Hava sıcaklıklarının artarak bunaltıcı noktaya ulaşması sebebiyle serinlemek için deniz, baraj ve göletlere akın eden vatandaşların boğulma tehlikesine karşı dikkatli olmaları gerekiyor. Kdz.Ereğli'de de geçtiğimiz yıl özellikle Mevrealtı mevkisinde çok sayıda vatandaş boğularak hayatını kaybetmişti.

Havanın ısınması, özellikle deniz turizm sezonunun başlamasıyla boğulma olaylarının önlenmesi için vatandaşların duyarlı olması istendi. Anayasanın 17. maddesine göre herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkında sahip olduğu hatırlatılırken yetkililerin de vatandaşların sıklıkla denize girdiği noktalarda ciddi önlemler alması bekleniyor.

İSTATİSTİKLER ORTADA

İstatistiklere göre boğulma olaylarının yüzde 95'e yakını tedbirsizlik ve bilinçsizlik sebebiyle yaşanıyor. Bunların başında da kendisini iyi yüzücü zanneden ve gösteriş heveslisi kişiler geliyor. Boğulmaların yüzde 5'i ise tanınmayan yerde suya girme, dalga, gizli akıntı, girdap, kramp girmesinden kaynaklanıyor. En çok boğulma olayı sulama kanallarında en azı ise havuzlarda görülüyor. Bu nedenle DSİ Genel Müdürlüğü, baraj, baraj gölleri ve sulama kanallarında suya girmenin tehlikeli ve yasak olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Tanımadığınız bir bölgede tek başınıza yüzmeyin. Derinliğini bilmediğiniz bir suya tepe üstü dalmayın. İyi bir yüzücü olduğunuzu ispatlamaya çalışmayın. Tehlikeli numaralar yapmaktan ve uzaklara açılmaktan kaçının. Deniz yatağı ve deniz simidi gibi içi hava doldurulmuş plastik yüzücülere güvenmeyin, kendinizi denizin kucağına bırakmayın (Farkında olmadan, rüzgar ve akıntı, plastik yatağı veya botu açığa sürükleyebilir) Tek başınıza yüzerken sürat motorlarına dikkat edin. Tekne kullanıyorsanız, cankurtaran yeleği giyin. Şaka niyetiyle de olsa, hiç kimseyi habersiz suya itmeyin. Su ile vücudunuz arasındaki ısı farkı çoğu zaman fenalaşmanıza ve paniğe kapılarak boğulmanıza sebep olabileceği için suya birden dalmayın. Yüzerken, küçük çapta da olsa, fenalık hissettiğiniz an sudan çıkın. Sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzmeyin. Boğulmak üzere olan ve çırpınan birini gördüğünüz zaman, bu konuda tecrübeniz yoksa, kurtarmak için gitmeyin. Zira boğulmak üzere olan kazazede, can havliyle size tutunmaya çalışacak ve sizin de kendisi ile birlikte boğulmanıza sebep olabilecektir.