3 Mayıs 2012 yılında tedavi için gittiği Ankara’da vefat eden ve 4 Mayıs tarihinde de Kdz. Ereğli Şehir Mezarlığı’nda toprağa verilen ünlü Ressam Osman Zeki Oral mezarı başında Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından anılacak.  4 Mayıs 2017 Perşembe günü saat 13.30’da Şehir Mezarlığı’ndaki anma töreni, saat 14.30’da Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda Osman Zeki Oral ile ilgili hazırlanan programla devam edecek.

 




İKİ YIL ÖNCE DOSTLARI ANMIŞTI

87 yaşında vefat eden Osman Zeki Oral’ın yakın dostları  Kdz. Ereğli Sanat Kurumu Derneği Başkanı Atılay Durmaz Demiroğlu, Ressam Meral Atsan, Ertan Özdayı ile Suat Önder 2015 yılında mezarı başına giderek Oral’ı anarken, mezarını temizlemişler, kırık mezar taşını da onartmışlardı. Burada bir açıklama yapan Durmaz Demiroğlu, Osman Zeki Oral’a yakışır bir mezar yapabilmek için daha önce bir proje hazırladıkları belirterek, “yeni belediye yönetimine bunu anlatamadık. Bir fırsat bulduğumuzda Osman Hoca’nın mezarıyla ilgili projemizi ve taleplerimizi ileteceğiz” dedi.

Meral Atsan, Osman Zeki Oral’a duyduğu büyük sevgiyi dile getirirken, Özdayı ile Önder Osman O’nun bıraktığı büyük boşluğa vurgu yaptılar.



OSMAN ZEKİ ORAL KİMDİR?

Ressam. Ereğli'de doğdu. 1950'de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Eyuboğlu Atölyesi'ni bitirdi. Bir ara Mısır prenseslerinden İffet Hassa'nın özel ressamlığını yaptı. 1953'ten sonra, Bolu kız ve erkek öğretmen okullarında öğretmenlik yaptı. Bolu Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü'nde bulundu. 1967'de Ankara Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü'ne getirildi.

Asıl görevine ek olarak, küçükler ve erginler için kurslar açtı, kimi yeteneklerin ortaya çıkmasını sağladı. Tahran'da düzenlenen Uluslar arası Sergi de onur ödülü, 34.Devlet Resim ve Heykel Sergisi'nde de başarı ödülü aldı. Sanatçının İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde, Milli Kütüphane ve Güzel Sanatlar Müdürlüğü koleksiyonlarında yapıtları vardır.

 

*Ünlü Şair Egemen Berköz Osman Zeki Oral ile ilgili şu şiiri yazmıştı:



EREĞLİ'YE Mİ GİTTİN?

Denizkızını göremedin

Kuyunun üstünde otururmuş

Kuyu da göremedin

Kapatmışlar hepsini

Öyküsünü de dinleyemedin bir daha

Osman Oral'ın balkonunda

Onu da göremedin

Hastaymış, Ankara'daymış, yeğeninin yanında

Bir tıngılcık çilek de alamadın

Küçük pembe kokulu

Doğduğun evi de göremedin

Yıkmış, apartman yapmışlar

Uzunkum'da da yürüyemedin

Oraya Erdemir diyorlar şimdi



 

İLGİLİ LİNKLER:


www.ereglionder.com.tr/yasam/osman-zeki-orala-anma-h59709.html

www.ereglionder.com.tr/guncel/osman-zeki-oral-in-gizli-aski-o-ifadeyi-anlatmam-mumkun-degil-h59681.html


www.ereglionder.com.tr/guncel/osman-zeki-oral-aniliyor-h48693.html


www.ereglionder.com.tr/guncel/osman-zeki-orali-ugurladik-h42088.html