedeki arazi ve Kaynarca toplu konutlarının alt kısmındaki arazi söz konusu oldu. Ayrıca bu arazilere Hastanenin günümüzdeki mevcut bulunduğu araziyi de almak mecburiyetindeyiz. Söz konusu Bu arazilerin Hastane yapımına uygunluğu tartışılırken göz ardı edemeyeceğimiz hususlar bulunmaktadır. Öncelikle kentin yaşadığını, geliştiğini ve aynı zamanda genişlediğini göz ardı etmemek zorundayız. Elimizde Bu kente ait teknik ve sayısal veriler bulunmaktadır. Bu veriler bizlerin doğru yönde ilerlemesi için ışık olacaktır.

TRAFİK VE NÜFUS
Kent merkezi nüfusu: yaklaşık olarak 95 bin ve genel nüfusu yaklaşık 155 bin'dir. Sosyal alanlar, çevre düzenlemeleri ve ticari hareketliliğinden dolayı Zonguldak ve çevresinin çekim merkezi konumundadır.  Bu nedenle Karadeniz Ereğli'nin nüfusu gündüz saatlerinde 100 bini aşmaktadır. Yani bu kenti ikamet edenlerin haricinde 5 bin kişi kullanmaktadır. Bu kent kullanıcılarının bir kısmı işsel sebepler için, bir kısmı adli ve kamu dairelerindeki işleri için, bir kısmı da sağlıksal nedenlerden dolayı kenti kullanmaktadır. Ayrıca kent nüfusunun %75 ve 80nin şehir merkezi ile Ömerli istikameti arasındaki bölgede yaşadığını görmek gereklidir.

YERİ AZ-ÇOK BELLİ
Unutmamız gereken noktalardan bir diğeri de; Hastanenin sadece kentte yaşayan nüfus olan 95 bin kişiye hitap etmeyeceğidir. Karadeniz Ereğli ye bağlı olan 97 köyün 60 bin kişilik nüfusa sahip olduğu göz ardı edilmeyip, Kentimize bağlı olan köy yoğunluğunun %85'inin Kentin Zonguldak girişi yönünde olduğuna düşünüldüğünde trafiksel olarak hastanenin yeri az-çok ortaya çıkmaktadır. Köylerdeki insanlarında bu kent kullanımına dahil oldukları düşünülürse; nasıl bir araç trafiğinin ve insan trafiğinin yaşandığını hayal etmek zor değildir. Konuştuğumuz veriler günümüzün verileri olup, bu kentin nüfus olarak büyüyeceği gerçeğini de göz önüne alıp, Hastane alanın 20 yıl sonra 30 yıl sonraki beklide 50 yıl sonraki durumunu da düşünmek mecburiyetindeyiz. Bütün bu verilerin ışığı altında Hastane alanının kentin büyüme yönüne doğru, genişleyebilecek bir alanda yapılması doğru olacaktır.

TRAFİKSEL SIKINTILARI
Eski devlet demiryollarına ait olan arazinin trafiksel sıkıntıları yaşayacağı aşikardır. Ayrıca bu bölgeye gelen trafiğin geçiş güzergahı olarak çarşı merkezini kullanacak olması bu arazinin tercih edilebilme durumunu sorgulamamıza sebep olmaktadır. Bizim kentimizin merkezinin küçük ve sıkışık olduğu göz önüne alındığında;  İnsan ve araç trafiğinin kent merkezinden geçişini ne kadar azaltırsak trafik sorununu olumlu yönde çözmüş oluruz. Hastanenin ve hastane yapılma şartnamesinin  bizlere sunduğu veriler; Kısaca bunlardan bahsedecek olursak; verilerin sağladığı bilgilerle sağlıklı ilerleneceği burada karşımıza çıkmaktadır. Sağlık Bakanlığının Toki ye arazi verdiği ve bunun karşılığında Ülke çapında 40 Hastanenin yapılmasını istediği bilinmektedir. Zonguldak bölgesi için 2 Hastane yapılması kararlaştırıldığı söylenmektedir. Önemli olan Öncelikle kentimize yapılacak olan hastanenin 400 yatak kapasiteli olacağı bilgisidir.

