Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu ilçede bin 265 çiftçinin organik tarıma geçtiğini ve organik tarımda üretici bazında Türkiye birincisi olduklarını söyledi.
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, ilçede 2009 yılında başlanan organik tarıma şimdiye kadar bin 265 çiftçinin geçtiğini bu rakamı bin 500'e çıkarmak hedefinde olduklarını söyledi.
Organik tarımda üretici bazında Türkiye birincisi olduklarını ve ilçede 2012 yılında 4 bin ton organik fındık beklediklerini kaydeden Türkoğlu, şöyle konuştu:
Alaplı Ziraat Odası olarak organik tarımı seçtik. Seçmemizin sebebi Fiskobirlik fındık alamadığı için, Toprak Mahsulleri Ofisinin artık fındık almadığı için ve fındığın sahibinin kalmadığı için biz Alaplı ilçesinin fındığını kurtarmak için organik ürün yetiştirmeye karar verdik. Bunda da bir nebze muvaffak olduk. 2009 yılında organik tarıma geçtik ve bin 265 çiftçimizi kaydettik. Bin 265 çiftçimizin 20 bin dekar arazisi var. Bu 20 bin dekar araziden 4 bin ton organik fındık bekliyoruz. 2012 yılında fındığımız organik oluyor. Biliyorsunuz fındıkta çok yılda olduğu için 3 yılda organik oluyor. Sertifikasyon firmaları bu sene gerekli incelemeleri yaptı. Kimyasal kullanan çiftçilerimizi organik tarımdan çıkarttı. Bir daha böyle bir şey olmayacağı kanaatindeyim. Çünkü organik tarıma geçen çiftçilerimize devlet tarafından dekar başına 25 lira prim tahakkuk ettirildi. Sanıyorum bayrama kadar bu paralarını çiftçilerimiz alacaklar. Alaplı'ya 337 bin lira para gelecek. Biz organik tarıma geçen çiftçilerimizin ürününü yüksek fiyatla satmayı hedefliyoruz. Bunda da inşallah muvaffak olacağız. Bu ürünümüzü de ham olarak satmak yerine mamül haline getirip daha yüksek fiyata satmayı düşünüyoruz. Alıcı ve tüketici için ucuz satıcı için pahalı bir ürün yapmak gayreti içindeyiz. Bunun çalışmalarını sürdürüyoruz.
İlçede Organik ürün işleme tesisi için şirket kurduklarını belirten Türkoğlu, Halka açık anonim şirket kurduk. Bu şirketle beraber Kırsal Kalkınma, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına projemizi sunacağız. Projemizi onaylattıktan sonra gerekli tesisimizin faaliyet geçmesini sağlayacağız. Bu şirketimize organik tarıma geçen çiftçilerimiz üye olabilecek, kuracağımız fabrikada ise organik tarıma geçmiş ve şirketten hisse almış üreticilerimizin çocukları çalışacak. Amacımız hem işsizliği ortadan kaldırmak, hem kendi ürünümüzle istihdama katkıda bulunmak istiyoruz dedi.