Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekai Kasap, göreve geldiği 2000 yılından bu zaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmaları anlattı. Yerel yönetimlerin ildeki turizmin geliştirilmesinde çok büyük katkı sağladıklarını belirten Kasap, Zonguldak'ın turizm bakımından 2000'li yıllardan bu zaman büyük bir gelişme gösterdiğinin de altını çizdi.
Zonguldak'ta 2000 yılından önce 3-4 tane belgeli otel bulunduğunu, fakat bu sayının 2011 yılı itibarıyla müracaatlarda dahil olmak üzere 17'ye ulaştığını ve yerli yabancı turistleri ağırlayabilmek için yatak sayısının büyük oranda artış gösterdiğini belirten Kasap, şunları söyledi;

TURİZM 'PARA' DEMEKTİR
İlimizde sadece bugün değil, 2000'li yıllardan beri yürüttüğümüz çalışmalar var. Bu çalışmalarımız sadece bugün yaptığımız çalışmalar değil, uzun zamandır yapıyoruz. Örneğin kazılarımız var ve sondaj kazılarımız var. Bu kazılardan bulduklarımızın araştırma, onarma ve koruma çalışmalarını yürütüyoruz. Ayrıca yerel yönetimlerinde bu konuda desteği çok büyük bir boyuttadır. Bakanlığımızın amaçları doğrultusunda gerek Valilik, gerekse belediyeler bizim çalışmalarımızı önemli oranda desteklemektedirler. Mesela arıtma ve çevre düzenlenmesi bu çalışmalar sadece bakanlığımızın yatırımlarıyla gerçekleştirilmeyeceği kesin bir durumdur. Burada yerel yönetimlerinde büyük bir rol aldığını inkâr etmek mümkün değildir. Özellikle maden kültürü üzerine kurulacak birçok alan vardır. Fakat tüm yaşamın bu doğrultuda düzenlenmesi yıllar sonra da Zonguldak'ın sadece maden merkezi değil, aslında önemli bir kültürel tarihe de ev sahipliği yaptığını gösterir. Buradaki tarihi kültürün geliştirilebileceğin ve burada turizmin önemli bir yer sahibi olacağının görülmesi milattan önceki (M.Ö.) yıllara uzandığı bilinen bulgular arasındadır. Bu bacasız fabrikanın da burada tütebileceğinin çalışmaları da bu sayede başlatılmıştır. Bunlarda uzun ve kısa vadeli projeler olarak yerel yönetimlerimiz tarafında da desteklenmektedir. Bu çalışmalara özel yatırımcılarımızın da geniş ufuklarla katkı sağlaması, gelecekte ilimizin refah ve yaşam düzeyini yükseltecektir. 'Turizm' demek 'para' demektir. Yatırımları ve sonrasındaki beklentilerle olsun her türlü zenginlik olacaktır. İlimizde buna çok müsait bir yapıya sahiptir.  Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yasalarda bulunan kaçak ve bandrolsüz ürün satışlarının önüne geçilmesi için yerel yönetimimiz ve emniyet güçlerimiz iyi bir çalışma sergileyerek neredeyse yok ettiler. Valiliğimizin bu konuda üstün başarı sergilemesi ve emniyet güçlerinin de canla başla çalışması takdire şayan bir durumdur. 2000 yılından bu zamana kadar yaptığımız çalışmalar şöyle: Cehennemağzı Mağarası'nın düzenlenmesi ve onarımı, Halil Paşa Konağı olarak bilinen müzenin onarımı, teşhir ve tanzimi, Çaycuma Kültür Merkezi'nin yılan hikayesine dönen (1993-2011) sürecin bitirilmesi ve hizmet sunacak duruma getirilmesi, Çaycuma Kadıoğlu Köyü'ndeki mozaiklerin gün yüzüne çıkarılması, kale onarımı ile başlayan sondaj kazıları sonunda Bakanlar Kurulu kararı alınıp Prof.Dr.Sümer Atasoy başkanlığında, Karadeniz bölgesinde bulunan tek antik tiyatronun kazı çalışmalarının devamı, Türkiye'deki tek maden müzesinin Baştarla Mahallesi'nde eğitim ocağı yanına başlaması, Zonguldak Devlet Tiyatroları'nın kurulması ve her hafta Cuma, Cumartesi günleri oyun sergilemesi, Halk kütüphanelerimizin hizmet vermeye başlaması.

TURİZM KARADENİZ'E
KAYIYOR
2000 öncesinde Zonguldak genelinde bulunan belgeli otel sayısı 3-4 taneydi. Ama bugün itibarıyla bakıldığı zaman müracaatlar dahilinde bu sayı 17 ulaştı. İşte buradaki sonuçta ilimizin turizme verdiği önemi kanıtlıyor. Denetimlerimizde özenle sürdürülüyor. Tabi ki yaptığımız bütün çalışmaların takdiri izleyenlere bırakılmıştır. Gün geçtikçe Zonguldak'ın önemi artıyor. Global ısınmayla birlikte turizm de Karadeniz'e doğru akıyor ve zenginleşiyor. Karayollarındaki gelişimde ulaşımı kolaylaştırdığı için çok büyük bir etken halini alıyor.
Turizmin bölgemizde büyük bir oranda zenginleşeceğinin ve gelişeceğinin inancını taşımaktayım. Yerel yönetimlerde artık turizm ile ilgili çalışmalarını hızlandırmakta ve çoğaltmaktadır.