MEVCUT ALAN DEĞERLENDİRİLİRSE
Kentimize yapılması için arazi sıkıntısı yaşanan hastanenin 400 yatak kapasiteli oluşu ısrarla vurgulanmaktadır. Fakat insanlarımız tarafından bilinmekte veya henüz bilinmemekte olan gerçek ; mevcut hastanemizin 405 yatak kapasiteli oluşudur.  Ayrıca 300 yatak kapasiteli bölümü de yeni yapılmış olup geçmişi en fazla 5-6 yıllık dır. Bir diğer nokta ise Mevcut Devlet Hastanesinin 45.000m2 lik bir arazi üzerinde oluşudur. 45.000m2 lik bu arazi Hastanenin büyüyebilmesi için olanak sağlamaktadır.  Ayrıca alternatif olabilmesi için Hazır elimizdeki 400 yatak kapasiteli hastanemizin revize edilip, Ereğli'nin gelişme yönünde yeni bir hastane yapılması tercih edilebilir.

DDY ARAZİLERİ DEĞERLENDİRİLİRSE
Bu Araziye yapılması düşünülen yeni hastanenin arazi şartları yapım şartnamesine uymamaktadır. Hastaneler için öngörülen şartnamedeki ilk şart Karayolundan 40m, tren yolundan 80m uzakta olması gerekliliğidir. Bu şartın temelinde gürültü esası dikkate alınmıştır. Eski Devlet Demiryolları arazisinin iki yol arasında kalıyor olması ve 40'ar metre çekme mesafesi dikkate alındığında elde kalan genişliğin 60m den kısa olduğu görülmekte ve buda arazinin dar oluşunu, bir çok ihtiyaç programında gerekli metraj için sıkıntı yaşatabileceği gerçeğidir. Ayrıca yapılacak olan Hastane arazisinin büyüyebilme ve ileride kamulaştırma yapmaya müsait olması önemlidir. Hastanenin büyümesi, kent nüfusunun artması ve ileride oluşacak sağlıksal ihtiyaç programının artması bu büyümeyi gerekli kılmaktadır. Arazinin şekli göz önüne getirildiğinde; üç tarafının yollar ile Bir tarafının SİT  alanı ile çevrili olduğu görülmekte olup, bu büyüme ihtiyacının karşılanmayacağı aşikardır. Eski Devlet Demiryolları Arazisinin konumu düşünüldüğünde Deniz sahil bandının devamı niteliğinde olabileceği gözlemlenmektedir.  Karadeniz Ereğli Mimarlar Odası olarak Bizlerinde fikri bu sahil bandının devamı olarak kullanılması yönündedir. Bu arazi içerisinde rekreasyon alanlarının çözülmesi, halkın nefes alacağı alanları yaratmak ve halen mevcut olan  eski Devlet Demiryolları Tamirhanesinin korunarak Devlet Demiryolları müzesi olarak  işlev kazandırılıp Kentimize tarih dokusu içerisinde  güzel bir miras bırakmak yönündedir. Hatta arazi içerisinde kentin ve yaşayanlarının kullanımına açık bir festival alanı bile oluşturulabileceği düşüncesindeyiz.

OSMANTEPE DEĞERLENDİRİLİRSE
Geçmişte İmar planında Hastane ve eğitim alanı olarak değerlendirilmesi için  Osman tepe tercih edilmiştir. Eğer Hastanenin bu alana yapılması durumunda; Erdemir' in kirinden uzakta Çam ormanları içerisinde temiz havanın solunduğu baraj manzaralı bir hastanemiz olacağı kanısını taşımaktayız. Osman tepe ve çevresi göz önüne alındığında büyüyebilmesi ve gelişmesi ihtimal dahilinde olduğunu biliyoruz.  Osman tepenin fiziksel özellikleri tercih edilebilme özelliğini ve Sağlık Bakanlığı kıstaslarına uymuyor ise yapılması düşünülen Hastanenin yeri ve konumu şehrin kargaşasından uzakta, Şehri sıkıntıya sokmayan, trafiği, ulaşımı rahat, şehrin büyüme istikametinde ve Hastanenin kendi iç dinamiğinin gelişmesinin yapı olarak büyümesine imkan verebilecek bölge olan kepez-Zonguldak yolu Ereğli girişi istikametinde olması tercih edilmelidir. 

