Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ve ÖZEV tarafından "Engellilerin Başarı Öyküleri" konulu panel düzenlendi. ZKÜ ve ÖZEV tarafından düzenlenen panel Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Programa Vali Erol Ayyıldız, ÖZEV Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmur Özer, rektör yardımcıları, daire müdürleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

 

Açılış konuşmasını Prof. Dr. Mahmut Özer yaptı. Özer, "'Her insanın Hayatta Yapamadıkları var. Bu bizi engelli mi yapar?'" başlığı altında engeli bireylerimizin başarı hikayelerini dinleyeceğiz. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde onu engelli bireylerden oluşmaktadır. Son güncellemelerle elde edilen veriler 6 milyon 5 yüz bin 103 görme engelli, 14 bin 8 yüz fiziksel engelli, 75 bin ısıtma engelli, 45 bin otistik, 17 bin 5 yüz spastik ve 21 bin zihinsel engelli olmak üzere ülkemizde toplam 6 milyon 673 bin 403 engelli olduğuna işaret etmektedir. 2011 yılında üniversitemizde kurduğumuz 'Engelsiz ZKU Birimi'nin çalışmalarını tüm imkanlarımızla destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz. Engelsiz ZKU Birimi 2011 yılında üniversitemizin tüm birimlerinde çok sayıda bilgilendirme ve farkındalık toplantısı düzenlemiş, engelli öğrencilerimizin istek ve beklentileri belirlemiş  'ZKU Fiziksel İmkanlar Tespit ve Değerlendirme Raporu' hazırlanmış, raporda belirtilen hususlar uygulamaya konulmuştur. Ayrıca bu ay içerisinde tamamlanacak olan yeni kütüphane binasında görme engelliler için oluşturduğumuz 'Sesli Kütüphaneyi' hizmete sunacağız" dedi.

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız ise konuşmasında "Bu günkü panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İyi ki bu tıp vakıflar ve dernekler var. İyi ki onların başında karşılık beklemeden uğraşan insanlar var. Topluma sanki yardıma muhtaçmış gibi görünen insanların bu gibi örgütlerle diğer insanlara da yardım ettiğini görüyorsunuz. Bu paneli anlamlı buluyorum. ZKÜ ye ve ÖZEV'e teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından basarı hikayelerini anlatmak üzere, Olcayto Tuncel, Gökhan Kurnaz ve Atılla Sümer sahnede konuşmalarını yaptı. OZEV Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan'ın oturum başkanlığını yaptığı panelde katılımcılara basarı hikayeleri anlatıldı. Konuşmacı Atilla Sümer'in kanuni ziyafetinin ardından konuşmacılara plaketlerinin takdim edilmesi ile panel sona erdi.

ÖZEV Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan da panel sonunda kitaplarını imzaladı.