Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Muhasip Üyesi Şaban Çetinkaya, Ereğli'ye has olan Osmanlı Çileği ürünün gerçek değerinin anlaşılması için her türlü çalışmayı yaptıklarını söyledi.

Kdz. Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Muhasip Üyesi Şaban Çetinkaya, Osmanlı Çileği sezon itibari ile çiçek açtığını Yaklaşık 15 gün sonra meyve olarak pazara çıkacağını söyledi. Ereğli'ye has olan Osmanlı Çileği ürünün gerçek değerinin anlaşılması için her türlü çalışmayı yaptıklarını belirten Çetinkaya, Şuan da elbette pazarda çilek var. Bu çilekler bölgemize dışlardan gelen ve diğer türlere ait çileklerdir. Bizim bölgemizin çileği Osmanlı çileğidir. Bu çileği alırken, diğerlerinden ayırt etme konusu ise bir uzmanlık işidir. Pazarda her satılan çilek Osmanlı çileği değil, Ereğli'de yetişen her çilek Osmanlı çileği değil, Osmanlı çileğinin kendine has bir kokusu, rengi ve görünümü var. Yuvarlak, basık, açık pembe rengi, dışındaki kırmızı renkte çekirdeği andıran noktalar ve en belirleyici yönü ise kokusunun çok farklı olmasıdır. Osmanlı çileği, sezon itibari ile şuanda çiçek açtı. Yaklaşık 15 gün sonra meyve olarak pazara çıkacaktır dedi.

Dernek olarak her yıl geleneksel olarak Osmanlı çileği ile ilgili yarışmalar düzenlediklerini belirten Çetinkaya, "Derneğimizde her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz yarışmalarımız daha da artarak devam edecek. Biz çilekle ilgili üç kategoride yarışma düzenliyoruz. Bunlar en güzel Osmanlı çileği, çilekli pasta, üreticiler arasında bilgi yarışması oluyor. Bu yarışmalara katılmak isteyenler için müracaatları almayı başladık. Yarışmaya katılmak isteyenler için bir sınır yok. Kapımız herkese açık. Amacımız en güzelini bulmak. Bu tür yarışmaların da Osmanlı çileği üretiminde katkı sağladığınız görüyoruz diye konuştu.
Çetinkaya ayrıca uzun yıllar hizmet verdikleri pazaryerindeki belediyeye ait binadan dernek olarak yeni binaya taşındıklarını Bağlık Mahallesi Suphi Konak Caddesi adresindeki yeni binada hizmet vermeye başladıklarını söyledi.