Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü, dolandırıcılık olaylarının yanı sıra ev ve iş yeri hırsızlıklarına karşı vatandaşların mağdur duruma düşmemeleri için alınması gereken önlemleri açıkladı, vatandaşları uyardı.

 
EV HIRSIZLIĞINA KARŞI TEDBİRLER
Evinizden çıkmadan evvel önce kapı ve pencerelerinizin kilitli olup olmadığını kontrol ediniz. Evinizden uzun süre ayrıldığınızda kapı komşunuza adres ve telefon numarası bırakınız. Değerli eşya ve mücevherinizi yanınıza alınız. Evinizin etrafında dolaşan şüpheli şahısları mutlaka polise bildiriniz. Evinizin zilini çalıp apartmanda oturmadığını bildiğiniz kişiler sorulduğunda, soranları eşkalleri ile birlikte polise bildiriniz. Apartman dairenizin zilini çalan kimseye kapı merceğinden bakmadan açmayınız. Kapınıza mümkünse elektronik alarm sistemi monte ettirin. 
Yine mümkünse çelik kapı yaptırınız. Evinizden ayrılmadan önce bir lambayı açık bırakarak ayrılınız. Ayrıca kapı girişinde bir ayakkabı bırakarak evde bir şahsın olduğu izlenimini verin. Ziynet eşyalarınızı kesinlikle yatak odası ve oturma odasında saklamayınız. Evinize seyyar satıcı, dilenci, bohçacı, temizlikçi ve çeşitli bahaneler ile girmek isteyen şahısları almayınız. Apartman dahilinde komşunuza dahi gitseniz kapınızı kilitleyiniz. Yaz aylarında evinizin kapı ve penceresini açık bırakıp yatmayınız. Mutlaka açmanız gerekiyorsa değerli eşyanızı açıkta bırakmayınız. Bütün bunlara rağmen içeriye hırsız girmişse sabırlı olmalısınız ve hiçbir yeri karıştırmadan polisin gelmesini bekleyiniz. Evinizi hırsızlığa karşı sigorta ettiriniz.


 
İŞYERİ HIRSIZLIK ÇEŞİTLERİ
Alüminyum olan iş yeri kapılarının tornavida ve benzeri aletlerle zorlanarak açılması suretiyle meydana gelen hırsızlık. İş yeri kepenk kilitlerinin sert bir cisimle kırması suretiyle meydana gelen hırsızlıklar. İş yeri kapı ve pencere camlarının ve pencere korkuluk demirlerinin kırılması suretiyle meydana gelen hırsızlıklar. İş yeri kapı kilitlerine anahtar uydurmak suretiyle meydana gelen hırsızlıklar. İş yeri duvarlarının delinmesi suretiyle meydana gelen hırsızlıklar. İş yeri çatılarının delinmesi suretiyle meydana gelen hırsızlıklar.


 
İŞYERİNİZDE HIRSIZLIK OLAYLARINA KARŞI ALINACAK TEDBİRLER VE ÖNERİLERİMİZ 
İş yeri kepenk kilitlerinin demir kesme makası ile kolayca kesilebileceğini ve duvarının delinebileceğini unutmayınız. Geceleri çelik de olsa kasanızda kesinlikle para, çek, ziynet eşyası bırakmayınız. İşe yeni alacağınız şahsın geçmişi ile ilgili bilgi toplayınız, mümkünse referanslı şahısları işe alınız. İş yerinizden kısa süreli ayrılsanız dahi mutlaka kapınızı kilitleyiniz veya güvenilir bir tanıdığınıza bırakınız. İş yeri komşunuz ile birlikte mümkünse gece bekçisi tutunuz. İş yerinize imkanınız varsa alarm sistemi taktırınız. İş yerinizde bulunan çelik kasanın anahtarını mutlaka üzerinizde taşıyınız.  İşyerinizi hırsızlığa karşı sigorta ettiriniz. Değişik meslek adları vererek sizden yüksek miktarda taksitle alışveriş yapan şahıslara karşı dikkatli olunuz. Her şeyden önemlisi işyerinizi hırsızlıktan korumak için mutlaka bir alarm düzeni kurmalısınız.


 
MUSLUKÇU HIRSIZLARINA DİKKAT
Cami şadırvanlarında abdest almak için, ya da içerde namaz kılarken askıya astığınız ceket ve benzeri giysilerinizin cebinde paranızı ve cüzdanınızı bırakmayınız. Cami şadırvanında abdest alırken size yardımcı olma talebinde bulunan tanımadığınız şahısların yardımını kabul etmeyiniz. Yola giderken üzerimizde pislik olduğunu söyleyerek size yardımcı olmak isteyen şahısları da uygun bir dille reddedip polisi aramayı unutmayınız. Abdest alırken ceketinizi omzunuza almayı bir alışkanlık haline getiriniz.


 
İKRAMLARDA DİKKAT EDİN
Şehirlerarası yolculuklarda tanımadığınız kişilerden ambalajlı da olsa, meyve, sigara, içecek ikramlarında dikkatli olunuz. Sonu büyük çaplı gaspla sonuçlanabilir. Örneğin yanınızdaki şahıs, pakette kremalı bisküvinin içine uyutucu enjekte ederek iyi niyetinizi suiistimal edebilir”
Dolandırıcıların sermayesinin dili olduğu bu anlamda vatandaşların iyi niyetinden yararlanıldığı belirtilen duyuruda alınması gereken önlemler de detayları ile açıklanıyor. İl Emniyet Müdürlüğünden konuya ilişkin alınan bilgiler şu şekilde: “Dolandırıcıların sermayesi dilidir. Kimsenin sizin saflığınızdan istifade ederek para ve eşyalarınızı almasına, senetler imzalatmasına müsaade etmeyiniz. Unutmayınız ki hiç kimse sizden daha akıllı değildir. Alışverişlerinizde tanımadığınız kişilerden almış olduğunuz çeklerin çalıntı olabileceğini göz önünde bulundurarak ilgili bankaya sorunuz. 


 
FALCILARA İTİBAR ETMEYİN
Falcılara itibar etmeyiniz. Bankadan emekli maaşı veya ikramiyenizi alıp giderken önünüze geçerek bankada görevli olduğunu ve yanlış ödeme yapıldığını söyleyerek paranın eksik kalan kısmının ödenmesi için bankaya davet edip paranızı alan ve sizi pul almaya gönderen şahıslara inanmayınız. Kendilerini gümrük muhafaza memuru olarak tanıtıp, gümrükten ucuz fiyatla mal alacağını vaat edip paranızı alanlara; kendilerini doktor ya da hastanede görevli olarak tanıtıp, sizi ücretsiz tedavi ettireceğini söyleyip para isteyenlere inanmayınız. Kredi kartınızın şifresini her ne sebeple olursa olsun kimseye söylemeyiniz. 


 
RÖNTGEN ÇEKİMİNDE DE MAĞDUR OLABİLİRSİNİZ
Hastanede röntgen çekimi öncesi sizi başka bir odaya alıp, bileziklerinizi ve takılarınızı çıkarmanızı isteyen röntgen memuru görünümündeki kimselere inanmayınız. İkametinize gelen kamu görevlisi olduklarını beyan eden kişilerden kimlik sorunuz ve komşunuzdan ilgili birimi arayarak konuyu teyit ediniz. Sizi tanıdığını söyleyen ancak sizin tanımadığınız şahıslara kesinlikle para veya değerli eşya vermeyiniz. Kendisini makam ya da unvan sahibi olarak tanıtan kişiden mutlaka kimlik sorunuz”