CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Yaşar Balcı, yaptığı yazılı açıklama ile 24 Temmuz Lozan Antlaşmasının yıl dönümünü kutladı.
Balcı, açıklamasında Lozan Antlaşmasının pek çok yönden önem taşıdığını belirterek şu görüşlere yer verdi:
"24 Temmuz  1923  Lozan Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyetinin ve Türk Ulusunun var olma savaşının, diplomatik platformda dimdik durularak ve ulus hakları sonuna kadar gözetilip korunarak kazanıldığı bir büyük gönencin yıl dönümü.
21. yüzyılda  batılı devletlerin Türkiye üzerinde büyük bir kararlılıkla birleştiği tek nokta, Lozan karşıtlığıdır.
Lozan bu günkü sömürgeci küresel dünya düzenine, buna bağlı büyük devlet çıkarlarına tamamen ters düşen bir ulusal mücadelenin ürünüdürLozan Antlaşması, pek çok yönden önem taşımaktadır.
* Öncelikle, Türkiye'nin bağımsız ve eşit bir devlet olarak uluslararası topluma kabul edilmesi sağlanmıştır.
* Lozan'la Misak-ı Milli hedeflerine çok büyük ölçüde ulaşılmıştır.
* Lozan Konferansı sırasında kapitülasyon olarak nitelenen ve ülkenin iç işlerine karışma yetkisi veren ayrıcalıklar uzun süre tartışılmış, sonuçta kapitülasyonların kaldırılması ve Osmanlı borçlarının ödenmesinin makul bir takvime bağlanması kararlaştırılmıştır.
Lozan'la Türk ulusu 1920'de imzalanan Sevr antlaşmasını yırtmıştır, dahası sadece onu değil mazlum uluslara dayatılan bütün SEVR'leri yırtmıştır.
Bu nedenledir ki kendini dünyanın egemeni ilan eden ABD  hala Lozan'ı tanımamış ve imzalamamıştır, okullarında Türkiye, Sevr haritasıyla okutulmaktadır.
Bu da gösteriyor ki Atatürk ve Lozan kahramanları aradan geçen bunca yıla rağmen emperyalist odaklar tarafından asla "AFFEDİLMEDİLER".
21. yüzyılda dünyanın bir çok yerinde yeni SEVR ler gündeme taşınıyor.
İstekleri açıktır Türkiye parçalanmalı, Türk halkı her türlü gücü, sanayisi, haberleşmesi, limanları yok edilerek köleleştirilmelidir, bunun için her türlü yol denenmelidir, deneniyor da.
Özelleştirme safsatası ulusu güçsüz bırakmak  için bir yutturmacadır, Lozanla kaldırılan kapitülasyonlar  fazlasıyla geri taşınmıştır, Türk Ulusu Emperyalistlerin istekleri ve yerli işbirlikçileri tarafından Uyum yasaları vs gibi yeni isimlerle yeniden SEVR masasına oturtulmaktadır.
Unutulmamalıdır ki, Büyük Önder 1934'te de  bir meclis konuşmasında,
"Milletler, egemenliklerini geçici bile olsa bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar milletin hayatına giderilmesi mümkün olmayan zararlar verebilir" diyordu.
Bu gün Lozana sahip çıkma günüdür, görülüyorki 1919 dan daha vahim günler yaşamaktayız bizler büyük önderin dediği gibi yaşayabilmek için mutlaka bağımsız bir ulusun evlatları olmalıyız.
*2009 yılında , Kapitülasyonlardan daha vahim olan bazı anlaşmalar derhal yırtılmalıdır.
*Lozan'da karşısında onurla dik durduğumuz Avrupa önünde diz çökmekten vazgeçilmelidir.
*Kamuya ait neler satılıp savrulduysa derhal kamuya iade edilmelidir.
*Ulusal Egemenlik, kayıtsız koşulsuz Türk halkınındır, tartışmaya bile açılmamalıdır.Türk Ulusu Atatürk ilkeleri olan 
Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik, Laiklik, Devletçilik, Devrimcilik ilkelerinin  bir tekinden bile ödün veremez.
Dışarıdaki ve içerideki SEVR hayranlarının,  Büyük önderin deyimiyle  Türk ulusunun ebedi düşmanı olduğu asla unutulmamalıdır."