İçişleri Bakanlığının genelgesi doğrultusunda şehir dışında oluşturulacak bir merkezde toplanacak olan ikinci el oto galerileri bu kararı son derece olumlu karşılıyor. Ereğli Belediye Meclisi’nden Belen Sanayi Sitesinin hemen yanındaki alana kurulması yönünde imar değişikliği yapılırken yaşanan ekonomik sıkıntılar ve sektörün durgunluğu bu alana yatırım yapacak galericileri düşündürüyor.

20 Yıldır Kdz.Ereğli’de araba galericiliği yapan Çalman Otomotiv firmasının sahibi Muzaffer Çalman, sektörün son dönemlerde yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkati çekti. Belen Sanayi Sitesi’nin hemen alt bölümüne yapılması planlanan ve kararı Kdz.Ereğli Belediye Meclisinden geçen ilçe genelindeki tüm 2.El Oto Galerilerini bir noktada toplayacak proje ile ilgili de düşüncelerini açıklayan Çalman, Ereğli piyasasında 10-15 bin TL’lik araçların satışının gerçekleştirildiğini söyledi. Kdz.Ereğli’de 2 adet oto galerisi bulunduğunu belirten 50 yaşındaki Muzaffer Çalman, piyasalarda şuanda araba bulmakta zorluk çekildiğine parmak basıyor.

 

“YER YOK DEDİLER”

 

Çalman yaptığı konuşmasında, “İlçe merkezinde bulunan 2. el oto galerilerinin bir merkezde toplanması iyi olacak bizim için. Akşamları araçlarını rahatlıkla bırakabileceğin bir düzenli ve güvenli yer olmuş olacak. Yer konusuna gelince biz orayı beğenmedik baştan ilgili kişilere bu sıkıntımızı da ilettik. Daha güzel bir yer önerilmesini istedik yer yok dediler ve şuanda da beklemedeyiz.

 

“PİYASALAR SIKINTIDA”

 

Kdz.Ereğli’de lüks arabalar ilgi çekmiyor daha çok düşük model araçlar ilgi çekiyor, eskiden lüks arabalar ilgi çekiyordu ve müşteri bulup satılabiliyordu. Ülkede yaşanan ekonomik kriz bölgemizde de ciddi anlamda hissedildi. Maaşlarda yapılan düşüşler tersanelerde yaşanan işçi çıkartmalar sektörün belini tamamen büktü. Yine Kdz.Ereğli’de şuan orta kesimin alabileceği şekilde yaklaşık 10-15 bin TL arasında değeri bulunan araçlar alınıp satılıyor. Geçtiğimiz yıl sektörün yaşadığı sıkıntılar ile bu yılki sıkıntılar arasında değişen hiçbir şey yok.”

 

 

Güneri Otomotiv Sahibi 60 yaşındaki Selami Güneri, 30 yaşından bu yana oto galeri işi ile uğraştığını belirtiyor. Yaşanan ekonomik krizlerin artından Kdz.Ereğli’de araç satışında gözle görülür bir düşüş yaşandığına dikkati çeken Güneri, internet ortamında araçların satışı için çaba gösterdiklerini belirtiyor.

 

KRİZ OLUMSUS ETKİLEDİ

 

Sektörün içerisinde bulunduğu durum ve galerilerin bir merkezde toplanması projeleri hakkında Güneri şu sözlerle düşüncelerini açıklıyor:  “Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve bölgemizde yaşanan ekonomik kriz ciddi anlamda sıkıntıya neden oldu. Erdemir’de yapılan maaş kesintileri tersanelerde çalışan kişilerin işsiz kalması ve maaş problemleri her noktaya vurduğu gibi Kdz.Ereğli’de bu işten ekmek yiyen bizleri de etkiledi.

 

“GALERİLER İŞ YAPABİLİR”

 

İkinci el oto galerilerinin Belen Sanayi Sitesi güzergahında tek bir çatı altında toplanması ile ilgili olarak düşüncem ise, bence güzel bir proje. Vatandaşlarımız oraya geldiklerinde bütün araçları rahatlıkla görebilecek seçme şansını tercih şansını daha fazla kullanabilecek. Bu proje hayata geçmesinin ardından o güzergahta yeralacak araç galerileri iş yapar diye düşünüyorum.

 

“EREĞLİ’DE SATILAN ARAÇLAR”

 

Kdz.Ereğli araç yönünden oldukça zengin. Honda olsun Volkswagen olsun 2008-2009 model araçlar alıcı buluyor, vatandaş soruyor. Yine Renault, Tofaş, Opel, Ford, Hyundai seçilen tercih edilen araçlardan birtanesi”

 

 

Yanık OTOMOTİV

 

Ali Yanık 42 yaşında, 34 yaşında galerici işine başlamış, 8 yıldan beri galerici işi ile ilgileniyor.

