Umut Vakfı tarafından Zonguldak'ta düzenlenen Türkiye'de Bireysel Silahlanma ve Şiddet Haberleri Yerel Medya Seminerinde, en çok okunan ve gündelik yaşamın parçası haline şiddet haberlerinin editoryal açısından değerlendirilmesi tartışıldı.

 

Zonguldak'ta düzenlenen medya seminerinde bireysel silahsızlanma ve şiddet haberleri üzerine bilgiler verildi. Umut Vakfı'nın düzenlediği seminerde açış konuşmasını yapan Nazire Dedeman Çağatay yaşama hakkına vurgu yaptı. Konuşmacılar  şiddet haberlerine Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumlulukları Bildirgesi çerçevesinde yaklaşılması gerektiğine işaret ettiler.

 

Zonguldak Dedeman Oteli'nde düzenlenen Türkiye'de Bireysel Silahlanma ve Şiddet Haberleri Yerel Medya Semineri 4. oturumda tamamlandı. Eleştirel Gazetecilik, Medya Okuryazarlığı, Şiddet haberleri, Eleştirel Gazetecilik Arayışı; Kuramlardan Uygulamalara Bir Çerçeve Kurmak, Şiddet Haberleri,Gazetecilik Meslek İlkeleri ve Yerel Medya ve Yerel Medya'nın Şiddet Haberciliğine Bakışı konuları tartışıldı.

 

Açış konuşmasını yapan Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, vakıf olarak 10. semineri Zonguldak'ta gerçekleştirdiklerini ifade etti. Çağatay, yerel medya seminerleri için yola çıktıklarında insan haklarının en temel hakkı olan YAŞAMA HAKKI olmasına karar verdiklerini belirtti. Yaşam hakkı ihlallerinin demokratikleşme çabalarına da sekte vurduğunu kaydeden Umut Vakfı Başkanı Çağatay, 'Yaşama hakkı ihlallerinin en uç noktası şiddet uygulayarak kişinin hayatına sor verilmesidir. Şiddetin en uç noktası ise bireysel silahlanmadır. Silahlanma konusunda Türkiye 178 ülke arasında 14. sırada. Son on yılda ise  ateşli silahlarla işlenen suçlarda yüzde 83 artış yaşanmıştır.

Siz gazetecilere bu konuda çok önemli sorumluluk ve görev düşüyor. Belki de en fazla okunan, dikkat edilen şiddet haberleri gündelik yaşamın bir parçası olarak, medya izleyicisine yaşamsal tecrübeler, insan hikayeleri anlatıyor. Peki bu haberlerin ve olayların tanıkları olan gazeteci arkadaşlarımız, bir tür hikaye anlatıcısı olarak, toplumsal kanaat ve davranışları şekillendirdiklerinin farkında mıdırlar? Gazeteciler, tanık oldukları olayları aktarırken, taşıdıkları sorumluğun bilincinde midirler' dedi.

 

Çağatay sözlerini 'Öncelikle, gazetecilik meslek ilkeleri, medya okur yazarlığı ve insan hakları açısından şiddet haberleri konuları ele alınacak. Daha sonra şiddet haberlerinde toplumsal cinsiyet, nefret suçları ve medyanın tavrı, şiddet haberlerinde insan hakları ve şiddet haberlerinin editoryal açısıdan değerlendirilmesi konularında bilgilendireceğiz' sözleriyle konuşmasını tamamladı.

 

BAŞBELASI SANSÜR

 

Umut Vakfı Onursal Mütevellisi-Milliyet Gazetesi Yazarı Nail Güreli Toplum sorunlarına duyarlı eleştirel gazetecilik nasıl yapılır? konusundaki düşüncelerini anlatırken, herkesin kendine Bugün toplum için ne yaptım? sorusunu kendilerine sormaları gerektiğine işaret etti. Güreli, haberlerin objektif ve yorum katmadan verilmesi gerektiğini, yorumunu da haber analiz gibi verilmesi gerektiğini söyledi.

Yaygın ve yerel gazetecilik ayrımının olmamasını da ifade eden Güreli, gazeteci sorumluluğunun ayrı olmadığını belirterek 'Sorumlu gazetecilik yapılmalıdır. Gazetecilik kurallarına uyulmalıdır. Kişi hak ve özgürlüklerine saygı duymak, yanıt hakkına saygı duymak önemlidir. Gazeteciliğin baş belası sansürdür. Bugün öldürülen gazeteciler vardır. Öldürmenin dışında hapislere atılarak susturulan gazeteciler vardır. Gazeteciler haber kaynakları ile sıcak ilişkiler kurmalıdır. Bu balık sırtında olmaya benzer. Samimiyetinde ötesine geçen ilişkiler olmamalıdır' dedi.

 

Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan'ın Bireysel silahlanma konusunda ne yapmak lazıma yanıt aradı.

 

2. Oturumun ilk konuşmacısı Güncel Hukuk Dergisi'nden Av. Filiz Kerestecioğlu Şiddet Haberlerinde Toplumsal Cinsiyet Rolleri konusunda ki görüşlerini dile getirdi.  

 

Aynı oturumda Şiddet Haberlerinde İnsan Hakları konusunda konuşan ise Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Fikret İlkiz'di.

İlkiz, şiddetin önlenmesi,yaşam hakkının ve insan onurunun korunması anlamında, insan hakları evrensel bildirgesinin geazeteciler tarafından tekrar tekrar okunması gerektiğine işaret etti.

 

Medyada Nefret Söylemi üzerine konuşan gazeteci-yazar Ragıp Duran mesleki deneyimlerinden örnekler de sundu ve medya mensuplarının haberlerinde nefrete yer vermemeleri gerektiğini söyledi.

Açış konuşmasını Umut Vakfı'nın Kurucu Başkanı Nazire Dedeman yaptı.

Uzun yıllar Zonguldak'ta Basın Kontrol Kurulu Başkanlığı yapan ve Bölge Çalışma Müdürlüğü'nden emekli olduktan sonra Gazeteniz Önder'de iş hukuku üzerine makaleler yayımlayan Fazilet Öztürk, çay-kahve molasında Milliyet Gazetesi Yazarı Nail Güreli ile de ayaküstü sohbet etti. Güreli Öztürk'e "yazılarınızı okuyorum, bazılarını da saklıyorum" dedi.

Seminer başlamadan önce gazeteci Nail Güreli, Nazize Dedeman ve Fikret İlkiz Gazeteniz Önder'i okudular.

Umut Vakfı'nın Yönetim Kurulu üyelerinden Fikret İlkiz ile Gazetemiz Yazarlarından Fazilet Öztürk ara bölümlerde sohbet ederken görülüyor.

(Soldan sağa) Gazetemiz yazarlarından Eyüp Bektaş, İHA Zonguldak Bölge Müdürü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak Temsilcisi Osman Sav, gazetemizin yazarlarından ve Şehir Plancısı Kamuran Ayyıldız, Gazetemiz yazarlarından Fazilet Öztürk, Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman ve Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Fikret İlkiz, ara bölümlerde karşılıklı görüş alış verişlerinde bulundular.