Zonguldak TSO Başkanı Demir:

"Özel sektör olarak havzada bir milyon ton üretim yapma kapasitemiz var. Torba yasayla artan maliyetler üzerimizden alındığı takdirde orta ve büyük ölçekli projelerimizle ilave bir milyon ton daha üretim kapasitesine sahip olabiliriz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2023'e kadar yerli linyit ve taş kömürü kaynaklarının tamamının elektrik üretim amaçlı değerlendirilmesi hedefine katkı vermek isteyen Zonguldak'taki kömür işletmecileri destek bekliyor.

Elektrik enerjisi üretimi birincil enerji kaynaklarına göre yüzde 37,9'u doğalgazdan, yüzde 31,5'i yenilenebilir enerjiden, yüzde 28'i kömürden ve yüzde 2'si petrolden ve yüzde 0,6'sı ise diğer kaynaklardan elde edilen Türkiye'de, bakanlığın geliştirdiği strateji kapsamında 2023 yılında kömürün payının yüzde 37'ye çıkması öngörülüyor.

Geçen yıl yaklaşık 35 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşen yerli kömür kaynaklı elektrik enerjisi üretiminin 2019 yılı sonuna kadar yıllık 60 milyar kilovatsaate çıkarılması için Bakanlığın belirlediği temel politikalar arasında yer alan "Yerli kömürlere dayalı elektrik üretim tesisi yatırımlarına yönelik teşvik uygulamasının izlenerek, ihtiyaçlara göre güncellenmesi" çalışması Zonguldak havzasındaki işletmecileri umutlandırdı.

Kömür işletmecisi ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Demir, yaptığı açılamada, eylül 2014'te yürürlüğe giren 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un maliyetlerini yüzde 50'nin üzerinde artırdığını söyledi.

Asgari ücretteki artışın da işletmeleri etkilediğini anlatan Demir, bu süreçte geliştirilen yerli kömüre yönelik stratejileri önemsediklerini dile getirdi.

Aklı başında bütün ülkelerin kendi kaynaklarıyla kalkınmak durumunda olduğunu belirten Demir, şöyle konuştu:

"Bizde zaman içinde planlama hataları sonucu oluşmuş çok çarpık bir sistem vardı. Ağırlıklı olarak doğalgaza bağımlıyız. Bu uluslararası arenada da belli bir ölçeğe varınca hükümetlerimizin elini kolunu bağlayan bir hal alıyor. Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın bütçe sunumunda bu hesabı gayet net ortaya koymuşlardı. Eğer mevcut sistemdeki halen faaliyette olan sahalarda ve tesislerdeki problemleri giderebilirsek ve yeni tespit edilen kömür rezervlerini de sisteme hızlı bir şekilde sokabilirsek 7,2 milyar dolar civarında doğalgazda bir tasarrufumuz olacağı öngörülüyor. Bizim özlediğimiz, beklentimiz bölgesinde ve dünya ölçeğinde güçlü Türkiye'yi kurmak. Türkiye'yi daha güçlü hale getirmenin yolu muhakkak yerli kaynaklarıyla öz güveni yüksek bir ülke yapmaktan geçiyor. Sayın Enerji Bakanımızın bu başlık altındaki çalışmalarının da buna ciddi katkı sağlayacağını düşünüyor ve sonuna kadar destekliyoruz."

- "Özel sektörün üretimi 2 milyon tona ulaşabilir"

Demir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının kömür madenciliği ve kömürden elektrik üretimine sağlanacak destek konusunda bir çalışma yaptığını aktararak, henüz elektrik üretimi için açılmamış, özel sektöre devri yapılmamış bazı yerli kömür rezervlerinin olduğunu anlattı.

Ulusal ekonominin en önemli önceliklerinden birisi olan yerli kömürün tamamının elektrik üretiminde kullanılacağına dikkati çeken Demir, "Torba Kanun adını verdiğimiz yasa, bütün yer altı işletme madenlerine ciddi anlamda ek maliyet getirdi. Zonguldak özelinde bu konunun çok önemli olduğunu Sayın Bakanımıza arz ettik. Hem cari açığın azaltılmasına hem de elektrik üretiminde yerli kaynak payının artırılmasına ciddi hizmet ettiğimizi düşünüyoruz. Özel sektör olarak havzada bir milyon ton üretim yapma kapasitemiz var. Torba yasayla artan maliyetler üzerimizden alındığı takdirde orta ve büyük ölçekli projelerimizle ilave bir milyon ton daha üretim kapasitesine sahip olabiliriz" ifadelerini kullandı.

Demir, yerli kömüre maksimum seviyede kullanabilmek adına yapılacak Ar-Ge çalışmalarının önemli olduğuna, kömürün gazlaştırılması ve sıvılaştırılmasıyla ilgili hem Çin'de hem de Avrupa ülkelerinde bilimsel çalışmalar yapıldığına dikkati çekerek, klasik usulde kömürden elektrik üretmenin verimliliğiyle, modern sistemlerle elektrik üretmenin verimliliği arasında ciddi bir fark olduğunu kaydetti.

- "Ülke ekonomisine katkı vermek istiyoruz"

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci de yerli üretime geçerek dışarı verilen dövizleri durdurmak yönünde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının büyük gayretleri olduğunu anlattı.

Zonguldak'ın yer altında şu anda 1 milyar 300 milyon ton kömürün bulunduğuna değinen Demirci, "Özel sektörümüzle beraber bir an önce kömürü yeryüzüne çıkarıp ülke ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Beklentimiz yerli üretime önem verileceğinden bilhassa Türkiye Taşkömürü Kurumuna işçi alınması yönündedir. İnşallah kuruma ve diğer kömür şirketlerine önem verilip işçi alımlarını gerçekleştirebilirsek ülke ekonomisine daha fazla katkı vermek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.