BEÜ, Zonguldak’ta intihar davranışının yaygınlığı, sosyo demografik, klinik ve ailesel risk etkenleri isimli çalışma hakkında bilgi verdi.

 

Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Zonguldak’ın sorunlarını incelemeyi sürdürdüğü bildirildi.  Bülent Ecevit Üniversitesi Yayınevinin ikinci yayını olarak hazırlanan Zonguldak İl Merkezinde İntihar Davranışının Yaygınlığı, Sosyodemografik, Klinik ve Ailesel Risk Etkenleri isimli çalışmanın gerçekleştirilen bir basın tanıtımı aracılığıyla kamuoyu ile paylaşıldı.  Rektörlük Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen basın tanıtımına Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer ile raporun yazarları BEÜ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Nuray Atasoy, Yrd. Doç. Dr. Özge Saraçlı ve Sosyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Sankır ve basın mensupları katıldı.

 

BASIN YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Basın toplantısına gösterdikleri yoğun ilgi nedeniyle basın mensuplarına teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Mahmut Özer, son dönemde birbiri ardına Zonguldak ile ilgili önemli çalışmaları hazırlayarak konunun muhataplarına ulaştırmaktan duyduğu memnuniyeti vurguladı. Kısa süre önce kurulan Bülent Ecevit Üniversitesi Yayınevinin ikinci yayınını hazırlamış olmasının önemine değinen Prof. Dr. Özer, sözlerini “Yayınevimizin ilk yayını Zonguldak İlinde Göçün Sosyo-Ekonomik Nedenleri ve Alınabilecek Tedbirler isimli çalışma olmuştu. Yayınevimiz ikinci yayınını yine Zonguldak ile ilgili son derece önemli bir soruna ayırdı. Bülent Ecevit Üniversitesi Yayınları arasından çıkan ikinci kitap olan Zonguldak İl Merkezinde İntihar Davranışının Yaygınlığı, Sosyodemografik, Klinik ve Ailesel Risk Etkenleri isimli eser Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyelerimiz Doç. Dr. Nuray Atasoy, Yrd. Doç. Dr. Özge Saraçlı, Sosyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Hasan Sankır ve yardımcı öğretim elemanlarımızın katkıları ile hayata geçti.

 

BİLİMSEL BİLGİ ÜRETİLECEK

Tıp Fakültesi öğrencilerinin de aktif olarak görev aldığı proje ekibinin tamamına Zonguldak’ın önemli bir sorununa eğilerek bu konuda bilimsel bilgi ürettikleri için teşekkür ediyorum. Çalışmanın konusu intihar gibi problemli bir olgu olsa da Üniversitemizin Zonguldak’ın sorunlarına dönük bilimsel bilgi üretme anlamında refleksler geliştirmesi, sahaya inerek bu sorunların çözüm yollarını araştırması Üniversitenin artık daha dinamik yapıya kavuştuğunun da göstergesidir. Çalışmalarda elbette bazı eksik, geliştirmeye muhtaç noktalar olabilir, bu noktalar sizlerin ve kamuoyunun katkılarıyla tamamlanacaktır. Bu çalışmalar bir kereye mahsus değil periyodik olarak tekrarlanacak ve Zonguldak ile ilgili problemlere çözüm yolları arayışı akademisyenlerimizin zihinsel canlılığında her zaman aktif olarak varlığını sürdürecektir. Bu noktada yayınevimizin kısa süre içerisinde Zonguldak’ın sorunları ile ilgili çalışmaları hazırlamasının önemini vurgulamak ve bu kıymetli çalışmayı gerçekleştiren proje ekibimize şehrimiz ve üniversitemiz adına teşekkür etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

 

İNTİHAR OLGUSU

Daha sonra Zonguldak İl Merkezinde İntihar Davranışının Yaygınlığı, Sosyodemografik, Klinik ve Ailesel Risk Etkenleri isimli çalışma ile ilgili olarak proje yürütücüsü Doç. Dr. Nuray Atasoy, basın mensuplarına bir sunum yaptı. Ayrıntılı bir sunum gerçekleştiren Atasoy, projenin gerçekleştirilme amacını, çalışma yöntemini, böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulma gerekçelerini basın mensuplarına aktardı. İntihar olgusunu etkileyen sosyodemografik, psikiyatrik, klinik, çevresel ve ailesel risk etkenleri hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Atasoy, çalışmada elde edilen sonuçları görseller ve grafikler eşliğinde katılımcılarla paylaştı. Zonguldak’ta yaşanan intihar vakalarını belirleyen faktörleri elde ettikleri bulgular ve öneriler başlıklarında ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tuttuklarını ifade eden Doç. Dr. Nuray Atasoy, çalışmanın fikir aşamasından başlayarak kitap olarak basımına kadar destek olan Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkürlerini iletti.

 

SORULARI YANITLADI

Sunumun ardından Prof. Dr. Mahmut Özer, Doç. Dr. Nuray Atasoy, Yrd. Doç. Dr. Özge Saraçlı ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Sankır basın mensuplarının Zonguldak İl Merkezinde İntihar Davranışının Yaygınlığı, Sosyodemografik, Klinik ve Ailesel Risk Etkenleri isimli çalışma ile ilgili yönelttikleri soruları yanıtladılar. Tanıtım toplantısı detaylı değerlendirmelerin yapıldığı soru – cevap bölümünün ardından proje ekibinin Rektör Özer ile hatıra fotoğrafı çektirmesi ile son buldu.

 

(Haber Merkezi)