AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar beraberinde Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, AK Parti Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır'ın yanı sıra kalabalık partili topluluğu ile Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Tetiker ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti, yerel gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Tetiker açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

"ERDEMİR'E ULAŞMAK, UZLAŞMAK ÇOK ZOR"

"Zonguldak’ta son yıllarda ilk defa bir uygun ortam yakaladık. 3 iktidar milletvekilimiz ile birlikte Sayın Bakanlarımıza birlikte çıkıp sorunlarımızı anlatıyoruz. İnşallah sonuç da alıyoruz. Bunlar tabi zamana bağlı şeyler. Her şeyi bir anda yaparız çözeriz diye bir iddia olmaması lazım. Neden olmaması lazım. Bir kere 2006’da özelleşen bir Erdemir var. Erdemir özelleştikten sonra kendilerine ulaşmak, uzlaşmak çok zor. Ama sağ olsunlar değerli milletvekillerimizle Sayın Ekonomi Bakanımız Mustafa Elitaş ile yaptığımız toplantının sonuçlarını aldık diyebiliriz. Burada da tabi istikrar şart. Mühim olan bu devamlılığın süre gelmesi. Bunu şunun için diyoruz; Zonguldak’a baktığınız zaman artık tam dinamik diyebileceğimiz ve bu dinamiklerle birlikte potansiyel yaratabilecek tek bölge Kdz.Ereğli. Gönül ister ki Devrek, Çaycuma, Alaplı, Zonguldak hepimiz birlikte böyle kurum kuruluşlara sahip olalım, en azından bütün gelişmişliği buralara da taşıyalım. İnşallah zaman içerisinde belki bunlar da olacak.

 

"OSB ÇOK GEÇ KALINDI"

1960’lı yıllarda Kdz.Ereğli’ye Erdemir’in temeli atılmasıyla birlikte bu yörenin kaderi sanayileşmeyle sonlanmış. Buranın kaderi bundan sonra sanayi denmiş. Çok geç kalınmış bir organize sanayiyi kurduk. Bunlar geç kalınmış hadiselerdir ama sonuçta muvaffak olduk ve bugünlere getirdik. 7 boru profil fabrikasından 3 tane boru profil fabrikamız kaldı. Fakat önemli olan burada kapasite 3 milyon ton kapasite öngörüldüğü zaman Erdemir’de bu rakama karşı bizim talebimiz minimum 1 milyon tondur. Burada bilmeniz gereken şu; mukayese diğer sanayileşmiş şehirlerle birlikte yapılır. Kapasite kullanım oranları olsun, sanayide gelişmişlik olsun bunu eğer yapamazsanız siz de yeriniz de saymış olursunuz. Burada sanayileşmiş şehirlerimizden bir tanesi Bursa, orada da aynı şekilde kullanım yassı haddeyi kast ediyorum 1 milyon ton desek, aynı rakam Kdz.Ereğli’de de zaten kullanılıyor. Ama bursa 2 buçuk milyon nüfus var. Bu kadar nüfus Ereğli’nin nüfusunu 100 bin kabul edersek 25 Ereğli eder. Yani Bursa’da 100 bin kişiye düşen 40 bin ton yassı hadde var. Bursa’da kullanım kapasitesi 40 bin ton. Bakın 1 milyon ton nerede 40 bin ton nerede.

 

"BİZE MALINI SAT DİYORUZ"

