Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney, “Yabani ot ilacının esas üretim amacı tren yollarındaki yabani otları yok etmek içindi. Ancak bu gün tarım da kullanılıyor.” dedi.

Güney, Alaplı Belediyesi Kültür salonunda Muhtarlarla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Çiftçilerin fındık bahçelerinde maliyeti daha ucuz olmasından dolayı tırpan yapmak yerine ot ilacı attığını söyledi.

Türkiye de en çok kanser vakaların arttığı illerden bir tanesinin Zonguldak olduğunu ifade eden Güney, şunları kaydetti:

“Türkiye de 79 İlde arıcılar birliği var. Ama Zonguldak’taki arıcılar birliği yaptığı çalışmalar ve eğitimlerde birçok ilden çok öndedir. Uygulamalı eğitim merkezi olan tek il Zonguldak’tır. Maalesef bizim Zonguldak’ımızın en büyük kaderi 3,5 kovanı olan insan kendisini arıcı gibi görüyor. Arı sahibi olmak başka bir şey, arıcı olmak bambaşka bir şeydir. Geçiminizi arıyla temin ediyorsanız arıcısınızdır. Televizyonlarda dinlemişsinizdir. Amerika da arılar ölüyor diye Dünya ayağa kalktı. Konu Amerika’nın konusu değil dünyanın konusu, eğer sizin bahçenizdeki arı ölecek olursa çekeceğimiz sıkıntılar sadece sizin, benim değil hepimiz ve dünyanındır. Zonguldak’ın kötü bir kaderi yabani ot ilacıdır. Esas üretilme amacı tren yollarındaki otların kurutulmasıydı. Maalesef biz oto kesmiyoruz. İlaçla kurutmaya çalışıyoruz. Maliyeti çok ucuz tırpan ücreti 50 TL motorla aynı alanı 15 TL’ye ilaçlanıyor. İnsanların dağda bahçesine attığı ilaç çarşıda yaşayan bir çocuk çeşmeden içiyor. Son yıllarda yapılan araştırmalarda Türkiye de en çok kanser vakaların arttığı illerden bir tanesi Zonguldak çünkü tarımda kullandığımız ilaçlar çok bilinçsiz. Çiftçilerimiz tabi ki ilaçlamasını yapacak ama zararlı ot ilaçlarıyla değil. Ereğli’nin bir köyünde bir çiftçi arkadaşımız var. Çok basit bir böcek ilacı yapmış. Her türlü sebzede, meyvede kullanabilirsiniz. Isırgan otundan 5kilo toplayarak bir fıçıda çürütüyorsunuz. İçine 5 kilo soğan, 5 kilo sarımsak atıyorsunuz çürüyor ve ekşiyor. İçinden bir çay bardağını sırt pompaları var motorlu bir çay bardağını suya katıp günün istediğiniz saatinde ilaçlama yapıyorsunuz. Hiçbir böcekle karşılaşmayacaksınız.”

(Haber Cem Sürmeneli)