Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şubesi Müdürlüğü tarafından Koordine edilen ve Kolon Kanseri Taramasında orta ölçekli iller arasında ülke üçüncülüğüne elde etti.

 


KANSER KONTROL PROGRAMI

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.Fatih Akca şöyle dedi: "Ülkemiz 2008 yılında kanser kontrolünde ilk çalışmalarını başlatarak 2011 yılında dünya çapında kabul görecek bir çalışmaya öncülük ederek Dünyada 25 ülkenin de yürüttüğü kanser kontrol programını uygulamaktadır. Bu çalışma kapsamında, en çok görülen ve taranabilen kanser türleri olan meme, serviks ve kolon kanseri taramaları başlatılmıştır. Kanser taramaları Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM),  Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından yapılmaktadır.

 

"UZMAN HEKİMLİKLERİNE YÖNLENDİRİLMEKTE"

Kolorektal kanser erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kolorektal kanserde erken teşhis, ölüm oranlarının azalmasının yanında; tedavi maliyetlerini de düşürecektir. Kolorektal kanseri erken evrede teşhis etmenin yolu ise hastalığı henüz belirti vermeyen evrede tarama programları ile yakalamaktır. 50-70 yaş kadın-erkek nüfusa yönelik Kolon Kanseri Tarama programı kapsamında Ketem, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Hekimliklerinde gaitada gizli kan testi uygulanmaktadır. Gaitada gizli kan testi pozitif çıkan kişiler ileri tetkik için 2. Basamak hastanelerin ilgili uzman hekimliklerine yönlendirilmektedir.

 

GEZİCİ EKİPLERİMİZ

İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütülen kanser taramaları 2011 yılından itibaren aralıksız sürmekte ve bu konuda azimli bir çalışma yürütülmektedir. Kurumumuza bağlı birimlere başvuran tüm halkımıza ücretsiz hizmet verilmekte ve gezici ekiplerimiz köy ve kasabalara giderek hizmeti halka ulaştırmaktadır. İlimiz 2016 yılı boyunca 50-70 yaş kadın-erkek nüfusa yönelik sürdürdüğü kolon kanseri taramasında orta ölçekli iller arasında Ülke üçüncüsü olmuştur. Bu başarıda emeği geçen tüm personelimize teşekkür eder başarılarının devamını dilerim . Tüm vatandaşlarımızı taramalarını yaptırmak üzere Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM İLETİŞİM NO:372 2576711-2576714), Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerimize davet eder sağlıklı bir yaşam dilerim. Unutmayalım kanserde erken teşhis hayat kurtarır"