Kdz.Ereğli'de pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileğİ, Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescil belgesini aldı.

Ereğli Kaymakamlığı, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) ve Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği iş birliğiyle yürütülen, "Tarlalar sürülsün, gelenek sürsün" projesi kapsamında Erdemir Taş Bina'da 20 üretici aileye 3 bin fide dağıtımı gerçekleştirildi.

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, yaptığı konuşmada, derneğin girişimleri sonucu Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret belgesini almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Ereğli ile özdeşleşen Osmanlı Çileği'nin tescilinin gerçekleştirildiğini anlatan Çetinkaya, "Bu belge ile Osmanlı Çileği tescil edilmiş ve yasal koruma altına alınmıştır. Bundan son derece onurlu ve sevinçliyiz. Ereğli’de ilk coğrafi işaretli ürün olarak da bu önemlidir. Bu ürünümüzün tescil belgesinin ülkemize, bölgemize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Ülkenin milli ve kültürel değerinin korunacağını belirten Çetinkaya, şunları söyledi:

"Coğrafi işaretlerin tescilinin amacı, genel itibarıyla üretim, kaynağı, gibi bazı niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korumasını sağlamak. Ülkemizde her ilin, her ilçenin belli bir ürünün üretimine kaynak teşkil ettiği ve bu ürünle ünlendiği bir gerçektir. Finike Portakalı, Taşköprü sarımsağı, Malatya kayısısı gibi. Doğallık, geleneksellik, sürdürülebilir kalite, bölgesel kalkınma ve dünya pazarında rekabet edebilme teminatı gibi tüm bu özellikler coğrafi işaretlerin katma değerleri arasında sayılır. Bu yasal korumanın takip ve kontrolü, bölgemizde oluşturulacak denetim mercii tarafından her yıl Türk Patent Kurumu’na yazılı raporla verilerek sağlanacaktır."

İSTİHDAMA VE EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK

Osmanlı Çileği'nin üretimini arttırılmasının ana hedefleri olduğunu bu anlamda gelen tescil belgesi ile motive olduklarına değinen Çetinkaya, "Bu motivasyon ile ana hedefe yaklaşmak daha yakındır. Bu da Ereğli’de verimli, boş arazilerde Osmanlı Çileği'nin üretiminin arttırılarak, istihdama ve ülke ekonomisine azami katkı sağlamaktır. Bu konunun lokomotifi olma görevini üstlenen Kocaali Mahallesi'ndeki 5,5 dönümlük alanda kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi'nde devam etmekte olan proje kapsamında öncelikle Osmanlı Çileği üretilip, üreticilere fide dağıtımı sağlanacak. Yine proje anlamında modern çilek yetiştiriciliğine örnek olacak çalışmalar yapılarak, üretilen ürünlerin pazarlanmasında kooperatifleşme modeliyle dayanışma sağlanarak gerçekleştirilecektir." ifadelerine yer verdi.

YEREL VE KÜLTÜREL DEĞERLERE DE DESTEK

Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral da konuşmasında, şirket olarak 2016 yılında başladıkları bu yolculukta, Osmanlı Çileğini geleceğe aktarmayı düşündüklerini hatırlatarak, "Erdemir olarak biz ülkemiz ve bölgemizin ekonomik kalkınmasına verdiğimiz katkının yanı sıra, yerel ve kültürel  değerlerin korunması için bu projelere imza atıyoruz. Dağıtılan bu fidelerle, üreticilerimizin özenli bakımlarıyla tüketiciyle buluşacağını ve Osmanlı Çileği’nin Ereğli’nin önemli bir değeri olarak varlığını sürdüreceğine inanıyorum" dedi.

Toplam 20 aileye 3 bin adet Osmanlı Çileği fidesi dağıtıldığı törene Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Aksoy, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Günaydın da katıldı.