Yani biz Erdemir’den 1 milyon ton mamul talep ediyoruz, bize malını sat diyoruz. Bursa 40 bin ton diyor. Bursa’ya her hafta bir ekip gider, her hafta takip olunur. Geçmişleri söylüyorum tabi şuanda bunu değiştirmek için zaten gittik Bakana. Sonuç aldığımız dediğimiz de bir ortam var. Belki yüzde 100 değil ama inşallah gelecek günlerde Sayın Erdemir İdare Meclisi Başkanı Ali Pandır Bey’in vermiş olduğu bir söz var. Ereğli’ye geleceği sözünü verdi ve birlikte bir basın toplantısı düzenleyeceğini söyledi bize. Çok daha değişik müjdeleri olduğunu da belirtti. Kdz.Ereğli’de tekrar bir istikrarı sağlamaya çalışıyoruz. Şunu söylemek istiyorum; yani senede 40 bin ton mal olan bir bölgeye haftada bir ekip gönderiyorsunuz, taleplerini soruyorsunuz. Ama senede 1 milyon ton senden mal talep eden insanlara gelip çayını dahi içmemişsin. Bizi bunlar üzüyor. Senin Türkiye’de 1 milyon ton sattığın başka bir bölge var mı? Yok. Böyle bir bölge yoksa ki; ben sadece bu rakamın içinde borucuları söylüyorum. Bizim bütün olarak Tüccarımızın minimum aldıkları ayda 35 bin ton mal daha var. Bunu da yılda 300 bin ton saysak toplamda 1 milyon 300 bin ton yapar. Bunlar minimum rakamlar. 2 milyon tona çıkılan yıllarda olmuştur. Senden bu kadar mal talep eden bir bölgeye bırak yüzünü dönmeyi senin oralardan çıkmaman lazım. Her gün gelip bizimle toplantı yapması lazım. Bunu da kendini büyütmesi için diyorum. Kdz.Ereğli’de kurulacak güçlü pazarlar ilk defa Erdemir’i rahatlatacaktır. Erdemir’in yapacağı bütün yatırımlara açıkça talibiz diyebilirim.

 

"KDZ.EREĞLİ'Yİ KAYBEDERSEK..."

Biz bu konularda değerli milletvekillerimize güveniyoruz. Bizimle birlikte mücadele ediyorlar sağ olsunlar. Ama dediğim gibi istikrar da devamlılık istiyoruz. Kdz.Ereğli’yi de kaybedersek Zonguldak zaten sancılı bir şehir haline geldi eğer Kdz.Ereğli’nin de kaynaklarını, dinamiklerini kaybedersek Zonguldak sorunlarını üçe dörde katlar. Bütün Zonguldak ve çevresini rahatlatabilecek bölge Kdz.Ereğli’dir. En basiti bölgeden çıkan kömürü 10 dolar daha fazladan alsa Erdemir, ne fark eder hiçbir şey fark etmez. Senede 300 bin ton alsa 3 milyon dolar para yapar. Bu para Erdemir’i yıkmaz ama sosyal barışı getirir. Sosyal sancıların ortadan kalması da morali beraberinde getirir. Edemir’i korumakta, kollamak ta bize ait. Kala kala bir Ereğli kaldı. Ereğli’ye de sahip çıkmazsak dediğim gibi sorunlar üçe dörde katlar ve altından kalkamaz hale geliriz"

 

"SOSYAL PROJELERDE BULUNMAK ZORUNDA"

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar da Erdemir'in Kdz.Ereğli'yi yok farzetmemesi gerektiğini belirterek şu ifadelere yer verdi: "Erdemir Kdz.Ereğli’yi yok farz edemez. Erdemir’in bölgeye çok büyük katkısı olmuştur. Ama Erdemir sosyal projelerde de bulunmak zorundadır. Böyle bir zorunluluğu da vardır. Erdemir, yerel esnaftan alışveriş yapmak zorundadır ve yapmalıdır da. Nakliyesini yerelden çözmek durumundadır. Bizim böyle bir beklentimiz var. Evet bizim boğazımızda Erdemir’in ekmeği vardır. Hepimizin bir yakını orada Erdemir’de çalışmaktadır. Ama Erdemir, Kdz.Ereğli’ye başka anlamda da katkı vermek durumundadır.

 

"MEYDAN BOŞ DEĞİLDİR"

Meydan boş da değildir. Ereğli’de ki esnaflarımız, iş adamlarımız haksız bir menfaat talep etmiyorlar. Hak, hukuk, kanun ve vicdan çerçevesinde Ereğli’ye Erdemir sahip çıkmalıdır. Geçmişte olan ama şimdi olmayan bazı uygulamalar var. Bunlar bizi, halkımızı rahatsız ediyor. Biz Erdemir’den Ereğli menfaatine bir takım işler yapsın istiyoruz. Bunun için de karşılıklı olarak diyalog halinde olmamız lazım. Başkanımın da dediği gibi orası da bizim, bizim bir değerimiz. Erdemir büyürse Ereğli’de büyür.


