Bülent Ecevit Üniversitesi’nde, Zonguldak’ın endemik bitki resimlerinden oluşan “Kömürde Açan Çiçekler” sergisinin açılışı yapıldı.

Bülent Ecevit Üniversitesi, 19-23 Şubat 2018 tarihleri arasında, Zonguldak endemik bitkilerinin sanata yansıtılan bir bakış açısıyla yorumlandığı ve özgünlüğü adeta yöresel bitki kokusu kıvamında olan nadide bir sergiyi Zonguldak halkı ve sanatseverlerle buluşturdu.

Serginin açılış günü olan 19 Şubat Pazartesi günü, sergide yer alan 23 sanatçının 42 parça eseri Sezai Karakoç Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda sanatseverlerin beğenisine sunuldu.



Üniversite sergi ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

Sergi açılışına Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Hakan Yağız, Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Azar, İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan İnan, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Askerlik Şubesi Başkanı ve İl Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ayhan Kafalı, Rektör Yardımcıları, senato üyeleri, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldılar.

Kömürde Açan Çiçekler Sergisi, Münevver Üçer ve Selvinaz Aydın’ın koordinatörlüğünde, sanatçılarımızdan; Münevver Üçer, Kaya Üçer, Selvinaz Aydın, Hüsna Kılıç, Meyçem Ezengin, Arzu Okumuş, Aynur Şekerci, Emine Can Nalbantoğlu, Esin Kazazoğlu, Huriye Baltacı, Nesrin Tekçe, Oya Bilginoğlu, Seher Ünver, Sevil Aygen, Zehra Gökdeniz, Zeynep Adalı ve Zuhal Sorucu’nun katılımlarıyla gerçekleşti. Ayrıca sergide, Ferzan Mamati, Koyuncu, Güler Şat, Nazik Güler, Reyhan İsen, Sena Boz Uzun ve Meltem Cantürk’e ait eserler de yer aldı.

Öğretim elemanları ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen ve 42 parça eserden oluşan sergiyi konuklar, serginin daha ilk gününde büyük ilgi ve beğeniyle gezdiler. BEÜ tarafından ilk kez düzenlenen ve Zonguldak endemik bitkilerinin yöre değerlerini sanata yansıtmış olması sebebiyle özgün bir sergi haline gelen “Kömürde Açan Çiçekler” sergisi, ilimizdeki sanatseverler ve halkımız tarafından da büyük ilgi gördü. “Kömürde Açan Çiçekler” sergisi, Sezai Karakoç Kültür Merkezi fuaye alanında, 23 Şubat Cuma gününe kadar Zonguldaklıların beğenisine sunulmak üzere ziyarete açık olacaktır.

Gerçekleştirilen organizasyona ilişkin bir açıklama yapan Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Azar: “Üniversitemiz, yüksek kaliteli eğitim-öğretim hizmetleri vermenin ve bilime değerli katkılar sunmanın yanı sıra, kültür-sanat alanına da büyük önem vermektedir. Ayrıca gerek toplumumuza kültür-sanat çatısı altında donanımlı, çağdaş değerlere sahip bireyler kazandırmak; gerekse ülkemizin sanat alanında ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştirmek adına üniversitemiz, sanat eğitimi ve sanat etkinlikleri kapasitesini her geçen gün arttırmakta, nitelikli büyümesini sürdürmektedir.

Bu özgün ve kıymetli eserde; Zonguldak çiçekleri ve bitki örtüsü ile, ilimizi emeğin şehri yapan kara elması yani kömürü ve şehrin tarihi öğeleri bir araya getirilerek, Zonguldak iline özel müstesna bir çalışma zuhur etmiştir. Bugün açılışını gururla yaptığımız “Kömürde Açan Çiçekler” temalı sergi, Zonguldak’a özgü bitki örtüsüyle, yerel ve kültürel değerlerin ortak bir platformda sanatla buluşması açısından ele alınan ilk organizasyonlardan biri olma özelliğini taşımaktadır. Bu bağlamda, kıymetli sanatçılarımızın ortaya çıkardığı eserler hiç şüphe yok ki, kıymetli olmalarının yanı sıra nadide oluşlarıyla da dikkat çekmektedir.

BEÜ’ye kültürel ve sanatsal alanda topluma hizmet vizyonu kazandıran mukaddem Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Mahmut Özer’e ve eşi Nebahat Özer’e ve serginin oluşmasına katkı sağlayan tüm sanatçılarımıza, etkinliğin hazırlanmasında görev alan üniversitemizin tüm akademik ve idari kadrosuna, değerli öğrencilerimize ve serginin ortaya çıkma sürecinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Önceki Rektörümüz, şimdiki ÖSYM Başkanımız Prof. Dr. Sayın Mahmut Özer tarafından planlanan bu serginin açılışını yapmak, Rabbimce bugün bizlere nasip oldu. Düşüncenin asıl mimarı, önceki Rektörümüz sadece bu alanda değil toplumu ilgilendiren pek çok konuda öncülük yapmıştır. Üniversitemizin bugünkü saygınlığını kazanmasında çok önemli çalışmaları olan Hocamıza huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum.

Sözlerimi bir temenni ile tamamlamak istiyorum. Biliyorsunuz ki ülkemizin doğusunda, sınır ötesinde, Afrin harekâtında Mehmetçiklerimiz canları pahasına bizler için vatanımız, milletimiz ve devletimiz için mücadele veriyorlar. Gönlümüz ve dualarımız onlarla… Buradan dualarımıza, kömürde açan çiçeklerin kokusunu da ekleyerek gönderiyoruz. Allah yar ve yardımcıları olsun diyorum ve hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum ” dedi.

Açılış töreni ve konuk sanatçılara plaket ve teşekkür belgesi takdimi yapıldıktan sonra protokol mensupları, konuk sanatçılar ve BEÜ mensupları sergiyi gezdiler. Ayrıca ziyaretçi ve sanatseverler, BEÜ yayınevi tarafından hazırlanan ve sergiye dahil edilen kitaptan edinerek, sergilenen eserler ve sanat dallarımıza ilişkin çeşitli bilgiler edinme fırsatı buldular.