Mekanik Mücadele; bulaşık sürgünlerin budanması ve yakılması şeklinde yapılır.

*

Kdz. Ereğli’nin Balı Mahalle Muhtarı Hüseyin Yılmaz’ın feryat ederek “kestanelerimiz tehdit altında” diye duyurduğu kestane ağaçları ve fidanlarını tehdit eden gal arısı ile mücadele konusunda Orman Genel Müdürlüğü, (OGB) mekanik ve biyolojik çözümden söz etti.

Genel Müdürlüğün bilgilenme amaçlı teşkilatlarına gönderdiği açıklamasında gal arıları ile ilgili şu bilgiler yer alıyor.

Bilindiği üzere; Kestane Gal Arısı (Dryocosmus kuriphilus) sadece kestane türlerimizde zarar yapmakla birlikte son yıllarda Bölge Müdürlüğümüzün kestane ormanları da dahil ülkemizdeki hemen hemen tüm kestane sahalarında zararlının varlığına rastlanılmaya başlanmıştır.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan ‘Orman Bitkisi ve Bitkisel Ürünlerinde Arız Olan Zararlı Organizmalar ile Mücadele Yöntemleri Kitabı’nda Orman Zararlıları Tanıma Kılavuzunda anılan zararlının biyolojisine ilişkin bilgiler şöyle sıralanıyor:

  • Ergin dişiler Haziran ayının ortasından Ağustos ayının ortasına kadar gallerden çıkar ve yumurtalarını tomurcukların içine 35 adet halinde bırakır.
  • Yumurtalar 3040 günde açılır ve bu süreçte bitki yumurta etrafını gal olarak adlandırılan bir doku oluşturarak çevreler.
  • Larvalar 3040 gün kadar gal içerisinde beslenir.
  • Sonbahar ve kış aylarında zararlı larva halindedir.
  • Mayıs ortasından Temmuz ve Ağustos boşunca ergin döneminde görülür.
  • Erginin yaşam süresi 2 ile 4 gündür.

Mücadelesi; ‘Mekanik Mücadele bulaşık sürgünlerin budanması ve yakılması şeklinde yapılır. Biyolojik Mücadelede ise zararlının yırtıcısı olan Torymus sinensis’in laboratuvar ortamında üretilerek salınması şeklinde yapılır’ denilmektedir.