 

Kdz.Ereğli’nin tanınmış galerilerinden biri olan Yanık Otomotiv Firma Sahibi Ali Yanık aynı zamanda Kdz.Ereğli’de Galericiler Derneği Başkan Yardımcılığı görevini sürdürüyor. Kdz.Ereğli’de ikinci el oto galerilerinin önünün açılabilmesi için galerilerin bir merkezde toplanması gerektiğine vurgu yapıyor. Kdz.Ereğli’de galericilik yapan esnafın düzgün ticari hayatlarının bulunduğunu diğer bölgelerde Kdz.Ereğli’nin güvenilir ve dürüstlük ile tanındığını belirten Yanık, sorunların çözümünde birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmesinin şart olduğuna dikkati çekiyor.

Son yaşanan ekonomik krizlerin ilçe genelinde düzeni de olumsuz etkilediğini belirten Yanık gazetemiz muhabirine hem Ereğli piyasaları hem de sektörün durumu ile ilgili şu bilgileri aktarıyor.

 

PİYASANIN DURUMU

2. El araçlarda çok büyük bir sıkıntı var diyebiliriz, sadece bu sıkıntı Ereğli için de geçerli değil pek çok bölgede bu sıkıntı yaşanıyor. Rekabetin olması galerici esnafını bir anlamda sıkıntıya sokuyor gibi gözüküyor.

 

PROJE ÇOK ÖNEMLİ

Kdz.Ereğli Galericiler Derneği Başkan yardımcılığı görevini de sürdürmekteyim. Türkiye geneline bakıldığında bir analiz yaptığımızda tüm galeriler bir araya gelip toplanıyor ve bir merkezde alıcılara hizmet veriyor. Bu güzel bir proje. Hem satıcı için hem alıcı için seçeneğin bol olduğu kalitenin arttığı bir düzen oluyor. Mesela bizim burada 4 sene önce araba pazarımız vardı. Satışlar gerçektende güzeldi, araç alanda aracını satanda memnundu. Altını çizerek şunu vurgu yapmak istiyorum ki bu pazarın yeniden oluşturulması gerekiyor.

 

EREĞLİ KUTU GİBİ KALDI

 

Düzce’ye büyük bir 2. el oto merkezi kurulması buranın esnafını sıkıntıya soktu. Ereğli’nin önü bir nebze olsun kapatıldı şimdi bir de Zonguldak’a böyle bir merkez kuruluyor, Kdz.Ereğli arada kaybolup gidecek. Kdz.Ereğli’de araç satışı yapan galeriler hepsi düzgün esnaflardır, ticaretini yapmaya ekmek kazanmak için mücadelesini sürdürmek görevindedir. Bakın Kdz.Ereğli’ye İl’lerde olmayan araç satış yerleri var. Bilinen markalar hep burada, 12 bayimiz var 26 tane 2. el oto galerimiz var. Bizim acilen 2. el galerilerini bir merkezde toplayıp vatandaşa bu şekilde hizmet vermemiz ve galerilere alıcıları çekmemiz gerekiyor.

 

SEKTÖR GELİŞİYOR

 

Kdz.Ereğli’den sadece Ereğli’ye değil değişik İl’lere ilçelere de araç satışları yapılmakta. Teknoloji artık aldı başını gidiyor, insanlar istedikleri araçları artık internet üzerinden de rahatlıkla biliyor günümüzde bu bir sektör haline gelmeye de başladı. Ereğli genelinde ise genelde binek arabalar alıcı biliyor. Vatandaş bütçesine göre muhtemelen 8-15 bin TL arasında araçları alıp satıyor.

 

 

Araç satışı ve kiralama işi de yapan Özcan Rent A Car Sahibi Lütfi Özcan, 15 yıldır bu sektörün içerisinde yeraldığını belirtirken özellikle galerilerin bir merkezde toplanma işinin oldukça sağlıklı bir düşünce olduğuna vurgu yaptı. Piyasaların hareketli olduğunu belirten Özcan, piyasalardaki araç satışları ile ilgili de düşüncelerini açıkladı.

41 Yaşındaki Lütfi Özcan yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

“KALABALIK AİLELER

DOBLO TERCİH ETSİN”

Ben her arabanın güzel olduğuna inanıyorum. Renault, Volkswagen, Toyota hepsi kaliteli araçlar alıcının ilgisini çeken araçlar diyebilirim. Yani 2. elde şaşılmayan zarar edilmeyecek araba bana kalırsa Toyota’dır. Size demek istediğim araç olarak alman teknolojisi ve Japon teknolojisi bu araçlardır. Ama diyeceksiniz ki köylümüzün çiftçimizin kalabalık aileler de kullanabilecekleri araç Tofaş Doblo dur. Hem satılmada hem de kiralama da en çok ilgi çeken arabalar Toyota ve Volkswagen.

 

PİSAYA İYİ

Şuanda piyasa iyi hem araç satılamasın da hem de kiralanmasında mesela şuanda elimde arabam kalmadı sonuç olarak piyasa iyi.

 

2.EL MERKEZİ

Bence güzel bir proje destekliyorum, şehir içinde trafiğe de yararı olacağına inanıyorum. Sonuçta insanlar kaldırımdan inip yoldan yürümek zorunda kalıyorlar. Bu metropolün gelişme alanında ne gerekiyorsa biz de ona uymak zorundayız.