Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Atatürk'ün naaşının İstanbul'dan İzmit'e taşındığı Yavuz Kruvazörü'nde görev yapan Ereğlili Şaban Kalmaz (94)'a bayram ziyaretinde bulundu. Ziyarete Ünsal'ın eşi Filiz Ünsal ve Kurmay Başkanı Kıdemli Albay Ergün Balaban ile eşi Figen Balaban da katıldı.

1938–1942 yılları arasında askerlik görevini yaptığı dönemde Atatürk'ün naaşı başında İstanbul'dan İzmit'e kadar nöbet tutan Şaban Kalmaz'ın bayramın ilk gününde önemli ziyaretçileri vardı. Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Kalmaz ve ailesini Ortacı köyündeki evinde ziyaret etti. Komutanlar ve eşlerini, evinin kapısında karşılayan Kalmaz, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Atatürk'ün naaşının başında nöbet tutan 12 askerden biri olduğunu söyleyen Kalmaz, "Büyükdere'den, İzmit'e kadar Atatürk'ün tabutunun başında nöbet tuttuk. Bu sırada askeri bando marşlar çalıyor, diğer askeri gemiler de bizi takip ediyordu. Atatürk, Yavuz Kruvazörü ile ilgili 'Yavuz'a ayağım sağlığımda değil, ölümümde bassın' demiş. O büyük insanın naaşı başında nöbet tutmaktan onur ve gurur duydum." dedi.

Kalmaz'ın anlattıkları karşısında hayretlerini gizlemeyen Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, "Şu anda karşımızda yaşayan bir tarih var. Bu zamanlarda bu değerlerimize sahip çıkmalıyız. Sizlerle bizleri bir araya getiren basın mensubu arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum." sözleriyle konuştu.

"ASKERLİK YİNE 4 SENE Mİ?"

Sohbet sırasında Şaban Kalmaz'ın sorduğu bir soru ise evde bulunanların gülüşmesine neden oldu. Kendisi 4 sene askerlik yapan Şaban Kalmaz, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal'a "Şimdi de askerlik yine 4 sene mi yapılıyor?" diye sordu.

BALABAN, ŞABAN KALMAZ'IN ASKERLİK FOTOĞRAFINI KENDİSİNE BENZETTİ

Kurmay Başkanı Kurmay Kıdemli Albay Ergün Balaban ise kendisi verilen Şaban Kalmaz'ın askerlik fotoğraflarını kendisine benzetti. Balaban, "Şaban amca, bu senin askerlik resimlerin aynı bana benziyor. Ben de tombul tombulum." dedi. Balaban'ın sorduğu "O dönemlerde güreş yaptınız mı?" sorusuna Kalmaz "Geminin güvertesinde zaman zaman güreş tutuyorduk. Ama her zaman değil." diyerek cevap verdi.

Şaban Kalmaz'ın torunu avukat Nazım Erdoğan, dedesinin Atatürk'ün naaşı başında nöbet tuttuğunun yapılan bir araştırma sonrasında ortaya çıkartıldığını söyledi.

Garnizon ve Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal ve Kurmay Başkanı Kurmay Kıdemli Albay Ergün Balaban, eşleri ile birlikte yaptıkları sohbet ve ziyaretin ardından Şaban Kalmaz'ın evinden ayrıldı.