Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Çaycuma Meslek Yüksek Okulu tarafından Eski Çağ ve Osman'lı tarihi üzerine konferans verildi.
Konferans da konuşan Konya Üniversitesi Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Güngör Karauğuz, bir araştırmacının bölgede çalışmadığı vurgulayarak bu kapsamda bölgenin 'Üvey Evlat' muamelesi görmeye devam ettiğini söyledi. Karauğuz, Çaycuma ve çevresinin eskiçağ tarihi ve özellikle Filyos ve Amasra antik kentlerin eskiçağda oynadığı rol ele alındı. Çaycuma Çayırköy ile Göynük ve Salmanlar Köyü yakınlarındaki Roma Dönemi su kemerleri ve köprü üzerinde durulmuştur. Çaycuma ve çevresindeki Helenistik ve Roma dönemi kalelerinin eskiçağ dünyası ekonomisindeki yeri ve önemi üzerinde durulmuştur. Osmanlı arşiv belgeleri ile Kastamonu salnamelerinde Çaycuma ve çevresinin tarihi dokusu anlatılmıştır. Bu kapsamda Çaycuma'daki Sultan Orhan Döneminde kurulmaya başlandığı ancak Devrek ile birlikte kuruluşunu Yıldırım Beyazıt-Sultan Çelebi Mehmet-Fatih Sultan Mehmet zamanında kuruluşunu tamamladığı vurgulanmıştır. Osmanlı döneminde Çaycuma'da ekonomik hayat, nüfus, yönetim, eğitim ve ulaşım üzerinde konuşuldu. 940 Çaycumalı ve Devreklinin, Devrek vefiyata ait nüfus defterlerinin ışığında Şehit Oldukları Cepheler üzerinde durularak detaylı anlatılmıştır dedi.
Konferans sonunda ZKÜ Çaycuma Müdürü Hikmet Yazıcı, konuşma yapan Konya Üniversitesi Eğitim Görevlisi Doç. Dr.Güngör Karauğuz'a hediye takdim etti.