Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı Orman İdaresi ve Planlama Daire Başkanlığı'nın Zonguldak'ta gerçekleştirilen işletme şefleri eğitiminde birinci bölüm sona erdi.
Zonguldak Dedeman Otel'de düzenlenen eğitimin son gününe Orman Genel Müdürlüğü Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanı Rüstem Kırış da katıldı. Yaptığı sunumla işletme şeflerine hitap eden Rüstem Kırış, katılımcılardan eğitim hakkında değerlendirme yapmalarını istedi.
Zonguldak Orman Bölge Müdürü Hakkı Ünal ise, tüm katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür ederek, onları Zonguldak'ta ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
İşletme şeflerine seslenen Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz da, kendisini ilgiyle dinleyen katılımcılara meslek hayatı boyunca edindiği deneyimlerden örnekler verdi.
OİP Dairesi Başkanlığı Orman Modelleme ve Hasılat Şube Müdürü G.Metin Kocaeli ise, bir değerlendirme sunumu yaptı.
Tüm katılımcılara sertifikalarının takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından 3 gün süren birinci bölüm işletme şefleri eğitimi sona erdi.
ORMAN MÜHENDİSLERİ, UYGULAMALI
EĞİTİMDE AYAKTA DURAMADI
Zonguldak'ta düzenlenen hizmet içi eğitim semineri kapsamında ormanlık alanda gerçekleştirilen uygulamalı eğitime katılan orman işletme şefleri zor anlar yaşadı. Yağmur nedeniyle toprağın yumuşadığı ormanda güçlükle yürüyen kadın ve erkek şeflerden bazıları kayarak düştü.
Orman İdaresi ve Planlama Daire Başkanlığı'nca Dedeman Oteli'nde düzenlenen hizmet içi eğitim seminerine; Zonguldak, Bolu ve Adapazarı Orman Bölge Müdürlükleri'ne bağlı şefliklerde görevli, hepsi orman mühendisi olan 240 orman işletme şefi katıldı.
Amenajman planlaması, (nereden, ne zaman ve ne kadar miktarda ağaç kesileceğini gösteren düzenleme) ve silvikültürel çalışma (orman yetiştirme, kurma) konulu 5 gün sürecek seminerin dünkü bölümünde ormanlık alanda uygulamalı eğitim yapıldı. Köroğlu Köyü yakınında kayın ağaçlarıyla kaplı ormandaki eğitime 20'si kadın 120 orman işletme şefi katıldı. Mühendislerden bazıları çizme giyerken, bazılarının da kirlenmemesi için ayakkabılarına poşet geçirmesi dikkat çekti.
EĞİTİM ALANINA
ZORLU YÜRÜYÜŞ
Orman işletme şefleri, eğitimin yapılacağı bölgeye yürüyerek giderken zor anlar yaşadı. Özellikle kadın mühendisler, yağmur nedeniyle toprağın yumuşayıp çamurlaştığı ormanda ayakta durmakta güçlük çekti. Bazıları kayarak düştü. Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkan Yardımcısı Mithat Koç ile bazı erkek mühendisler de aynı şekilde kayıp düştü. Düşenler, ağaçların dallarına tutunarak ve yanlarındaki arkadaşlarının kollarına girip yürüyerek eğitim alanına ulaştı.
Amenajman planlaması ve silvikültürel çalışma kapsamında bölgedeki ağaçlar üzerinde ölçümler yapıp notlar alan mühendisler, eğitimin ardından araçlara dönerken de zorlandı. Bazıları yine kayıp düştü.
AKIN: AMAÇ; PLANCI
GÖZÜYLE ORMANA BAKMAK
Orman İdaresi ve Planlama Daire Başkanlığı Amenajman Rehberlik ve Denetim Başmühendisi Sedat Akın, amenajman planlarının daha uygulanabilir olmasını amaçlayan uygulamalı eğitimin çok verimli geçtiğini söyledi. Akın, "Amacımız, işletme şeflerinin de plancı gözüyle Ormana bakmasını sağlamak. Orman işletme şefleri arazide envanter noktalarına nasıl gidileceğini öğrenecek, oradaki ölçümleri tekrardan yapabilecekler" dedi.
Orman İdaresi ve Planlama Daire Başkan Yardımcısı Mithat Koç da, eğitimin çok faydalı geçtiğini söyledi.