Osmanlı çileğini yaşatmak amacıyla Ereğli Kaymakamlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Ereğli İlçe Müdürlüğü, Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği ile Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) işbirliği ile sürdürülen, "Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün" projesinin hasat töreni yapıldı.

 


ERDEMİR EVSAHİPLİĞİNDE YAPILDI

İlçeye bağlı Kocaali Mahallesi'nde 5 dönüm alan üzerinde kurulan ve güvenlik kameraları ile takip edilen Osmanlı çileği fide üretim merkezinde gerçekleştirilen törende konuşan Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Osmanlı çileğinin gerek bölge gerekse ülke için son derece önemli bir ürün olduğunu söyledi.

 


"ŞAŞALI GÜNLERİNE YENİDEN KAVUŞTURACAĞIZ"

Osmanlı çileğinin üretmek ve yaygınlaştırmak adına çalışmalar sürdürüldüğünü anlatan Madenoğlu, "Osmanlı çileği bizim medarı iftarımız olan, ilçemizin tanıtımında, ekonomisinde vaktiyle önemli roller üstlenen bir değerimiz. Son yıllarda Osmanlı çileğimiz hem üretim kapasitesinde hem de çeşitliliğin artması nedeniyle kalitesinde tartışılır şekilde değer düşüşleri oldu. Yüzlerce yıllara dayanan krallarının sofrasını süslediği belirtilen bitki olarak biliyoruz. Bu bitki ilçemizde varlığını sürdürmüş. İnşallah Osmanlı çileğini şaşalı günlerine yeniden kavuşturacağız" dedi.

 


SANAYİNİN BEL KEMİĞİ

Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral, azalan Osmanlı çileği üretiminin arttırılması ve bölgedeki biyoçeşitliliğe katkı sağlamaya yönelik projeler sürdürdüklerini belirtti. "Erdemir olarak hepinizin bildiği gibi sanayinin bel kemiği olan çeliği üretiyor ve bu sorumlulukla faaliyetlerimizi yürütüyoruz" diyen Oral, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 


2015 YILINDA ARAYIŞ BAŞLADI

"Ürettiğimiz ekonomik değer bir yana sürdürülebilirliği de kurumsal sosyal sorumluluğumuzun önemli bir gereği olduğu bilincindeyiz. Ereğli’de biyolojik çeşitliliğin korunması yönünde katkı sağlarken yaratacağı etkilerle uzun vadede yerel ekonomiyi de destekleme potansiyeli olan projeler üzerindeki arayışlarımız 2015 yılında başladı. Bu doğrultuda bölgedeki ihtiyaçları ve kaynakları tespit etmek üzere il ve ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleriyle çeşitli görüşmeler yürütüldü. Bu görüşmeler sonucunda Ereğli ile özdeşleşen ancak üretimi neredeyse durma noktasına gelen Osmanlı Çileği’nin gelecek nesillere aktarılmasını hedefleyen ‘Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün’ Projesi doğdu. Zira 1930’lu ve 40’lı yıllarda tonlarla ifade edilen Osmanlı Çileği üretimi bugün 700 kilogram seviyelerindedir.

 


"MUTLULUK DUYUYORUZ"

Bu proje OYAK Grubunun faaliyette olduğu her bölgenin ekonomik kalkınmasının yanı sıra yerel ve kültürel değerlerin korunması ilkesiyle hareket ettiğini gösterir örneklerden biri olarak bizi gururlandırıyor. Bir OYAK Kuruluşu olan Erdemir de 53 yıldır hemşerisinin yanında, memleketinin arkasında. Bu bağlamda Ereğli’mizin kıymetlerinden biri olan Osmanlı Çileği’nin korunmasında payımız olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz.

 

"TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Ereğli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık, Milli Eğitim Müdürlüğü, Osmanlı Çileği’ni Yaygınlaştırma Üreticilerini Koruma Derneği yetkililerine ve projenin başından bu yana ilgisini ve yardımlarını esirgemeyen Kaymakamımıza teşekkür ediyorum. Gördüğünüz bu tarlada emek veren üretim alanın bu duruma gelmesini sağlayan yetiştirici ailelerimizi de saygıyla ve sevgiyle anıyoruz.

 

"TATMAYA BAŞLIYORUZ"

2016 yılı sonunda fiilen başladığımız projemizde öncelikle hedefimiz Osmanlı Çileği üretiminin azalmasında kilit noktalardan biri olarak görülen kaliteli fide üretiminin sağlamaktı. 50 fide önce 5 bin oldu, ardından 15 bine ulaştı bu yıl ise bahçemizin ilk meyvelerini tatmaya başlıyoruz. Önümüzdeki yıl toprak daha iyi oturacak ve mahsulümüz artacak. Yetiştirdiğimiz sağlıklı fideleri daha çok gönüllü çiftçi ile buluşturarak projemizin üretimi yaygınlaştırma hedefine de ulaşacağız. Bugün de 20 yeni ailemize tarlamızdan bizzat yetiştirdiğimiz fideleri teslim edeceğiz.

 


"ÇİLEĞİN TADINA VARACAKLARINA İNANIYORUZ"

Projemiz ile ilgili bizi en çok mutlu eden, en çok değer verdiğimiz gelişmelerden biri Ereğlili çiftçilerin Osmanlı Çileği üretimine tekrar dönme hevesini görmemiz oldu. Çiftçilerin Osmanlı Çileği üretimine dönmesini görmek gurur verici. Umuyorum ki ilerleyen zamanda Osmanlı Çileği geçmişteki yüksek verim seviyelerine erişecek ve yerel ekonomiye de çok değer yaratan bir üretim alanına girecek. Bu projenin önemli ve sağlam bir başlangıç olacağına, bölgede Osmanlı Çileği üretiminin kayda değer bir şekilde artmasına katkı sağlayacağına, gelecek nesillerinde bu özel çileğin tadına varacaklarına inanıyoruz"

 

AİLELERE FİDE DAĞITIMI

Belirlenen 20 aileye ise fide üretim merkezinden temin edilen Osmanlı çileği fideleri protokol üyelerince ücretsiz olarak dağıtıldı. Kaymakam, Genel Müdür ve beraberindekiler daha sonra Fide Üretim Merkezi tesisinde incelemelerde bulundu.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)