Kdz.Ereğli'de çeşitli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Ereğli Ümmet Platformu, İsrail'in müslümanlara yönelik saldırı ve baskılarına tepki gösterdi. Devrim Bulvarında toplanan aralarında AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır'ın da bulunduğu grup, slogan attı, çocuklar ise döviz taşıdı.

 

AMBULANSLARA BİLE İZİN VERİLMEDİ

Grup adına açıklama yapan Bülent Öztürk şu ifadelere yer verdi: "Geçtiğimiz hafta Mescid-i Aksa’nın avlusunda 3 Filistinli genç, işgalci İsrail askerleri tarafından kurşun yağmuruna tutularak şehit edildi. İsrail askerleri, yaraladıkları 3 Filistinli’ye tıbbî müdahalede bulunmak için gelen ambulansların Mescid’e girişine de izin vermedi. İsrailli asker ve polisler son yıllarda özellikle sivillere yönelik saldırılarıartarak devam etmektedir. Bir taraftan Gazze’ye yönelik ölümcül abluka ve kuşatma devam ederken, diğer taraftan Kudüs’te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa’da ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara yönelik saldırı, baskı ve yıldırma politikaları uygulanmaktadır.  Kudüs, İslam ümmetinin onurudur, şerefidir. Tertemiz geçmişi ile bizler için korunması gereken mabedimizdir. Ümmetin yiğit evlatlarının intifada ateşi ile diktatörlükleri alaşağı ettiği coğrafyamızda, katillerin kirli ellerinden uzak tutulması gereken mahremimizdir. Yakın coğrafyamızda meydana gelen her olayda fotoğrafı daha iyi görebilmemiz için hakkı batıldan ayıran mihenk taşlarındandır. Yakın zamanda Tunus’tan başlayarak, Libya, Mısır, Yemen ve Suriye’de diktatörlere başkaldıran kardeşlerimizin kalplerinde yanan özlemdir. Kudüs’ün özgürlüğü, Müslüman coğrafyamızda katillere, diktatörlere, işbirlikçilerine karşı ayağa kalkmış kardeşlerimizi sahiplenmek, onlarla bir arada olmak, mücadelelerini omuzlamak ile mümkündür. Ümmet olmanın kardeş olmanın anlamı budur.

 

"SALDIRILAR DEVAM ETMEKTE"

Son dönemde Kudüs’te ezanın yasaklanması, Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması, ardından kapılarına metal arama dedektörlerin yerleştirilmesi, Mescid-i Aksa’ya girmek isteyen Filistinlilere yönelik saldırılar sonrasında Kudüs’te yaşayan Filistinliler tüm bu olanlara karşı tepki göstermişlerdir. Halen dedektörle aranarak Harem-i Şerif'e girmeyi reddeden binlerce Filistinli namazlarını Mescid-i Aksa'nın Aslanlı (El-Esbat) Kapısı'nda kılmaya devam etmektedir. İsrail ise namaz kılan insanlara ibadet halindeyken saldırmaya devam etmektedir. Bu saldırılar sırasında Kudüs Müftüsü dâhil birçok kişi yaralanmıştır. İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırıları ve işlemiş olduğu suçları görüntülemek isteyen basın mensuplarına yönelik engelleme ve saldırılar da devam etmektedir.

 

TÜRKİYE'DEN ÇAĞRI YAPIYORUZ

Kudüs’te yaşanan bu saldırılar, tüm Müslümanların kutsalı olan Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılması ve Yahudi yerleşimcilerin içeriye alınması, Mescid-i Aksa’nın kapısında namaz kılan insanlara saldırılması, olan biteni protesto eden Filistinlilere yönelik saldırılar ve haksız gözaltılar tamamen bir işgal politikasının sonuçları olmakla beraber her bir eylem ayrı ayrı suç niteliğindedir. İnsanın en kutsalı dokunulmaz olanı yaşam hakkı, ibadet özgürlüğü,  Kudüs ve Mescidi Aksa uluslararası hukukun ve tüm insanlığın koruması altında olmalıdır. Türkiye’den çağrı yapıyoruz;  İsrail işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terk etmelidir. Mescid-i Aksa derhal ibadete açılmalı, Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs’teki tüm kutsal mekânlarFilistinlilerin sorumluluğunda saygı içerisinde korunmalıdır.  Filistinlilere yönelik suç işleyen her İsrailli yargılanarak cezalandırılmalıdır. Mescid-i Aksa için kurulmuş olan İslam İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere tüm uluslararası mekanizmalar, devletler, birlikler derhal bu işgal ve saldırılara son verecek tedbirleri almalıdır. Hangi amaçla kurulmuş hangi görüşte olursa olsun tüm sivil toplum kuruluşları ve inisiyatif grupları Filistin halkıyla dayanışma içerisine girmeli ve eylemlerle, kampanyalarla onlara destek verilmelidir.  Bizler; Kudüs’ün tamamen özgür olması, Mescid-i Aksa’nın ibadete açılması, ezanın Kudüs’ün her yerinde okunabilmesi, hapsedilen Filistinlilerin serbest bırakılması, Filistinlilere yönelik zulmün son bulması için Türkiye’nin dört bir yanında Filistin Halkıyla Dayanışma için Özgür Kudüs için meydanlara iniyor, sokaklara çıkıyoruz. Herkesi de Kudüs sokaklarındaki mazlumların sesine ses katmak için bu eylemlere davet ediyoruz."

 

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)