Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal, Kdz.Ereğli Belediye Meclisi'nin Nisan ayı toplantısında "2015 Yılı Faaliyet Raporuna" ilişkin CHP grubu tarafından kendisine yönelik yapılan eleştirilere yanıtladı, yapılan ve yapılması hedeflenen çalışmalara ilişkin düşüncelerini açıkladı. Başhekimliğe döneceğine dönük söylemlerin gerçek dışı olduğunu ve memuriyete dönme hakkının bulunmadığına vurgu yapan Başkan Uysal, yolunu siyaset ve makam olarak çizdiğini anlattı.

Uysal yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

İHTİYAÇ KADAR PERSONEL DESTEĞİ ALDIK"

"Coğrafyamız genişledi bu da bizim arka mahallelerde en ücra köşelerde çalıştığımızı gösterir. Hiçbir kardeşimizi çocuğumuzu işten çıkarmayarak ihtiyaç olduğu kadarıyla da personel desteği sağladık. Kdz.Ereğli Belediyesi'nin geniş coğrafyasında personel sayısı bu şekilde.

 

"O HAYAL GERÇEKLEŞTİ"

Görmek çok önemli. 2 Yılda neler yaptınız, tabi ki 2 yılda seçimler yaşadık. Bu seçimlerin arasında da görevimizi ihmal etmedik. Çok insanın hayal bile edemeyeceği, inanmadığı ki ben bizzat halkın içerisindeydim, Bülent Ecevit Üniversitesi'ne bağlı Devlet Hastanesi yerinin üniversite kampüsü olarak verileceğini hayal bile etmiyorduk, o hayal gerçekleşti, o bitti.

"20 YILDA HİÇ FELAKET YAŞANMADI MI?"

Eleştirileriniz (CHP Grubuna dönerek), merkezi hükümetten yerel yönetimi birlikte olursa neler kazanır, çok şey kazanır, eğer bakarsanız. Üniversite kampüsü Ereğli'de, karayolları çalışmaları bitti, DSİ'nin çalışmaları son sürat devam ediyor. Sizler de biliyorsunuz Kdz.Ereğli'de bu derelerimiz vardı. Pençes, Kabasakal deremiz, Gülüç ırmağımız vardı. Soruyorum 20 yılda hiç felaket yaşamadınız mı? Hiç felaketlerden ders çıkarmadınız mı?

 

"BAŞIMIZA GELENLERDEN DERS ÇIKARDIK"

Biz göreve geldik hiç değilse şunu yaptık, evet eski yönetimi de iyi çalışmalarına teşekkür ettik ama başımıza gelen felaketlerden de ders çıkarmasını biliriz. Neydi o dersler, çarşı esnafımız su içerisinde kalmıştı, ayakkabılar havada yüzüyordu. İki tane sistem kurduk, biri logarları üst seviyeden akıtarak bir sistem kurduk bir de Orta Cami'den gelen menfez çalışmalarımız vardı. Tabi ki bunları sizler görmüyorsunuz?

 

"TERMİNAL İÇİN ÇEVRE YOLUNUN BİTMESİ LAZIM"

Terminal diyorsunuz, evet terminalimiz bitti. Orayı sizler yüzde 60'la vermiştiniz veya 50-60'lardı. Biz onu bitirdik, idari şartnamesi vardı, müteahhit firma işini bitirdi. Bu terminali aldıktan sonra malumunuz karayollarındaki Kepez'de biten yol Neyren Tepesi'ne kadar 13 kilometre daha ilavesi yapıldı. Sizler de hergün bu yollardan geçiyorsunuz çalışmalar var. Ben şimdi soruyorum, terminali açma imkanlarımız var ve o terminalimizde güvenlik kuvvetlerimiz bekliyor. Acaba oraya terminali açsak oradan dönüşler sağlıklı olur mu? Olmaz. Çevre yolunun bitmesini istediğimiz için ama bunların sizlerin yapması lazım.

