Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) özelleştirileceği yönündeki iddialarla ilgili, "Biz, özelleşmenin ölüm ve iş cinayeti olduğunu yaşayarak öğrendik. O nedenle bizim bir tane taşımızı dahi özelleştirmeye kalkarlarsa hep beraber mücadele edeceğiz." dedi.

GMİS tarafından, TTK'nın özelleştirileceğine ilişkin iddialar nedeniyle yapılacak kitlesel basın açıklaması öncesi, madencilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 

Üzülmez Müessese Müdürlüğündeki toplantıya, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, GMİS Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir ile şube yönetimi ve madenciler katıldı.

Uludağ, burada yaptığı konuşmada, özelleştirme kararından vazgeçilene kadar eylemlere devam edeceklerini söyledi.

TTK'nın bilerek zarar ettirildiğini öne süren Uludağ, "Şu anda 8 bin 500 kişiyle çalıştırılarak zarar ettiriliyoruz. 5 bin 500 üretim işçisi açığımız var. Bu açığı 2012'den bu yana TTK da talep etmesine rağmen işçi açıkları giderilmemiştir. Üretim işçisinin açık olduğu yerde bir kurumun zarar etmemesi mümkün değildir. Bu açıklar giderilmeden zararı kapatamayız." diye konuştu.

Uludağ, maden işçisinin ekmeğine her zaman sahip çıktığını ve çıkmaya da devam edeceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Karadon Müessese Müdürlüğümüze özelleştirme yazısı gelmiştir. Bu yazıyı geri çekene kadar gerekli mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bir tek iş sahamız olan TTK vardır, onu da özelleştirmek, kapatmak istiyorlar. TTK özelleştirilirse Zonguldak diye bir şey kalmaz. Bir çalışanın 13 kişiye katma değeri var. Yani bir çalışan 13 kişiye katkı sağlıyor. Burada 10 bin kişinin çalıştığını düşünürsek 130 bin kişinin buradan kaybolduğu, Zonguldak'ın bittiği demektir."

"Bize kimse özelleştirmeyi savunmasın." diyen Uludağ, "Biz, özelleşmenin ölüm ve iş cinayeti olduğunu yaşayarak öğrendik. O nedenle bizim bir tane taşımızı dahi özelleştirmeye kalkarlarsa hep beraber mücadele edeceğiz. Bugün birlikte olma, mücadele, işimize, ekmeğimize sahip çıkma günüdür. Çünkü bizim başka iş sahamız yok." ifadesini kullandı.

Uludağ'ın konuşmasının ardından işçiler işbaşı yaptı.