Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği Başkanı (ROSAK) Celal Ş. Telci, Rüştü Onur’u ölümünün 74.yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılacağını açıkladı.   

Telci, “Bir şiirinde; ‘Ya aşklarım / Ya şiirlerim ne olacak?’ diye soran şairimiz Rüştü Onur 22 yıllık kısacık ömrüne bir kitaplık şiirler, hikayeler sığdırdı. O’nu ölümünün 74. Yılında saygı ve sevgilerimizle anıyoruz. Elbette şairimizin eserlerine, anısına sahip çıkmak bizlere düşüyor.

Garip Akımının öncülerinden Orhan Veli Zonguldaklı erken ölümlü şairlerimizi şöyle tanımlıyor; ‘Son yıllarda Zonguldak üç büyük yetenek yetiştirdi: Biri Rüştü Onur, biri Kemal Uluser, biri de Muzaffer Tayyip. Bu ne biçim keder! Üçü de arka arkaya öldüler.’ Zonguldak’ımızın yetiştirdiği şairlerimiz; Rüştü Onur 22, Muzaffer Tayyip Uslu 24 ve Kemal Uluser de 29 yaşında yaşama veda etti.

Bugün 2 Aralık… Devrekli şair Rüştü Onur’un aramızdan ayrılışının 74.yıldönümü. Onu Devrek’imizde, derneğimiz öncülüğünde çeşitli etkinliklerle anacağız.” dedi. 


Rüştü Onur kimdir?

Onur, 3 Ağustos 1920 tarihinde Devrek’te doğdu. İlköğrenimini burada, ortaöğrenimini de Zonguldak’ta tamamladıktan sonra Kastamonu’da başladığı lise öğrenimine Zonguldak’ta devam etti.    

Zonguldak Çelikel Lisesi 2. Sınıfında iken hastalığının (verem) artması nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. Ereğli Kömür İşletmeleri (EKİ)’nde Maliye Varidat (Gelirler) Memur Muavini olarak çalışmaya başladı. Hastalığı şiddetlenince, önce üç ay Zonguldak’ta, sonra da Heybeliada Senatoryumu’nda tedavi gördü. Rüştü Onur 2 Aralık 1942 yılında İstanbul’da yaşama veda etti.     


Onur, edebiyat tarihimizde yerini aldı

Rüştü Onur, kısacık ömrüne az sayıdaki ama kendine özgü tekniği ve üslubu olan şiirleri sığdırmış, “Garip Akımı”nın önemli temsilcilerinden biri olarak edebiyat tarihimizde yerini aldı. İlk hamurunu Zonguldak’ta Edebiyat öğretmenliği yapan, dostu Behçet Necatigil’in yoğurduğu Onur, yakın arkadaşları Muzaffer Tayyip Uslu ve Kemal Uluser’le Zonguldak ve edebiyat dünyasının simgesi haline geldi.

Yeni İnsanlık, Varlık, Ses, Bağ, Servet-i Fünun, Ocak, Kara Elmas, Yeni Zonguldak, Gündüz ve Değirmen adlı dergilerde, şiir, hikaye ve denemeleri yayınlanan Rüştü Onur, dönemin önemli edebiyatçıları; Abdülbaki Gölpınarlı, Oktay Rıfat, Necati Cumalı, Salâh Birsel, Oktay Akbal, Müfide Güzin Anadol ve İbrahim Behçet Kalaycı ile arkadaşlıklar kurdu.

Onur’un şiirlerinde yaşam ile ölüm hep bir bütün teşkil eder. Onu, Zonguldak'ın saçak altındaki maden işçileri, çocukları, kenar mahalle insanları, kuşları ve denizi yakından ilgilendirip hüzünlendirmiştir. Bu tutum da Onun edebiyatımızda haklı yerini almasını sağladı.