 

"ELİNİZDEN Mİ TUTTUK"

Sizler 2010 yılından beri hastanenin yeri belli, terminal yapmayı arzu ettiğiniz yaptığınız yer belli, niçin orayı bitirmediniz, elinizden biz mi tuttuk? Orayı bitirirdiniz biz de imar yollarını açardık veya karayollarının oraya geleceğini, o yolların yetmediğini sizler de biliyorsunuz çünkü devlet adamı kimliği ile düşündüğünüz zaman 50 yılı planlamanız lazım.

 

"HİÇBİR ZAMAN MAZERET ÜRETMEDİM"

Burada ben hiçbir zaman mazeret üretmedim, mazeretlerin arkasına sığınmadım. Göreve geldiğimiz zaman ilk işimiz benim tahtamı görenler bilir, hafriyat atık yeri. Hatta sonradan öğrendim bunun hafriyat deniyormuş tabi biz bunu katı atık diye bu cümlelere başvurduk, katı atık dediğiniz zaman çöp de giriyor bunun hafriyat atık alanı olması gerekiyormuş. Biz göreve geldiğimiz günden buyana mücadele ediyoruz.

 

"SOKAKTA ÇİMLERİN ÜZERİNDE Mİ YATIYORDUK?"

Soruyorum Kdz.Ereğli'de, 110 binin üzerinde nüfusu olan bir ilçede inşaat yapılması bizim dönemimizde başlandı, bizler sokakta çimlerin üzerinde mi yatıyorduk? İnşaatlar bizim dönemimizde başladıysa bundan gurur duyuyorum. Hafriyat atığı lazım diye gayret gösterdiniz de yapmadık mı?  Birinci meselenizin şu olması lazımdı hafriyat atığı. Dereler, felaketlerden sonra ders çıkaran geri toplumlardır, eğitimli toplum olmanın bir tek özelliği vardır, eğitimli olan insanlar felaket gelmeden bu işin üzerine gidilmeli.

 

"GERÇEKLERİ PAYLAŞALIM"

(CHP Meclis Üyesi Cumhur Nalcı'nın, ilçenin tanıtımı konusunda yeterince çalışılmadığına dönek söylemleri üzerine) Kültür konusunda da 'evet' ben EMİT fuarına 1 kez katıldım ikinci kez katılmadım madem gerçekleri paylaşayım, hiçbir zaman da gerçekleri paylaşmaktan çekinmiyorum. Gitmemem lazımdı bir rahatsızlık geçirdim ondan dolayı. Gerçekleri bilin. Bir gerçek daha var ve bunu çok kullanıyorlar bu da benim evde arkadaşlarımla paylaşıyorum, ona da cevap vermek istiyorum. Ben biliyorsunuz genel cerrahi uzmanıyım yani sizlerin tabiri ise Doktor Hüseyin Uysal'ım.

 

"MEMURİYETE DÖNME HAKKIM YOK"

Ben Kdz.Ereğli Belediye Başkanlığına aday olarak müracaat ettikten sonra benim memuriyete dönme hakkım yok. Bazı arkadaşlar diyor ki 'başhekim mi olmak istiyor?'. Değerli kardeşim, değerli muhtarlar, meclis üyeleri sizlere soruyorum, bir başhekim olabilmeniz için önce o hastanede veya memur olmanız lazım. Lütfen, ben memuriyet hakkımı kaybetmiş bir insan olarak nasıl olur o göreve talip olabilirim. Bunun bilinmesini bilgilerinize sunuyorum ki, tekrar söylüyorum hayatımda zorluk almadıkça, zor dediğim şu, hekimlik yapmayacağım.

