Sağlık uzmanları, son dönemlerde mevsim normallerinin üstünde seyir eden sıcaklar ve 16 saati aşan oruç zamanı nedeniyle, oruçlu olanlara ilaç gibi gelecek menüler tavsiye etti. Sahur öncesinde bol sıvı tüketimi, sahurda hafif gıdalar öneren uzmanlar, iftarda ise yavaş ve aralıklarla yemek yenmesi konusunda hatırlatma yaptı. Uzmanlar, kronik hastalardan Ramazan ayı boyunca kilo vermeyi beklemediklerini de ifade etti. 
Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Sorumlu Diyetisyeni Funda Kasapoğlu, bu sene Ramazan ayının yoğun sıcaklara ve uzun yaz günlerine denk geldiğini hatırlatarak, sıcaklık ve nemin daha da artması beklenen bu dönemde oruç tutanların dikkatli olmaları konusunda uyardı. Oruç tutanların hayli zorlanacağını ve sıkıntı çekeceğini anlatan Kasapoğlu, özellikle sıvı tüketiminin büyük önem taşıdığını belirtti. Kasapoğlu oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:
Ramazan ayında yapabileceklerimizin sınırlı olduğunu bilmemiz gerekiyor. İftar vaktinden sahur vaktine kadar geçecek zaman, oldukça kısıtlı. 7-8 saatlik bir zaman dilimi de olsa, kişilerin yine de 2 litre sıvıyı tüketmeleri gerekiyor. Bunun yanında yemeklerin içerisindeki tuz miktarının kısıtlanması, doğru yemeklerin, doğru yiyecek tercihlerinin yapılması önem arz ediyor.
Diyetisyen Kasapoğlu, gün boyunca vücudu yorgun ve bitkin düşen insanların tüm günün açlığı ile iftarda birden ağır yemekler tercih edilebildiğini belirtti. Ağır yemekleri hızlı bir şekilde yemenin sağlıklı insanlar için bile büyük yanlış olduğunu kaydeden Kasapoğlu, kronik hastalar ve diyette bulunan insanlar içinde hiç yapılmaması gereken bir davranış olduğunu ifade etti. Kasapoğlu, "Yaklaşık 16 saat bir açlıktan bahsediyoruz. O açlıkla kişiler hiç doymayacakmış hissine kapılıp, ne yediğinin bile farkına varmadan hızla yiyorlar. Ama beyinin, tokluk merkezinin uyarılabilmesi için ve sindirim işleminin başlaması için en az 20 dakika süre geçmesi gerekir. 20 dakikayı bırakın, insanlar o açlıkla masada ne varsa, 10 dakikada silip süpürüyorlar. Bu yapılabilecek, en büyük yanlış. Gerek sindirim sistemimiz için, gerekse, tansiyon gibi benzer sağlık sorunları olan hastalarımız için belki de hiç yapılmaması gerekenlerden biridir. Hızlı ve ağır yemekleri yedikten sonra çok büyük bir ağırlık çekiyorlar. Hazımsızlık sorunları yaşıyorlar. Kan basıncında yükselmelere neden olabilir, mide spazmları yaşamasına neden olabilir. Ramazan aylarında acillere başvuru sayılarına baktığınızda, kalp şikâyetleri ile karıştırılan, mide spazmı şikâyetlerinde çok fazla başvuru görebiliyoruz. Tüm bu sıkıntıları yaşamamak adına, molalı, aralıklı, yavaş yemek ve doğru yemek tercihleri yapmak önem kazanıyor dedi.

SAHUR MENÜSU
Kasapoğlu, bazı insanların sahura kalkmadığını hatırlatırken, bunun uzun çok yanlış bir yöntem olduğunu ve mutlaka sahura kalkılması gerektiğini sözlerine ekledi. Kasapoğlu, sahurda yenilecek ağır besinlerin en fazla 3-4 saat tokluk hissi verebileceğini ifade ederken, alınan besinlerin tokluktan daha çok sağlık için önem taşıdığını vurguladı. Kasapoğlu, sahur menüsünü şöyle anlattı:
 Ne yerseniz yiyin, size sağlayacağı tokluk hissi, sadece 3 saat, 4 saattir. İsterseniz tam donanımlı bir sofra olsun, sindirim sistemi en fazla bu kadar zamana izin veriyor. Bu nedenle alacağınız besinler, sağlık için daha da önemli oluyor. Önden sıcak bir çorba, içilebilir. Çorba, yeni uyanan kişilere iyi gelebilir. Çorbaya ilaveten kahvaltı tercihlerini öneriyoruz. Sahur soframızda, peynirimiz, belki haşlanmış yumurtamız. 2-3 dilim kepek ekmeğimiz, domates, salatamız olabilir. Bunlar hem midemizi çok yormayacağımız, besinlerdir. Hem de sindirimi, hazmı kolaydır. Böylelikle, gece yiyip yattıktan sonra bir takım mide şikayetleri ve rahatsızlıkları yaşamayacaksınız diye konuştu. Funda iftar menüsünde bulunması gerekenleri şöyle anlattı:
 Akşam iftar vakti olduğunda ise yapılabilecek şey, mutlaka bir çorba ile salata ile orucu açıp, ondan sonra masadan kalkıp, yeme işlemine 20-30 dakika ara vermesini önerebiliriz. Bu süreçte isteyenler ibadetini yapabilirler.
Beyine biraz tokluk uyarısı gidip, mide de rahatladıktan sonra, ana yemeğe dönülebilir. Ana yemeğimizde de pilavlar, börekler, açmalar gibi ağır yemekler değil de, bir etli sebze yemeği olabilir, Yanında bir kase yoğurt tercih edilebilir. Birkaç dilim kepek ekmeği ile yedikten sonra tokluk hissini alacaksınızdır. İftar için de en güzel tercihler bunlar olacaktır. Tatlı ihtiyacımızı yaz meyveleri ile karşılamaya çalışmalıyız. İftarımızı yaptıktan 2 saat sonra da 2-3 porsiyon meyve ile yanında bir bardak süt yada biraz yoğurt yiyebiliriz.

SPOR YAPMAYIN
Funda, oruç tutarken spor yapılmaması konusunda da uyardı. İftardan hemen sonra da spor yapılmaması gerektiğini anlatan Funda, Oruçluyken, gün içerisinde spor yapmayı kesinlikle önermiyoruz. Sıvı kaybını arttıracaktır. Kişiler zaten açlar, kan şekerinde ciddi düşme, tansiyon düşmesi gibi sorunlar yaşanabilir. İftardan hemen sonra yani yemeğin hemen peşine de spor yapmayın.
Yemekten en az, 1-1.5 saat sonra, hafif yürüyüşler iyi olur. Hem hazmı kolaylaştırır. Ağır spor aktivitelerin yerine iftar sonrasındaki yürüyüşler daha faydalı olacaktır dedi.