Zonguldak Eczacılar Odası, vergi kaçakçısı olmadıklarını vurgulayarak "sağlık çalışanıyız" dedi.

Bizler artık, ciddiyetsiz ve içi boş açıklamalar ile uğraşmak değil, sadece mesleğimizi icra etmeye devam etmek istiyoruz. Bu açıklamanın muhatabı bu ülkede saygın görevlerini bin bir zorlukla yerine getirmeye çalışan doktorlar, eczacılar, avukatlar değil; baskı ve tehdide dayalı Ortaçağ yöntemleri ile vergi toplamaya çalışanlardır. Vergi Barışı Yasası'nın gündemde olduğu günlerde yapılan bu sahipsiz açıklamanın nedeni bellidir.

Maliye Bakanlığı kaynaklı olduğu öne  sürülen açıklamalarda eczacıların vergi kaçırdığına atıfta bulunan haberleri değerlendiren Zonguldak Eczacılar Odası,  olayı "tehdit" olarak yorumladı.
Eczacıların da her yurttaş gibi vergi açısından denetlenmesine karşı olmadıklarını belirten Zonguldak Eczacılar Odası "Ancak ne gariptir ki, hasta katılım paylarına fiş kesilmediğini ve böylece devletin vergi kaybına uğradığını iddia edenler, aynı zamanda eczanelerimizin bu katılım payları da dahil toplu fatura kesmesi ve bunun da geri ödemeler sırasında eczanelere ödenmesi talebimize bugüne kadar kulak tıkayanlarla aynı kişilerdir. Zaten yoğun bir bürokrasi ile uğraşan biz eczacıların tek tek katkı paylarının tahsildarlığını yapmamıza rağmen, bu yük üstümüzden alınmamaktadır. Bizler, bu sorunun da önüne geçmek için katılım payını da dahil edecek bir düzende toplu fatura kesme talebimizi defalarca iletmiş olmamıza rağmen, bu yöntemi kabul etmeyenler şimdi dönüp eczacıları vergi kaçırmakla suçlayabilmektedir. Bizce, önerdiğimiz yöntemi kabul etmeyenler devleti vergi konusunda zarara uğratmaktan sorumludur ve bunun hesabını vermelidir" dedi.
Odanın açıklaması şöyle devam etti:

ECZACILAR TÖHMET ALTINDA
"Bizler, çoğu zaman hastanın maaşından kesildiği halde hakkımız olan bedeli alamayan eczacılar olarak, her fırsatta dile getirdiğimiz taleplerimizi görmezden gelenlere sesleniyoruz; her yılın Mart ayında, vergi haftasında, o ilin vergi rekortmenleri arasına giren eczacılara plaket verenlere sesleniyoruz: Övgülerle bahsettiğiniz, teşekkür plaketi verdiğiniz eczacılardan birer vergi kaçakçısıymışçasına söz eden tutumunuzu, kamuoyu vicdanına bırakıyoruz. Bizce, hala yalanlanmamış olmasıyla, tüm eczaneleri töhmet altında bırakan bu açıklama karşısında, Bakanlık resmi yollardan bizleri ve kamuoyunu aydınlatmalıdır. 

TEHDİDİ RED EDİYORUZ
Her yıl vergi rekortmenleri arasında eczacıların çokça yer alması, bizlerin zengin olduğunun bir göstergesi değildir. Aksine, bu ülkenin zenginlerinin vergi ödemediğinin göstergesidir. Rafındaki ilacın % 95'ini devlete veren eczacıların vergi kaçırması söz konusu bile olamaz. Bunu da tüm devlet kurumları bilmektedir. Herkes de bilmelidir ki; toplam satışının %95'ini devlete yapan, buna rağmen haksız kesintilere uğrayan, hak ettiği ödemeleri Maliye Bakanlığı tarafından aylarca bekletilen, hemen her hafta değişen ilaç fiyatları ve mevzuatlarıyla stoklarının bir kısmı bedelsiz kamulaştırılan eczanelerden devletimizin tek bir kör kuruş alacağı yoktur. Sistemli bir şekilde son günlerde eczacılar üzerinde oynanan oyunlar karşısında, sahibi bile olmayan bu çirkin tehdidi reddediyor, bu açıklamayı yapanları bir kez daha kamuoyunun yanılmaz vicdanına şikayet ediyoruz. Onları 70 milyon önünde tartışmaya, gerçekleri anlatmaya ve bu haksız açıklamayı yapanların kimler olduğunu açıklamaya davet ediyoruz.  Bizler artık, ciddiyetsiz ve içi boş açıklamalar ile uğraşmak değil, sadece mesleğimizi icra etmeye devam etmek istiyoruz.
Bu açıklamanın muhatabı bu ülkede saygın görevlerini bin bir zorlukla yerine getirmeye çalışan doktorlar, eczacılar, avukatlar değil; baskı ve tehdide dayalı Ortaçağ yöntemleri ile vergi toplamaya çalışanlardır.
Vergi Barışı Yasası'nın gündemde olduğu günlerde yapılan bu sahipsiz açıklamanın nedeni bellidir: Gelirleri günlük olarak kaydedilen tek meslek grubu olan eczacılar, vergi gelirlerini artırmanın yine tek ve bilindik yolu olarak görülmektedir.
Vergi gelirleri artırılmak isteniyorsa adres bellidir; o adres, sağlık emekçileri, en az sizler kadar kamu hizmeti veren meslektaşlarımız değil, bizlerin emeği üzerinden elde ettikleri kârların vergilerini ödemeyenlerdir.