HASTANEYİ DESTEKLİYORUZ
Karadeniz Ereğli Mimarlar Odası olarak; bu kentin daha modern bir hastaneye sahip olmasını destekliyoruz. Hastanelerinde yaşan ve gelişen yapılar olduğunu biliyoruz. Ama sadece bölgemizde yeni bir Hastane olarak kalsın istemiyoruz.   Hastanemiz imkanlarıyla, çalışmasıyla, planlamasıyla 10 yılı değil en az 50 yılı hedeflesin istiyoruz. Hastanemiz genişleyebilsin ve en önemlisi de içerisinde bir TIP Fakültesi barındırabilsin istiyoruz"

AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan'da Ereğli olarak çok konuştuklarını ancak az iş yaptıklarını belirttiği konuşmasına zaman zaman Ereğli Be lediye Başkanı Halil Posbıyık müdahale ederek üstü kapalı mesajları açmasını istedi.

AZ İŞ YAPAN BİR İLÇEYİZ

Erdoğan konuşmasında şu görüşlere yer verdi: Ben buraya gelirken buradaki konunun asıl sahibi başhekimin olması lazım. Yanlış yapılıyor. Ben böyle bir toplantı olacağını da bilmiyordum. 5 yıldır bu konuda konuşuluyor, sıcak gündemini oluşturuyor. Şırnak'ta Yüksekova'da hastaneler bitti, sağlık hizmetleri yürüyor. Biz Ereğli olarak çok konuşan az iş yapan bir ilçeyiz. Gönlüm bunu hazetmiyor bende bunu hak etmiyorum.

3 KATLI BİR HASTANE

Siyaset yapmaya hakkımız yok, iş üretmeye hakkımız var. Zonguldak'da hastane için Zonguldak Valisinin kesin talimatı ile mevcut hastaneyi genişleterek büyüterek yoluna devam edecek. Ereğli'de hiçbir şey olmasa mevcut yerine yaparız şekillendiririz. Mevcut yerde hastane yaptığımız zaman oradaki sağlık hizmetlerini biryerlere taşımamız lazım. Devrek'te proje bitti, Çaycuma'da 75 yataklı devam ediyor, Zonguldak'ta 500 yatak, Ereğli'de de 400 olarak hesapladık. 3 Katlı bir hastane altında parkları ve oradaki düzenlemeyi düşünüyorlar. Yer ile ilgili katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.

ÇOCUKLARIMIN ÜZERİNE YEMİN ETTİM?

Ben risk alan bir insanım, siyaseti de risk üzerine yapıyorum. O kadar da aptal enayi değilim. Beni Halil Bey ile kimse karşı karşıya getiremez. Çocuklarımın üzerine yemin ettim, kavga etmeyeceğim diye. Hizmeti birlikte yapacağız. Bu Ereğli bu hastaneyi gerçekten hak ediyor, işin özü bu. Ben buraya gelirken böyle gelmek istemezdim. Hükümet bir şey yapmadı ilçe başkanı bir şey yapmadı diye bir belediye başkanı çıkıp konuşursa (Ereğli Belediye Başkanını kastediyor) bende bir milletvekili olarak hükümet şunu yapıyor o da şu Ereğli'ye sağlık konusunda dönüşümü geç kaldın Fazlı Erdoğan sen orada adam mısın diyor. Ben adam olmak istiyorum ademlikten bıktım.

ADAM OLMAK İSTİYORUM

Adem olabiliriz ama ben adam olmak istiyorum. Konuşa konuşa bir yere geleceğiz. 5 Yıldır konuşuyoruz biz suçluyuz ama bir şeyi biliyoruz. Sağlık Bakanlığı gelir burada istediği şeyi cebren yapar deniliyor. Yapamaz arkadaşım kimse yapamaz. Sağlık Bakanlığı yaparsa ben sizin açacağınız çukura kendimi gömer yaptırmam. Ereğli bu halkını sen seviyorsun da bende sizin kadar seviyorum sayın başkanım bu işi birlikte çözmüyoruz.

EREĞLİ'YE HİZMET ZOR

Ereğli'ye hizmet getirmek gerçekten çok zor. Bunu özellikle bilmenizi istiyorum. Soğanlıyörük'e bir Fen Lisesinin temeli atacağız nasip olursa. Kepez Lisesini 4. ihale yapıldı. Herkes birbirini şikayet etti 4 yıl oldu. Hazine arsası olan yerlerde toplu konut, sağlık  bakanlığı, sağlık bakanlığı da toplu konut ile özel anlaşma yapmış. Türkiye'de 10 özel hastane yapılıyor bedeli nedir 100-200 milyar dedir.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli'de her konuda çok büyük bilgi kirliliği yaşandığını, konuların uzmanlar tarafından değil gerek siyaset yapmak için gerekse bilgisi olmadığı halde cambur cumbur işin içerisine girildiğini belirtti. Posbıyık konuşmasında hastane yapımına kesinlikle karşı olmadıklarını karşı oldukları tek konunun hastanenin yeri olduğunu vurguladığı konuşmasında şu görüşlere yer verdi.

