Organize Sanayi Bölgeleri Kanuna 2017 yılında eklenen ek madde ile öngörülen, Organize sanayi bölgelerinde yer alan parsellerin gerçek veya tüzel kişilere tamamen veya kısmen bedelsiz tahsisine ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı.

 

TAHSİSLERDE ÖNCELİK SIRASI

Konu ile ilgili Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası'ndan yapılan açıklama şu şekilde: "Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının ilimiz sanayisini canlandırmak için yürüttüğü çalışmalara hız katacak olan yönetmelik , Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen il ve ilçelerdeki organize sanayi bölgelerinde, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun EK 3'üncü maddesi ile öngörülen istihdam sayısını sağlayacak yatırımlar için başvuru koşulları, tahsislerde öncelik sırası, taahhütname alınması, yatırım koşulları, mücbir sebepler, borçlardan mahsup işlemleri, ödemelerin durdurulması, ödemeye esas parsel bedellerinin tespiti, tapu kaydına konulacak şerh ve yatırımların denetlenmesi ile devredilen taşınmazların geri alınmasına ilişkin hükümleri kapsamaktadır.

 

GERÇEK VEYA TÜZEL KİŞİLER

Yönetmeliğe göre Bakanlık kredisi kullanan OSB’lerin mülkiyetindeki tahsis edilmemiş parseller, OSB müteşebbis heyeti veya genel kurulunca karar alınması halinde, en az on kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişilere, bedeli Bakanlık tarafından OSB’ye verilen kredilerden mahsup edilmek üzere, tamamen veya kısmen bedelsiz olarak tahsis edilebilecektir.

 

ENAZ 10 KİŞİLİK İSTİHDAM

Bakanlık kredisi kullanmamış olan ve planlı alanda kendi imkânları ile altyapı inşaatlarını tamamlayan OSB’ler ile altyapı inşaatları tamamlanan ve kredi borcunu ödemiş olan OSB’lerde müteşebbis heyeti veya genel kurulunca karar alınması halinde, en az on kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişilere, tahsis edilmemiş parsellerin tamamen veya kısmen bedelsiz olarak tahsisi yapılabilecektir.

 

KREDİ BORCU DEVAM EDEN...

Yönetmelikte, Bakanlığa kredi borcu devam eden OSB’lerde 4562 sayılı Kanunun Ek 3'üncü maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten önce (01.07.2017 tarihinden önce) tahsis yapılan katılımcıların, OSB’ye müracaat etmeleri ve müteşebbis heyet veya genel kurul kararı ile taleplerinin uygun bulunması halinde, sekizinci maddede belirtilen asgari istihdam sayısını sağlamaları şartıyla tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsisinden yararlandırılabilecekleri belirtilmektedir. Yönetmeliğin sekizinci maddesinde belirtilen ve parsel tahsisi için başvuran gerçek veya tüzel kişilerin taahhüt etmesi gereken asgari istihdam sayıları şöyledir: 5.000 m2’ye kadar olan parseller için en az 10 kişi, 5.000 m2’den büyük olup 10.000 m2’ye kadar olan parseller için en az 20 kişi, 10.000 m2’den büyük olup 20.000 m2’ye kadar olan parseller için en az 30 kişi, 20.000 m2’den büyük parseller için ise en az 50 kişi. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinde yer alan parsellerin gerçek veya tüzel kişilere tamamen veya kısmen bedelsiz tahsisinde ise en az on kişilik istihdam şartı aranmamaktadır.

 

OSB'YE BAŞVURMALARI GEREKMEKTE

Yönetmelik kapsamında parsel tahsisi isteyen ve yukarıda belirtilen asgari istihdam sayısını öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişilerin Yönetmelikte belirtilen dilekçe ve formlarla birlikte tahsisi talep edilen parselin bulunduğu OSB’ye başvurmaları gerekmektedir.

 

Parsel tahsisinde, gerçek veya tüzel kişiler arasında öncelik sırası; yatırım tutarı, istihdam, ihracat ve yüksek teknoloji gibi faktörlere göre yönetim kurulunca belirleneceği belirtilmektedir. Yönetmelik alınan kararlarda öncelik gerekçesine yer verilmek zorunda olduğunu ifade etmektedir. Yönetmelik, en geç otuz gün içerisinde OSB müteşebbis heyeti veya genel kurulunun belirleyeceği prensipler çerçevesinde yönetim kurulunca ilgili müracaat hakkında karar alınması gerektiğini ve bu kararın yatırımcılara bildirileceğini belirtmektedir.

 

DEMİR'DEN DEĞERLENDİRME

Organize sanayi bölgelerinde yer alan parsellerin gerçek veya tüzel kişilere tamamen veya kısmen bedelsiz tahsisine ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile  ilgili açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir; Organize Sanayi Bölgelerinin yatırımcılar için çok avantajlı yerler olduğunu belirterek; Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak İlimizde Organize Sanayi Bölgeleri kurmakla ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını; Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Seracılık) kurulumunun tamamlandığını, yakında alt yapı inşaatına başlanacağını; bununla birlikte Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Hayvancılık-Manda)  çalışmalarının sürdüğünü; Karaman’da Karma Organize Sanayi Bölgesi, Gökçebey’de Mobilya Organize Sanayi Bölgesi kurulması ile ilgili faaliyetlerin sürdürüldüğünü ifade etti.

Demir, "Devletimiz tarafından yapılan son yasal düzenlemeler de gösteriyor ki Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının öncülük ettiği, içinde yer aldığı projeler, ülkemizin büyük vizyonu ile uyumludur. İnşallah bu projelerimizi bir bir hayata geçirerek memleketimize katkı vermeye devam edeceğiz" dedi.