Alaplı Çamlıbel Köyünde yaşayan engelli Mustafa Tosun,(50) 17 yıldır arıcılık yaparak geçimini sağlıyor.
Tosun, 17 yıl önce Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından acılan kursa katıldığını kurs sonunda devletin verdiği 1 kovan ile işe başladığını söyledi. 2 yaşında geçirdiği çocuk felci sonrası yürüyemediğini anlatan Tosun, azmini şöyle anlattı;
1995 yılında köyümüzde Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından arıcılık kursu açılmıştı. Benimde işim olmadığı için kursa kayıt oldum. Kursu başarıyla bitirdikten sonra devlet tarafından bana 1 kovan ve arı verildi. Bende devletin verdiği arıları çoğaltarak satmaya başladım. Daha sonra kendi kovanlarımı yaparak iş büyüttüm. Şu anda 15 kovanım var. Yılda yüz kilo yakın bal alıyorum.
Engelli olduğum için köyümden kovanlarımın olduğu yere akrabalarımın ve iş adamlarımızın desteği ile aldığım ATV aracına binerek geliyorum. Arılarla birlikte zaman geçirmek beni çok mutlu ediyor. İlk başlarda arılarla uğraşmak beni çok korkutuyordu. Bir çok kez arılar vücudumun çeşitli yerlerini sokmuştu.
Artık alıştım. Yaz aylarında kovanların yanına yaptığı kulübemde yaşıyorum. Onlardan ayrılmak istemiyorum. Arılar beni hayata bağlayan canlılar oldu.