Gülüç'de meydana gelen heyelan sonucu oluşan toprak kaymasındaki çalışmalar, bölgedeki yaklaşık bir dönümlük alanın SİT alanı olması nedeniyle yapılamıyor. Kültürel varlıkların bulunduğu alanla ilgili yapılan açıklamalarda ise Bekyeri Mahallesi mevkisindeki çalışmaların sürdürülebilmesi için, Anıtlar Kurulu'ndan alınan izin doğrultusunda başlatılan kazı çalışmalarının tamamlanması bekleniyor.

Gülüç Bölgesi'nde meydana gelen heyelan bölgesindeki çalışmalar Anıtlar Kurulu'ndan alınan izin sonrasında başlatıldı. Heyelan olan bölgede kültür varlıklarının bulunması ihtimali üzerine başlatılan kazıların birkaç ay sürebileceği ifade ediliyor. Kazılar sonrasında bulunacak olan kültür varlıklarının müzeye taşınacağı, çıkan kalıntılara göre karar alınarak projenin uygulanması gerektiği ifade edildi. Çalışmalarla ilgili olarak konuşan İlçe Müze Müdürü Ahmet Mercan heyelan sonucu üçüncü derece sit alanı olan kısmın tamamının kaydığını söyledi.

 

İZİNLE ÇALIŞMALARA BAŞLADIK

Bölgenin sit alanından kurtulması için öncelikle kazı yapılması gerektiğine işaret eden Mercan, şöyle devam etti: "Kurul kararına göre, burada bulunan kültür varlıklarının ortaya çıkarılarak müzeye taşınması ve çıkan kalıntılara göre karar alınarak projenin uygulanması gerektiği belirtildi. Bu bağlamda bakanlığımız ve genel müdürlüğümüzden aldığımız izinle çalışmalara başladık. Buradan çıkacak bulgulara göre hazırlayacağımız raporu kurula sunacağız. Kurul kararı sonrasında İl Afet İşleri Müdürlüğü hazırladığı projeyi uygulayabilecek. Burası ilk tescil edildiğinde, küçük bir temel kalıntısı ve mezar gibi şeyler görülmüş. Bunun üzerine alan birinci ve üçüncü derece sit alanı ilan edilmiş. Çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdüreceğiz. Yeteri kadar çalışma yapmamız gerekiyor ki, alanda kültür varlığı kalmadığına kanaat getirelim

 

GÜNGÖR'ÜN AÇIKLAMASI

Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, kazı çalışmalarının birkaç ay sürebileceğini, amaçlarının, toprak kayması sonucu hasar gören ve görmeyen binaların kurtarılması olduğunu söyledi. Güngör, 2009 ve 2011 yıllarındaki heyelanlar sonrası alana müdahale etmekte zorlanıyoruz. Çünkü bulunduğumuz yerdeki bir dönümden fazla alan birinci derece sit alanı. Ön kısımda da üçüncü derece sit alanı var ama orada bir sıkıntı yaşamıyoruz, her türlü işlemi yapabiliyoruz. Birinci derecedeki sit alanına müdahale edebilmek için Anıtlar Kurulu'ndan izin aldık. Bugün birinci derece sit alanındaki çalışma başladı. Kazı sonucundaki rapor tekrar Anıtlar Kurulu'na gidecek. Buna göre projemizin uygulanması sağlanacak. Çalışmalar bir kaç ay sürebilir. İnşallah önümüze bir engel çıkmaz. Heyelan bölgesine Afet İşleri tarafından proje yapıldı. Buna göre bulunduğumuz alandan yaklaşık 8 metre inilerek, kademeli olarak alt kısımdan geçen ana yol seviyesine ulaşılacak. Bu çalışmalar yapılarak, heyelandan zarar gören ve zarar görmemiş diğer apartmanların da kurtulmasını sağlayacağız. diye konuştu.