RUHSATI BAKANLIK VERDİ

AKP Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin'in, 'Halil Posbıyık özel hastaneleri şehrin merkezine yapıyor yeni yapılacak hastaneyi de şehir dışına atıyor' açıklamalarına değinen Posbıyık, "O hastanelere Sağlık Bakanlığının ruhsat verdiğini bilmiyorsan ben sana ne söyleyebilirim ki Şahin. Bilmiyorsan gelip öğrenmelisin. Sayın Vekilimiz ile iyi noktalara gittik. Aramızı açmaya çalışıyorlar bu gayretleri herkes artık kessin. Ereğli'nin iyiliği için bunu yapın artık. Osmantepe'de belediye olarak biz bir şey demedik.

OSMANTEPE'Yİ ERDEM ÖNERDİ

Osmantepe'yi ilk çıkaran Ereğli Devlet Hastanesinin Başhekimi Muharrem Erdem'dir. Müthiş propagandasını yaptı, alanı bize izlettirdi. Yerel yöneticiler olarak Osmantepe'yi benimsedik ve orada olsun dedik. Bir kentin 50 yıl sonrasını düşünerek iş yapmak gerekir. Hastaneyi yaptınız belki yarın tıp fakültesi yapılacak belki 30 sene sonra göğüs hastalıkları hastanesi yapılır, 50 dönüm araziyi aldınız hastaneyi yaptınız sonra yanına kümes bile yapamayacaksınız. Böyle bir  anlayış olur mu? Osmantepe'de Orman, 200 dönüm yer veriyor ve de 400 dönüm araziye yeni fakülteler veya verem dispanseri yapabilecek şekilde veriyor size. Kozlu'da araştırma hastanesi yapıldı, Zonguldak ayağa kalktı. 'Buraya hastane yapılır mı?' diye. Şimdi yeni üniteler yapacaklar ama yer bulamıyorlar.

HÜKÜMET BİRŞEY YAPMADI

Kenti yöneticiler idare eder. Halk böyle istiyor diye o işi öyle yaparsanız o zaman kaymakama, belediye başkanına gerek yok. Sağlık Bakanlığı rüşvet mi veriyor? Hastane yapılacak aman bunu kaçırmayalım o denilen yere yapalım da trene atlayalım, trenin kenarından düşeriz aşağıya deniliyor. En yüksek vergiyi veren bir kentte yaşıyoruz. Verdiğimiz verginin yüzde 50'sini bile geri dönüşüm olarak vermemiş, hükümet bir şey yapmamış buraya. Bu şehre modern bir hastane lazım. Yer bedava olacakmış. Belediye mezarlık yeri yapıyor.

BANA DEVLET BEDAVA ARSA VERSİN?

Devlet bedava yer versin ben mezarlık yaptırayım vermiyorsa yapmayayım bu mudur şimdi? İller Bankasından 2.5 trilyon lira Milletvekili Fazlı Erdoğan'ın yardımı ile kredi aldık kamulaştırma yapıyoruz. Terminal yapacak belediye 4 trilyon kredi aldı kamulaştırma yapıyor bana neden bedava yer vermiyorlar. Yerini kamulaştıracaksın hastaneyi de Ereğli'nin gelişimine en uygun yere yapacaksın. Türkiye'nin ve Ereğli'nin geri kalmasının nedeni geçmiş hükümetler zamanından beri merkezden yönetim anlayışıdır. Sağlık Bakanlığındaki müsteşar Ereğli'yi nereden bilir? Ereğli'yi Kaymakam, Belediye Başkanı, TSO, Başhekim bilir.  Hastane yapılacak denilen DDY arazisine saat 3'den sonra güneş görmüyor diyen Devlet Hastanesi Başhekimidir. Devlet isterse oraya re'sen hastaneyi yapabilir. Ama ben bunun peşini bırakmam gelecek kuşaklara Ereğli'ye ihanet yapıldığını anlatırım.

