Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir maden sahalarında rödevans karşılığı kömür üretimi gerçekleştiren firmaların yöneticileri ile Vali Kaban’ı ziyaret ederek 300 megavat gücünde santral kurmak istediklerini açıkladı.

Zonguldak Valisi Ali Kaban da; santraller bölgesinde 600 megavatlık boşluk olduğunu bundan böyle yerli kömürle çalışacak santrallere öncelik verilmesini arzu ettiğini söyledi..



Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir’in özel sektör maden işletmelerinin yöneticileri ile birlikte Vali Ali Kaban’ı makamında ziyaret ettiği ve elektrik santrali kurmak için bir araya gelen maden işletmeleri arasında imza altına alınan protokol metninin bir örneğini verirken şöyle konuştu:

HİMAYE VE DESTEK BEKLENTİSİ

“Soma Torba Yasasının çıkmasından sonra sektör olarak çok zor bir süreçten geçildiğini bu zorlukların aşılmasında büyük himaye de desteklerini gördükleri Zonguldak valisi Ali Kaban’dan enerji üretim iznini alınmasında da desteklerini isteyen ZTSO Başkanı Demir : “ 27 yıldır devletin üretime değer görmeyip terk ettiği ,artık gördüğü rezervlerde 5000-5500 işçi çalıştırdık. Yılda bir milyon tona yakın kömür üretmeyi nasıl başardı isek elektrik üretimine başaracağımıza inancımız tamdır. Üretici kuruluşlara olan himaye ve desteğinizi beklediğimizi ifade etmek isterim.”



BİRİ ÜRETİM DİĞERİ İSTİHDAM

Zonguldak’ta görev yaptığı üç yıl içinde sektörün sorunlarının çözümü hususunda büyük çaba sarf ettiğine değinerek “Bu kömürü Zonguldak’ın en önemli meselesi olması itibari ile acaba nasıl bir formülle kurtarabiliriz ,bununla ilgili sürekli zihnini yoran birisi olarak, bir mülki amir olarak yaptığım görüşmelerde iki şeye çok vurgu yaptım. Dedim ki ne yapılacaksa, nasıl bir proje uygulayacaksak, Zonguldak için 2 şey önemli . Birisi üretim düşmeden mümkünse aratarak devamı,2incisi istihdam düşmeden mümkünse aratarak devamı. Ticaret ve Sanayi Odası olarak anladığım kadarı ile üretilebileceğini gösteriyorsunuz. Bu minvalde ben o yaptığım görüşmelerde çok önemli bir hususu üst düzey bürokrasi ile paylaşmıştım. Ve bu da kabul görmüştü. O da şudur. Bizim burada bir santral bölgemiz var. Bu santral bölgemizde bazı başvurular var. Bu bölgemizde üretim yapan 2 büyük firmanın başvuruları var. Ayrıca bölgemizin firmasının küçük çapta bir başvurusu var. Fakat her ne olursa olsun burada ki bu 556-600 megavatlık bir boşluğun bir şekilde yerli kömür üretimi üzerinden tamamlanması lazım. Artık yeter zaten oradaki tek bir firma en büyük firma Eren Holding 7 milyon ton zaten tüketiyor, yurt dışından getirmek zorunda. Bunu veremezsiniz ,zaten kimse veremez yani. Ama bizimde yaşaması gereken bir TTK’mız var.Yaşaması gereken bir rödevans sistemimiz var. Rödevans .bugün TTK ile üretim miktarları ile neredeyse başa baş gelecek kadar bir çaba sarf ediyor. Eğer bir sıkıntıya girmezse Zonguldak’ta bunu başaracak gücü var.” İfadelerini kullandı.
Vali Kaban ayrıca özel sektör maden işletmecilerini geçirdikleri zorlu süreçte üretimden ve Zonguldak’tan vazgeçmedikleri için kutlayarak “ Şunu ifade etmek isterim ki o geçtiğimiz sıkıntılı dönemde hakikaten sizler özel sektör madenciliğinin Zonguldak’ta geriye kalan isimleri olarak bu işe emek vermiş, bu işten kendisi ekmek yediği kadar , başkalarına da ekmek yedirmek adına kendisi belli bir çıkar bulmaya çalıştığı kadar Zonguldak içinde bir çıkış olmaya gayret sarf eden olarak bende size bu sıkıntıları aşmak adına gösterdiğiniz gayretlerden dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“NİYE BÖLGEMİZE YATIRIM OLARAK DÖNÜŞTÜRÜLMESİN”

Vali Kaban heyeti kabulünde düşüncelerini şu sözlerle ifade etti. “Sizin talebiniz 300 megavat, Nereden baksanız 300 megavat demek 1 milyar Türk lirası değerinde bir hak.Bunu niye yerli bir üreticisi almasın Bunu niye almayacaksınız. Bugün normal 1 kilovat bir enerjinin bedeli 10 kuruş civarında ama yerli kömürle yaparsanız bunun fiyatı 18 kuruş. Bunu niye biz kullanmayalım. Niye bölgemize bir yatırım olarak dönüştürülmesin. 300 megavat demek 1 milyon ton kömür demek . Kabaca siz bugün 500 bin ton kömür üretiyorsunuz bugün 500 bin ton kömürü zorda olsa üretiyorsunuz. Tüketecek yeriniz olursa her yıl 1 milyon ton tüketmek zorunda kalırsanız böyle bir santralde zorlanırsanız yani.

“YETER ARTIK YEREL OLMALIYIZ”

Sizden de enerji 18 kuruşa alınacak yerli üretici olarak. 1 milyon ton kömür demek, 5 bin işçi demek biraz çalışacağız tabiî ki işimiz bu zaten Zonguldak demek kömür demek ,işimiz bu bizim, kömürü üretmek.Geçici çözüm önerileri ile nereye kadar gideceğiz. Bunlarla bir yere kadar gidebilirsin ilelebet götürecek değil ki. Bir süre sonra kalkıyor o destek. Eğer böyle olursa sizin ifade ettiğiniz formatta olursa o zaman, sizin sürekli tüketim kaynağınız olacak. Üretiminize sebep olacak bir şeye sahip olacak bir şeye dönüşüyor. Bakınız bir avuç kalmışsınız zaten hiç olmazsa burada durdurmamız lazım bu erozyonu. Yeter artık ,yerel olmalıyız. Kimse kusura bakmasın. Yerel olsun.Başka yolumuz kalmadı. Bizim 3 sene boyunca yaptırdığımız çalışmaların sonuçları burada kitapçıklarımızda onları bakanlıklarımıza da takdim ettim size de vereceğim. İnşallah bundan sonra vekillerimiz nezdinde de Ankara’da ki Enerji Bakanlığımızda gerek Sayın Bakanımız gerekse üst düzey bürokratlar nezdinde de bu dosyaları, makul, mantıklı, hakikatli ve bilimsel çalışmaları sunmamız lazım. Başka yolumuz yok. Ayrıca ben inanıyorum ki tüm siyasi partilerimizin temsilcileri bu konuda her türlü desteği verecektir.Sadece rödevanscılara da değil ,imkanları var ,işçilere de.Artık Zonguldak için son bir çıkış olarak realize etmek için talep etmemiz lazım. “

TERMİK İÇİN BAŞVURULACAK

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir ise sıkıntılı sürecin atlatıldığını sektörün yeniden yapılanma ve toparlanma ya başladığını ancak süreli planlama yapabilmek için Pazar sorununu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini bunun içinde elektrik santrali kurmak için bakanlıktan lisans talebinde bulunacaklarını kaydetti.


Haber Merkezi