Zonguldak Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, il genelinde faaliyet gösteren dernek sayısının 962 olduğu öğrenildi. Hemşehri ve taraftar derneklerinin sıkça görüldüğü listede cami yaptırma dernekleri de geniş yer tutarken, birbirinden ilginç isimlerdeki dernekler de listeye damgasını vurdu.

 

Valilik izni olmadığı için Dernekler Müdürlüğü’nden açıklama alınamazken, isimlerini vermekten kaçınan bazı hemşeri dernekleri yöneticileri, “Her dernek bizim gibi değil ki. Bazı dernekler sadece bira satmak için kuruluyor. Biliniyor ki, derneklerde ve lokallerde içki satışı yasal. Adam kendi dükkanına içki ruhsatı almaktansa bir dernek kurup sorunu çözüyor. Mesela derneğin ismi ‘Zonguldak’ın filanca köyünü güzelleştirme derneği’ olsun. Ama bakıyorsun ki, filanca köyü için ne çalışma var ne de bir uygulama. Ayrıca bizim Zonguldak insanında ‘başkan’ olma tutkusu da var. Bir dernekle istediği başkanlık sıfatını kazanabiliyor. Bu konuda gerekli araştırmalar ve denetlemeler yapılmalı” diyerek ‘mantar’ tabir ettiği derneklere tepki gösterdiler. Öte yandan, alınan bilgi doğrultusunda bu derneklerin 2011 yılının ortalarında sayısının 1000’i geçmesi bekleniyor.

 

İLGİNÇ DERNEK İSİMLERİ

Dernekler arasında isimleri dikkat çeken derneklerden bazıları şunlar: Muhabbet Kaynaşma İlim ve Yardımlaşma Derneği, Karadeniz Kum Midyesi Avcıları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Güz Gülleri Emeklileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Devrek CB Halkbandı Telsizciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği,  Türkali Köyü Yukarıdere Mahallesi Mezaristan Bakımı Onarımı ve Camii Dayanışma Derneği, Kozlu Askeritepe Mevki Ortaöğretimi Geliştirme Derneği, Gazipaşa Caddesi Güzelleştirme Derneği, Merkez Kokaksu Hacı Hasan Yılmaz Cami ve Kuran Kursu Yaptırma Yaşatma ve Talebeleri Koruma Derneği, Karaelmas Mensupları Derneği, Bisiklet Sevenler Derneği, Gönülden Hayvan Sevenler Derneği, Bizim Çocuklar Spor Kulübü Derneği.