EREĞLİ'NİN GELİŞİMİ

Ereğli'nin gelişimi Subaşı köyüne kadar olmalı. Pınarcık, Soğanlıyörük, Aydınlar'ı Ereğli'ye katalım diye gerekli müracaatlarımızı yaptık. İşsizliğin kaldırılması için demir çelik fabrikalarında sektörel teşvik almak üzere Aydınlar'a kadar  atelyeler kuracağız. İmalatlar yapılacak. Antep'de üretilen sobaları burada üreteceğiz. Bu bölgeyi geliştirmemiz gerekir. Ereğli'de biz sağ olur olmayız ama Ereğli'yi gün gibi görüyorum. Devlet dairelerinin bundan sonra Devrek yol ayrımının ötesine yapılması lazım.

ADLİYE BİNASINA YER ÖNERİSİ

Adliye binasını gelin TED kolejinin yanına yapalım. TED'in yanındaki inşaatçıların yeri Çarşamba günü yıkılıyor. Buyurun gelin oraya yapalım. Var mı öyle bedavacılık. Belediye vatandaşların yerlerini alıpda alın buraya Adliye yap buraya hastane yap diyecek halimiz yok heralde. Burası imza atıldı ertesi gün sağlık bakanlığından ekipler geldi kimler haber verdiyse, 'demir yollarına yapmak istiyoruz' dediler. Erol Şahin o zaman Osmantepe'ciydi şimdi demir yolcu oldu. Ben doğruları söylemeye çalışıyorum. Biz belediye olarak gerçekleri söylemeye çalışıyoruz. Bu gerçeklere rağmen yaparlarsa Ereğli'ye yazık ederler diye haykırıyoruz. Engelleme, yatırımın geriye gitmesi gibi öyle bir şey yok hesabımızda. Arsanın parasını vereceksiniz hastaneyi yapacaksınız. Yapmıyorsanız, Allah razı olsun. Biz vergileri vermeye devam edeceğiz. Hastane yapılacak yerin etrafında enaz 300 dönüm arazi olacaktır.

Ereğli Kent Konseyi Başkanı Muhabbet Tezel:

Hastaneler, okullar, adliye sarayları gibi kamu yapıları oldukça önemlidir. Nerede yapılıyorsa bu alanlar belli bir yoğunluğu da beraberinde getirecektir. Kentimizin doğu istikametine genişlemesi yönünde fikir birliği var. DoğruEreğli Belediyesi İmar İşleri Müdürü Mustafa Kılıç: Osmantepe'de gerekli incelemeler yapıldığında genel ulaşım ağından biraz uzakta olduğu fakat bunların fakülteye yakın olduğu için yol sorunun çözülebileceği. Su ve kanalizasyon hizmetlerinin belediye tarafından giderileceği belirtilmişti. Ereğli, Kepez, Soğanlı tarafına doğru büyümelidir. Ereğli'nin geleceği Zonguldak yoluna doğru büyüme göstermelidir. Bu yüzden Osmantepe cazip geldi. Mart meclisinde ilave yol ağı imardan geçerek planlara işlenmiştir. Bu işlemden sonra çeşitli görüşler çıkmıştır onların sonuçlanmasını beklemekteyiz.

Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şakir Başol:

Hastane epey zamandır gündemde. TSO Yönetimine teşekkür ediyorum, böyle bir fotoğrafı bir araya getirdi. Osmantepe gündeme ilk geldiğinde bizden vekilimde belediye başkanım da destek istedi. O tarihten bu tarihe kadar yaptığım istişarede bütün muhtarlarımız Osmantepe adresi için çok sevindi. Bizim bir Çaycuma kadar Ankara'ya seferber olmamız lazım. Bir süre şehir dışındaydım geldim Osmantepe konusunda anlaştıydık şimdi ne oldu, anlamadım. Bakın son dönemlerde kanser hastaları hep büyük artış gösterdi, şehirlerdeki hastanelere Zonguldak'tan çok sayıda kanserli hasta geliyor. Benim için hastane oraya olmuş buraya olmuş önemli değil. Biran önce bu hastanenin Ereğli'ye kazandırılmasını istiyorum. Hiçbir yer bulunamıyorsa mevcut hastane hem denizi hem konumu gereği zaten iyidir.

