Bölgemizin çevre konularındaki duyarlılığı toplumsal bir hareketi arkasına alarak seslendirmeye başlayan Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) Topçalı ve Bölücek köylerindeki inceleme ile ilgili görüşlerini bildirdi.

KERÇEP’in açıklamasında, sokak deresinde kirlilik bulunmamasına rağmen, kimyasal atıktan söz edildi. KERÇEP .bu derenin Gülüç'e aktığına da vurgu yaparak: olası tehlikelere dikkat çekti. 

Açıklama metninin tamamı şöyle:

“İlçemizin Hamzafakıllı, Topçalı ve Bölücek Mahalleleri muhtarlarının yaptıkları açıklama ile 6 Ekim 2021 tarihinde yerel basında “Muhtarlar, OSB’den gelen zehirli su Ereğli’yi zehirliyor!” haberi üzerine Kdz. Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) Temsilciler Kurulu Üyeleri olarak bölgeye giderek yöre halkı ile görüştük. Görüşmemiz sonucu elde edilen bilgiler ve tespitlerimiz şöyledir:

Kdz. Ereğli OSB’nin tesislerinden gelen, yağmur vb sularının da aktığı Akpınar Sokak Deresi fotoğraflardan görüldüğü üzere seraların, fındık, sebze ve meyve bahçelerinin arasından, Gülüç Deresi’ne akmakta, oradan da Karadeniz’e dökülmektedir. Derenin suyunun üretim sezonunda yoğun bir şekilde tarımsal sulamada kullanıldığı dile getirilmiştir.

Akpınar Sokak Deresi’nde incelendiğinde doğal olmayan yağlı, kimyasal atık olduğu düşünülen su birikintileri görülmüş, akan su bulanık olsa da çok kirli bulunmamıştır. Ancak dereye ayda bir özellikle yağışların yoğun olduğu günlerde kimyasal atık bırakıldığı, o günlerde suyun renginin siyahlaştığı, bu durumun doğal yaşama büyük zarar verdiği bildirilmiştir. Bir müddet sonra derenin normalleştiği ancak atıkların bırakıldığı dönemde dere suyunun çok kötü olduğu vurgulanmıştır.

Dereye atıkların bırakıldığı haberi üzerine Ereğli Kaymakamı ve bölge milletvekillerinin, ilçe siyasi yöneticilerinin hızla konuyla ilgilendiği, İl Çevre Müdürlüğü’nden yetkililerin gelip, derenin çeşitli yerlerinden numuneler aldığı, atıkların bırakıldığı tesis veya tesislerin tespit edilmesi ile derenin DSİ tarafından ıslah edilmesinin kararlaştırıldığı bilgisi verilmiştir. 

KERÇEP olarak kamu yöneticileri, bölge milletvekilleri ve siyasetçilerinin konu ile ilgilenmelerini çevre ve halk sağlığı açısından olumlu değerlendirmekteyiz. İl Çevre Müdürlüğü’nün numune sonuçları ile atıkları bırakan tesislerin kamuoyuna duyurulmasını talep ediyoruz. Atıkların dereye tekrar bırakılmaması, benzeri bir olaya müsamaha edilmemesi için alınan kararların titizlikle uygulanmasını diliyoruz.

Bölge halkı ile süreci kararlılıkla yakından takip edeceğiz."