"YOLUMU ÇİZDİM SİYASET VE MAKAMLAR"

Sokakta bir vatandaşımızı görürsem bana bir ihtiyaç olursa hekimlik bilgilerimi sunarım ancak maddiyat karşılığı ben hekimim ben burada çalışabilirim 'hayır' ben sizlere söz veriyorum ben yolumuzu çizdim siyaset bu makamlar. Onun haricinde emekliliğimi yaşarım, sizlerin arasında buralarda veya başka şehirlerde hayatıma devam ederim. 2 Şey açıkladım, bir devlet memurluğuna dönemiyorum, başhekim olmam asla söz konusu değil, 2 bir daha hekim olarak beni hiçbir yerde daha doğrusu şunu anlatmak istiyorum Ereğli Belediye Başkanlığı makamı son derece yüce ve kutsaldır, bu makamı Allah kimseye herkese nasip etmez. Ben bunun bilinci ve sorumluluğundayım. Bundan dolayı ben evimde otururum ama herhangi bir yerde başkan aşağıya başkan yukarıya kusura bakmayın bundan sonra hayatımı da öğrenmiş oldum. Çıktığımız nokta geldiğimiz yer belli, Allah sağlık versin başka bir şey istemiyorum.

 

"O GÖZLERE MİM ÇEKİLMİŞ"

Kültür konusunda hiçbir şey görmediniz zaten o kadar gözleriniz var ki ben bazen şaşırıyorum, o gözlerinize bakıyorum maşallah gözleriniz de güzel Allah daha güzel etsin ama mim çekilmiş bir gözler. Gözleriniz görmüyor. Bugüne kadar bütün günlerimizi kutladık, kültür yolu adlı proje üzerine 8 aydır çalışıyoruz. Bütün değerlerimizi ortaya çıkarmakla tarihi değerlerimizi ortaya çıkarmakla uğraşıyoruz.

 

"UZUNMEHMET VE OSMAN ZEKİ ORAL"

Kültür diyince ben 2 tane kültür mirasımız var geçenlerde muhtar arkadaşlarının yaptığı yarışmada da söylendi. Bir Uzunmehmet, bugüne kadar Uzunmehmet oraya ben de katıldım, ilk belediye başkanı olduğum zaman, daha öncelerden de katılmıştım. Kestaneci'de küçük bir park alanına bir Uzunmehmet anıtı. Ya arkadaşlar, sevgili kardeşlerim Uzunmehmet inan herkes bizim ilçemizde doğsaydı, keşke bizim memleketimizde olsaydı der. Biz buna projeyi yaptırdık inşallah 8 Kasım Uzunmehmet'i anma gününde geçecek. Görüyorsunuz oradaki çalışmaları, o su deposu yer altına alınmaya başlandı. İki Osman Zeki Oral'ımız var dedik bugünlerde ona ayrı çalışmalarımızı yapıyoruz.

 

"KÜLTÜR KONUSUNDA HASSASIZ"

Kültür konusunda hassasız. Ben şu sözü veriyorum, diğerlerini saymıyorum asfalt tabiki dökeceğiz, çöpleri toplayacağız tabiki, alt yapıyı nüfusa göre güncellemeniz gerekiyor. Artan bir nüfusunuz var, bundan doğal hizmetler olamaz. Bunları zaten bizlerin yapması gerekenler olarak görüyoruz. 2 Tane husus her zaman aklımdan çıkmayan üzerinde hassasiyetle durduğum konu, biri kültürel belediyecilik, neler yapmamız gerektiği konusunda sürekli çalışıyoruz. Dikkat ederseniz hafta sonları 15 günde bir ERİDAK vasıtasıyla sivil toplum kuruluşlarını alarak yürüyüş alanlarını gezerek halka tanıtmak istiyorum. Yürüyüş sporu sağlıklı sporu tanıtıyoruz. Bunun sonunda bunu haritalandıracağız sonra şehrimize bir misafir geldiği zaman, 'ben yürüyüş yapmak mı istiyorum?', 'tarihi kültürel yerleri mi gezmek istiyorum?' eline küçük bir broşür vereceğiz. Bunu terminallerde, büfelerde eline vereceğiz, şehre gelen insanlar tarihi çeşmeleri gezmek istiyorsa tarihi çeşmeleri, surları gezmek istiyorsa surları. Bunlar sabır işidir. Bu konular 10-20 yıldır var bunlar 1-2 gündür bitmez. Tarihi kentler birliğine devam ediyoruz.