AKP Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin:

30-40 Yıl öncesinden bugünleri düşünmemiz gerekiyor. Maalesef yerel yöneticilerimiz bu konuda eksik kalıyorlar. 30-40 Yıl sonra nasıl bir teknoloji olur bilemiyorum zaten bu yapılan yeni hastane 30-40 yıllık olacaktır sonra işlevini yitirecektir. İnşallah kazmayı vurursak 24 ay sonra bu hastane hizmet vermeye başlayacak. Yıllardır bu konu ile uğraşıyoruz. Kamu binaları için yer problemleri var. Şehir plansız büyümüş. Geçmişte bunları tasarlamamız lazım.

CHP Ereğli İlçe Başkanı Yaşar Balcı:

Hastanenin aceleye getirilmemesinden yanayım. Hükümet olarak referandumu öne çıkaranlar Ereğli'de de bu konuda bir referendum yapılmalı. Ereğli'de yaşayanlar ne düşünüyor sorulmalı. Ereğli'nin geleceğini düşünüyorsak Ereğli'de yaşayan bir vatandaş olursak DDY arazisine  yapılacak aynı kapasiteli modern bir hastanenin rantabıl ekonomik olmadığını düşünüyorum.

Saadet Partisi Ereğli İlçe Başkanı İsmail Yılmaz:

İstimlak etmeden bir yer yapmaya çalışıyoruz. İstimlak etmeden bir yer yapmaya çalışırken yapılanın yanlış olacağı düşünülmüyor mu? Bu kadar hizmet bu kadar para dökülecek Ereğli'nin geleceği iyi düşünülmeli. Yapılan hizmetin kalıcı olması çok daha makbul olacağıdır. Gerekirse para vereceksiniz önüne geçeceksiniz. Otoyol yaparken istimlak etmiyor musunuz, ediyorsunuz.

AKP'li Belediye Meclis Üyesi Yusuf Kalay:

Ödemeleri hazırlanmış, 3-4 yıldır hastane yeri ile ilgili para hazır, yer konuşulmamış bugün kazma vurulma noktaya gelinmiş, yer arıyoruz. Bana bu çok abes geliyor. Elimizde 3 yer var. Bakanlıktan 6 kez Osmantepe'ye geldiler. Bir nokta sağlık konusunda bakıyor bir nokta ticari anlamda bakıyor. Bakanlığın inşaat bölümü evet derken yatırım bölümü uygun bulmuyor. İkinci yer kaynarca konutlarının olduğu yer belediye başkanı doğal olarak bedel istiyor bakanlıkta bedel vermiyor. Hazineye devredilen DDY arazisi var. Bakanlık buraya olur diyor, Ereğli'nin büyük bir kesimi de Ereğli'nin gelişmesi için buraya yapılmamalı diyor, doğru mu doğru. Sağlık Bakanlığı bir tren kaldırmış gidiyor biz bu trene Ereğli olarak ya bineceğiz ya da el sallayacağız. Ben hastanenin yerinin konuşulmasından yana mevcut hastanenin yapısının nasıl değerlendirilmesini, 3 fakülte koyarak kenti nasıl üniversite kentine dönüştürmesinin konuşulmasını isterdim.

Ereğli Belediyesi İmar İşleri Müdürü Mustafa Kılıç:

Osmantepe'de gerekli incelemeler yapıldığında genel ulaşım ağından biraz uzakta olduğu fakat bunların fakülteye yakın olduğu için yol sorunun çözülebileceği. Su ve kanalizasyon hizmetlerinin belediye tarafından giderileceği belirtilmişti. Ereğli, Kepez, Soğanlı tarafına doğru büyümelidir. Ereğli'nin geleceği Zonguldak yoluna doğru büyüme göstermelidir. Bu yüzden Osmantepe cazip geldi. Mart meclisinde ilave yol ağı imardan geçerek planlara işlenmiştir. Bu işlemden sonra çeşitli görüşler çıkmıştır onların sonuçlanmasını beklemekteyiz.

BİRTEK ÖNDER VARDI...
Toplantının hemen ardından TSO Başkanının makam odasında biraraya gelen Posbıyık ve Fazlı Erdoğan, yaşanan sıkıntının çözümü konusunda uzlaşı sağladılar. Az sayıda kişinin katıldığı ve alkışların koptuğu anlaşma önümüzdeki günlerde kamuoyuna detayları ile aktarılacak.