"TERSANELERDEN DARBE YEDİK"

Ama biz Ereğli olarak tersanelerden bir darbe yedik zaten. Şu sıkıntılı zamanlarda Erdemir’de bize sırtını dönerse biz ne yaparız. Sadece yerel esnafın gözetilmesini istiyoruz. Ki bu çok doğal bir haktır. Erdemir’e buradan sesleniyorum; bizi, Kdz.Ereğli’yi, idarecileri, ticaret erbabını yok sayamazsınız. Biz olduğumuzu size hissettiririz.

 

"2 TERSANECİ DİĞER 2 TANESİNİ İSTEMİYOR"

Ulupınar; Kdz.Ereğli’ye önümüzdeki günlerde iki bakanla ziyaret gerçekleştireceklerini belirtti ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu yakın zamanda gerçekleştireceği Zonguldak ziyareti sırasında yine Ereğli’ye de getirmek istediklerini söyledi. Bu sırada bir gazetecinin tersaneler bölgesinde yaşanan sıkıntıları hatırlatarak ‘Sayın Başbakanı Ereğli’ye geldiğinde tersaneler bölgesine de götürecek misiniz? sorusuna TSO Başkanı Tetiker cevap vererek, “Tersaneler bölgesinde Başbakanın yapacağı hiçbir şey yok. Oradaki olayı iyi analiz edemiyorsunuz. Oradaki 4 tersaneciden 2 tanesi öbür 2 tanesini istemiyor. Hadise bu. İki senedir üzerinde uğraştık, didindik. Daha önce o 4 tersaneciyle görüşmeler de yaptık, sonuç da alıyorduk. Tam anonim şirket kurulma aşamasında orada gidildi bir toplantı yapıldı ve o toplantıda kulağına kar suyu kaçırıldı. Zaten onlardan 2 tanesi diğer 2 tanesini istemiyordu. Bu şahsi çıkarlar, şahsi düşüncelerdir. Burada bunlar zaten işini kaybetmiş gibi gözüküyor. Bu işini kaybetmiş olan tersanecilerin Milli Emlak’tan yerlerine de biz konalım veya bu saatten sonra biz bu işi kendi lehimize çevirelim.. Bunu orada bu toplantıyı yapan insanlar da bunu kulağına yetkililer fısıldayınca bu 2 tane tersaneci biz bu işi döndürelim kendimize çalışalım dediler. Halen daha o çalışma devam ediyor ama onlar da muvaffak olamaz, öbür taraf da muvaffak olamaz. İş ortada kalır. Bu pastayı kimseye yedirmezler açıkça.”şeklinde konuştu.

Milletvekili Ulupınar da olası bir Ereğli ziyaretinde tüm bu sorunların Başbakan Ahmet Davutoğlu’na aktarılacağını dile getirdi.

 

"NEDEN BAŞINI AĞRITSIN"

TSO Başkanı Yaşar Tetiker, organize sanayi bölgesinde kamyon imalatı için bir yer istendiğini ifade ederek, “Adamın tek korkusu sendika burada. (TAT Metal’i kast ederek) Daha yeni dikilen bir fidana, yeni büyümeye yüz tutmuş bir fidana sendika orada geliyor faaliyet gösteriyor. Esas dolaşması gereken alanları bırakıyor, demir-çelik ile olan mücadelesini bırakıyor geliyor bizim borucularımızdan bir tanesiyle mücadeleye giriyor. Bizim işçiler sendikalı yapılmasın gibi bir söylemimiz yok. Anayasa’ya aykırı zaten bu, işçinin hakkıdır. Ama zamanlama önemli. Daha yeni filizlenmeye başlayan üretimiyle, ihracatıyla, ithalatıyla ayakta durmaya çalışan firmalara kalkıp siz bu yükü getirmeye çalışırsanız burada söylenecek bir şey yok. O zaman kimse Kdz.Ereğli neden bu ekonomik darlığı yaşıyor demeyecek. Bu firma bizden organize sanayi’den 70 dönüm yer aldı. Bunlar şimdi bir travma geçirdi, 70 dönüm alma işini iptal etti. Güney Kore’den makineler alacaktı, onları da almaktan vazgeçti. Sayın Valim, Kaymakamım, Belediye Başkanım, ben ne kadar devreye girdiysek de sendika vazgeçmedi. Şimdi yeni yatırımcının da bize sorduğu ilk soru doğal olarak sendika konusu oldu. Neden başını ağrıtsın tertemiz yerler varken.”

 
(Haber Merkezi)