Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü “ormanlarımızı hassas bir şekilde koruyoruz” başlıklı açıklamasında özel koruma tedbirlerinden söz etti.

Müdürlüğün açıklaması şöyle:

​Toplumun ormanlardan beklentilerini sürdürülebilir şekilde ve optimum düzeyde karşılamak, ormanlarımızı gelecek nesillerin yararlanmasına sunmak ancak ormanların sağlıklı bir şekilde korunmasıyla mümkün olur.

Kurulduğu 1839 yılından bu yana 183 yıldır ormancılığın ve milletimizin hizmetinde olan Orman Genel Müdürlüğümüz ormanların kanun dışı müdahalelerden korumak amacıyla Toplu, Bölüm, Hassas Alanlar ve Acil Müdahale ekipleri teşkil etmiştir.

Ülkemizde uzun yıllardan bu yana teşkilatımız tarafından ormanların kanunsuz müdahalelerden korunması için gerekli mücadele toplu ve bölüm koruma ekiplerince yapılmış, ancak; aşırı göç sebebiyle yerleşim baskısının yoğun, iskan alanlarının yetersiz, arazi rantının yüksek, sanayileşmenin hızlı ve orman ürünlerine olan talebin aşırı olduğu alanlarda mevcut koruma ekipleri yetersiz kalmıştır. Bu tür özellik arz eden alanlarda özel koruma tedbirlerinin alınması gerektiğinden hassas alanlar koruma ekiplerinin kurulmasına ihtiyaç duyulmuştur.

KAÇAK KÖMÜR OCAKLARI

Bölge Müdürlüğümüze bağlı Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğünde faaliyet gösteren koruma ekibi, bölgenin yer altı kaynağı olan taşkömürünün yasa dışı bir şekilde üretimini yapmak amaçlı ormanlık alanların tahrip karşı başarılı bir mücadele içerisinde. 4 kişilik bir ekip olarak faaliyet göstermekte olan hassas koruma ekibi gösterdikleri bu mücadelede İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Türkiye Taşkömürü Kurumu ile hareket ediyor. Kurulduğu 2016 yılından bu yana 698 adet suç tutanağı ve kaçak maden ocağına işlem yapan ekip 7/24 esaslı olarak çalışmakta olup 2022 yılının ilk yedi ayında 90 adet suç tutanağı tanzim etmiştir.