Alaplı Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Gamze Oynar, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu söyledi.

Alaplı Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Gamze Oynar, 3 ve 9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin her yerinde organları işlevini yitirmiş, makinelere bağlı olarak hayatlarını sürdüren çok sayıda hasta olduğunu her yaştan binlerce hastanın organ bağışı için sıra beklediğini belirten Oynar, Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını söyledi.
Tüm vatandaşları organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ettikleri belirten Oynar, Vücutta görevini yapamayacak derecede hasar gören organın yerine canlıdan veya kadavradan alınan organın takılmasına organ nakli denir.
3 ve 9 Kasım tarihleri arasında bu önemli konuya dikkati çekmek ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla Organ Nakli Haftası kutlanmaktadır.
Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak nakli yapılan organlar, kalp kapağı, kornea, kemik, deri ve kemik iliği de nakli yapılan dokulardır.
Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından biridir. Ülkemizde organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır.   Bunun yanı sıra Diyaliz hastalarının sayısı da giderek çoğalmaktadır dedi.
Organ bağışında bulunacak vatandaşlara bağış konusunda bilgiler veren Oynar,Organ Bağışı, kişi hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.
18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes, iki tanık huzurunda organlarının tamamını veya bir bölümünü Sağlık Müdürlüklerine, hastanelere, organ nakliyle ilgili dernek, vakıf, kuruluşlara, organ nakil merkezlerine, emniyet müdürlüklerine başvurarak organ ve doku bağış belgesi alıp bağışlayabilirler.
Organ naklini kabul edenler bu belgeyi bir kimlik gibi sürekli yanında taşımalı ve bu konuda yakınlarını bilgilendirmelidir.
Organ naklinde en önemli sorun yeterince organ bulunamamasıdır. Biz de Sağlık Grup Başkanlığı olarak ilçemizdeki okullarda bu konuyla ilgili eğitimler vermiş bulunmaktayız. Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum diye konuştu.