Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) özelleştirileceği iddiasıyla başlatılan imza kampanyasına destek verdi.

Kahveci, Vergi Dairesi önünde açılan standı ziyaretinde, geçen yıl Türkiye'de iş kazaları nedeniyle yaşamını yitirenlerin bin 500 civarında olduğunu söyledi. 

Gelişmiş ülkelerde maden kazalarından söz edilmediğine dikkati çeken  Kahveci, şöyle konuştu:

"Türkiye'de taşeronlaşmanın getirdiği durumu görüyoruz ve yaşıyoruz. 'Az maliyet ve daha çok kar' düşüncesi, iş kazalarının maalesef kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız, TTK'nın özelleştirilmesiyle ilgili açıklama yapmış. Bunu doğru tarif görmek mümkün değil. Ülkemizde özelleştirmenin çok anlamlı olmadığını geldiğimiz noktada hep beraber gördük. Özelleştirilen kurumların durumları ortada. Soma, özelleştirilmiş, 301 madencimizi kaybettik. Ermenek özelleştirilmiş, orada da işçi kardeşlerimiz hayatını kaybetti. Devlet, elindeki kamu iktisadi teşebbüslerini (KİT) özelleştirince kendisi ne yapacak? Onun için TTK'nın özelleştirilmesini doğru bulmuyoruz.

Türkiye Kamu-Sen olarak bu özelleştirmenin karşısında olacağız. İşçi arkadaşlarımız meselelerine sahip çıkıyor, onları kutluyorum."

Kurumun işçilerin mülkü olduğunu savunan Kahveci, "Onların düşüncesi alınmadan orayı asla özelleştiremezsiniz. Özelleştirdiğiniz kurumları da görüyoruz. Her şey para kazanmak ve kar değildir. Yıllardır bu işçiler buraya emek veriyor. Orası özelleştirilince belki de birçoğu işsiz kalacak. Sosyal sorunlar yaşanacak. Madenlerde yaşanan sorunlar, sıkıntılar ve işletmeden kaynaklı sorunlar varsa bunlar giderilsin" diye konuştu. 

Türkiye'de iki milyonun üzerinde taşeron çalışan bulunduğunu öne süren Kahveci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu insanlar asgari ücrete mahkum edilmişlerdir. İzinlerini kullanamıyorlar. Kıdem tazminatlarını alamıyorlar. Sİz özelleştirmeden bahsediyorsunuz. Yaşanan sorunları çözmek ve gidermek varken burayı satarak kurtulamazsınız. Madenlerde emeğini, yıllarını ve sağlığını ortaya koyan arkadaşlarımızın çalışma şartlarını iyileştirmek lazım. Özelleştirmenin ülkemize katacağı hiçbir katma değer yoktur. Bugün ABD, yaşadığı krizi kamu yatırımlarıyla aşmıştır. Onun için maden ocaklarının özelleştirilmesini doğru bulmuyoruz.

İşçilerin çalışma şartları düzenlensin, yetkililerden bunu bekliyoruz."

(AA)