"BENİM GİBİ İNSAN EĞİTİMDEN KOPAMAZ"

Personel eğitimi denildi, personel burada her zaman söylediğim birşey vardır, gitmek istediğiniz toplantı, kongre, kendinizi geliştirmek adına nereye gitmek, kaç kişi gitmek istiyorsanız şuna da sesleniyorum yeter ki Ereğli halkına katkı verecek, önünü açacak kim nereye gitmek istiyorsa yanlarındayız, destekliyoruz. Okumamız lazım, artık belediyenin sloganı öğrenen, bilgili aynı zamanda öğreten belediye olmak zorundayız. Okullarımıza yaptığımız desteklerden de bunu görürsünüz. Benim gibi insan eğitimden kopamaz, o pencereden o ışıktan asla kopamaz.

 

"ORTAK HEDEF EREĞLİ'NİN İLERİYE GİTMESİDİR"

Burası cevap verme yeridir, karşılıklı atışma yeri değildir. Ortak bir hedefimiz var, o ortak hedef Ereğli'nin ileri gitmesi, Ereğli'ye çığır, çağ attırması, adım adım ileri gitmemiz. Bu ortak hedef noktasında el birliği vererek yürümemiz lazım. Ben sadece bunu söylüyorum. Bütün dediklerimizi yapacağız, hepsi tespitlidir. Yazıdan fazlasını yapacağız, bize kimse yazı göstermesin.

 

"4 YILDIR NİYE YAPMADINIZ?"

2010 Yılındaki İller Bankasından gelen parayla 2015 yılından gelen payı kıyaslanıyor. 2010 Yılında gelen parayla 2014 yılına kadar sizin cebinize girdi, niçin yapmadınız? Kdz.Ereğli'mize 50 yıla gidecek şantiyeniz yapıldı. Şantiye düşünün şehrin girişinden çıkarıldı şuanda Kışla halkı bize dua ediyor, hava aldık, güneş gördük. Ben geçen Cumartesi günü oradan geçerken orada oturdum, ilk defa yüzüme orada otururken güneş geldi. Biz o alanları açığa çıkartıyoruz.

 

"KULUZ ARKADAŞ KUL"

Oraya kültür merkezi yapmayı da düşünmüyorum. Düşünmüş olabilirim, insan hata yapacak, kuluz arkadaş kuluz, hata yapacaz. Birbirimizi de hatalarımız ile sevmeyi bileceğiz. Hatamızı kabullenmeye biliriz, hata yapanı hatasını kabul de etmeyebiliriz ama birbirimizin hataları ile sevmenin ne şeyi var?

 

"EREĞLİ'NİN GELECEĞİ GÜLÜÇ IRMAĞIDIR"

Oraya kültür merkezi niçin olmaz? (Gülüç köprüsü kenarındaki eski Belediye İtfaiye Müdürlüğünün de bulunduğu alan) Ereğli'nin geleceği değerli arkadaşlar, Gülüç Irmağı'dır. Ereğli'yi Gülüç ırmağını yaşamak orayı canlandırmak zorundadır. Orası rekreasyon alanıdır, oraya yapılaşma bina falan kusura bakmayın olmaz. Dünyanın hiçbir yerinde nehir kenarına evler binalar yapıp da orasının üzerine cennet gibi olacak ya, olmaz, eğer olacaksa da tartışalım, fikirlerimizi sunalım, daha iyi bir fikir olan varsa. Ereğli'de yaşanan son 4 yılı biliyoruz, sahilde bir fiskiye, bunları mı konuşalım? Bunları konuşmak istemiyorum artık yolumuza bakalım, yürümeye başlayalım, devam edelim. Geçmişle kavga etmenin alemi yok bize de bir şey kazandırmaz. Ereğli'nin daha iyisi olması konusunda açığım. Çilek Osman projesinden vazgeçtik"

 

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)