Ormanlı Beldesi'nde yaşayan Ecvet Uzun (65), 1915 yılında Çanakkale Savaşı'nda şehit olan dedesi Hasan Tahsin'in ardından babası Osman Uzun tarafından çalıştırılan tarihi su değirmenini çocukluğundan bu yana ayakta tutmaya çalışıyor.

 

DEĞİRMENCİLİKTEN GELME NESİL

Ormanlı Beldesi'ne bağlı Sinitli Mahallesi'nde 1805 yılında yapıldığı belirtilen su değirmeni, bölge halkının uzun yıllardır mısır unu ihtiyacını karşılıyor. Aile büyükleri değirmenci olan, 1915 yılında Çanakkale Savaşı sırasında dedesinin şehit olması üzerine babası Osman Uzun'un değirmeni çalıştırdığını anlatan 4 çocuk babası Ecvet Uzun, şunları söyledi:

 

TENEKESİ 3 LİRADAN

"Ben ve abim çocukluğumuzdan beri su değirmeninde babamızın yanında çalışıyorduk. Bu değirmende çok kuşaklar değişti. Dedelerden ve babamdan gelen değirmenciliği devam ettiriyoruz. Babamın, yaşlılık dönemlerinde ve 1998 yılında hayatını kaybetmesinin ardından değirmenin tüm yükünü ben çekiyorum. Beldemiz, civar beldeler ve köylerden vatandaşlar değirmene geliyorlar. Getirdikleri mısırları değirmende öğütüyor, tenekesi 3 liradan mısır unu olarak veriyorum. Günde 25-30 teneke mısır öğütüyorum. Yörede buğday tüketimi fazla yok, arazinin büyük bir bölümü fındık ekili zaten"

 

YETKİLİLERİN DESTEĞİ GEREKİYOR

Değirmenin tarih içerisinde karşılaştığı sorunları kendi imkanları ile gidermeye çalıştıklarını anlatan Uzun, "Tarihi değirmenin ileriye dönük de bakımı gerekiyor. Buralara sahip çıkmazsak tarihi yer yıkılıp gidecek. Elimizden geldiği kadar ben yaşatmak istiyorum ama ileriye dönük mücadelem yeterli gelmiyor. Turizm Bakanlığı olsun yetkililerin bu tarihi değirmene sahip çıkmasını istiyoruz" dedi.

 

MESLEK YOK OLABİLİR

Değirmeni işletmenin zor olduğunu ancak gücü yettikçe vatandaşlara hizmet vermeye devam edeceğini ifade eden Uzun, "Benden sonra çocuklarımın veya torunlarımın bu mesleği devam ettireceğini pek sanmıyorum" sözleri ile konuştu.

 

BÖLGEDEKİ EN ESKİ TARİHİ DEĞİRMEN

Belde sakinlerinden İsmail Üstün ise dedeleri ve babalarının tarihi değirmene mısır getirdiğini kaydederek, "Burası 2 asırı aşan bir değirmen. Bu bölgedeki en eski tarihi değirmen olarak biliniyor. Beldemiz, çevre köylerden gelenler mısırlarını buraya getirirler. Tarihi su değirmenini gelecek kuşaklara aktarabilmek için yetkililerin desteğine ihtiyacımız var" dedi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)