Zonguldak'ta iki ay önce yaptıkları tatbikatla, dağ komandolarını aratmayan Zonguldak UMKE ekibi, şimdi ise Van'da meydana gelen depremde enkazdan yaralı kurtarmaya çalışıyor.

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Acil Sağlık Hizmetler Şubesi Müdürlüğü tarafından organize edilen Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekipleri Van'da meydana gelen 7.2'lik depremin merkez üssü olan Erciş ilçesinde yaralı kurtarmaya çalışıyor. Deprem felaketinin yaşanmasından yalnızca saatler sonra bölgeye hareket eden ekip, 1999 yılındaki depremde üstün başarılarıyla 'Mucize Ekip' diye nitelendirilen TTK ekipleri ile birlikte enkazda yaralı arıyor.
Zonguldak'tan getirdikleri gıda ve tıbbi malzemelerinin yanı sıra araçlarındaki jeneratörlerle vatandaşlara da yardımcı olan UMKE ekibi, bölgede TTK ekibi ile koordineli çalışıyor. Zonguldak UMKE Ekibi'nin liderliğini Dr. Murat İlikhan yapıyor. İki gündür bölgede arama kurtarma çalışmalarını sürdüren 13 kişilik UMKE ekibinin yetkilileri, Bolu'da, Dirgine'de tatbikat yaptık, orada çadırda kaldık. Eğitimler yaptık. Aynı şekilde burada da çadırda kalıyoruz. Buraya gelen bütün ekip gönüllü çalışıyor.
Bütün erzaklarımızı Zonguldak'tan gelirken yanımızda getirdik. Burada hiçbir yiyecek içecek talebinde bulunmadık. Tıbbi malzememizi de yanımızda getirdik. Üç araçla yola çıktık, iki aracımızda jeneratör var.
Vatandaşlarımız cep telefonlarımızı araçlarımızda şarj edebiliyor, ayrıca sularını da araçlarımızda ısıtabiliyor. Arama-kurtarma faaliyetlerinin sürdürürken bir yandan da depremzede vatandaşlarımıza her türlü kolaylığı göstermeye çalışıyoruz.
Burada TTK ekibi ile koordineli çalışıyoruz. Erciş Kaymakamlığı'nın karşısındaki bir enkazdan Okan isminde 30 yaşlarında bir vatandaş çıkarttık. Çadır kentte poliklinik hizmeti veriliyor, sahra hastanesinde gece nöbeti tutuluyor şeklinde konuştular.
UMKE'nin 2011 Bölge Tatbikatı Devrek Dirgine köyünde gerçekleştirilmişti. Üç gün süren zorlu doğa koşulları altında düzenlenen tatbikata başta Zonguldak, Sakarya, Karabük, Bartın İllerinden 5'i doktor olmak üzere 40 sağlık çalışanı katılmıştı. Ağır doğa koşullarında yaşamı idame ettiren kamp eğitiminde UMKE'ciler gündüzleri araç içersinde dere yatağında yaralı kurtarma ve çıkarma çalışmalarında bulunmuştu. UMKE'ciler 65 metre yükseklikten 90 derece dik olan dağdan iniş yaparak yaralıya ulaşma ve kurtarma yaparak ip teknikleri kullanmış, kanyon ve uçurumda ipten hava köprüsü kurup yaralıyı kurtarma transferi, göçük yaşanan evin içerisinden enkazdan yaralı kurtarma, çalışmaları yaparak adeta dağ komandolarını aratmamışlardı.